Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

WTA
| Обновлено 15 октября 2018, 12:34
5237
12

Даяна Ястремська: на шляху вгору

Аналізуємо перемогу в Гонконгу та перспективи юної українки в жіночому Турі

| Обновлено 15 октября 2018, 12:34
5237
12
Даяна Ястремська: на шляху вгору
Jimmie48 Photography. Даяна Ястремська

18-річна одеситка Даяна Ястремська здобула дебютний для себе титул рівня WTA, розгромивши у фіналі турніру в Гонконзі 24-ту ракетку світу Ван Цян з Китаю. Несподівана, але по грі стовідсотково заслужена перемога.

А починався шлях до тріумфу не дуже обнадійливо. Жереб виявився непоганим, угорська кваліфаєрша Фанні Столлар виглядала хорошим варіантом для першого кола. Перемогу 6:4, 6:4 було, щоправда, здобуто без надзусиль, але хвилювали проблеми Даяни з коліном, через які довелося брати медичний тайм-аут та викликати на корт лікаря. Склад учасниць турніру був пристойним, і для подальших перемог необхідно було відчувати себе повністю здоровою. Добре, що серйозним пошкодження не виявилося. Тим не менше, всі подальші матчі Ястремська грала з тейпом на лівій нозі.  

У другому раунді Даяні довелося зустрітися з третьою ракеткою Китаю Сайсай Чжен. Буквально тиждень тому вони вже грали у першому колі Пекіну. Дебютна гра в основній сітці турніру серії Premier Mandatory виявилася тоді провальною для юної українки. Не за рахунком – 4:6, 3:6 – за якістю гри. Більше п’ятдесяти невимушених за два сети – катастрофа. Та висновки, вочевидь, було зроблено. Хоч зі своєю подачею були деякі проблеми (китаянка зробила за гру три брейки), натомість прийом досить легких подач суперниці працював добре. 6:3, 6:3 – і Даяна пройшла до другого у своїй кар’єрі чвертьфіналу турніру WTA. Свій перший вихід до такої стадії Даяна, без сумніву, запам’ятала назавжди. Минулого року в Стамбулі, на фактично домашньому в той час корті Ястремську несподівано прорвало. Ультраатакуючий теніс вперше став виходити в неї на дорослому рівні. Розгром Петкович та Калінської, рахунок 6:2, 5:2 у чвертьфіналі з Чепеловою і… все. Ніби вимкнули світло. Неймовірна кількість невимушених і поразка в трьох сетах.

Саме з режиму off Даяна розпочала гонконзький чвертьфінальний матч проти словачки Кучової. Та, стабільний гравець приблизно топ-200, після серії пошкоджень впала аж до четвертої сотні. Втім, ні її місце в табелі про ранги, ні рівень гри великого значення не мали. Ястремська припускалася купи помилок (під 30 тільки у першому сеті), і сама довела справу до рахунку 0:4, а згодом 2:5. Аж тут їй вдалося натиснути якусь внутрішню кнопку, м’ячі почали летіти, куди треба. Кучова ще мала сетбол у десятому геймі, а на тайбрейку змогла відіграти потрійний сетбол Даяни, але то був її останній успіх. Коли Ястремська починає влучати, гравцю рівня словачки точно її не зупинити. Три поспіль ейси при подачі на матч (9 загалом!), 7:6(6), 6:2 – є перший півфінал у кар’єрі!

У своїй четвертій грі на турнірі Даяна зустрілася з другою ракеткою Китаю, №40 WTA Шуай Чжан. Це вже зовсім інший рівень опозиції. Тому за стабільність Ястремської перед матчем були серйозні побоювання. Недарма. Непогано почавши гру, захопивши лідерство 2:1 з брейком, знов почалася злива невимушених, що призвела до чергових 2:5. Тут вкотре вдалося заспокоїтися та почати влучати. 5 геймів поспіль – 7:5 у сеті. Але Чжан – досвідчений боєць. Зі старту другої партії вона змогла підтиснути Ястремську та повести 3:0. Даяна у відповідь взяла допомогу залу, тобто свого тренера, Олів’є Женома. Той зумів заспокоїти українку та донести до неї необхідність правильної роботи ніг при підході до м’ячу. Знову взяла п’ять геймів поспіль і спокійно довела гру до перемоги. 7:5, 6:4 – щастю Даяни не було меж!

Друга фіналістка турніру визначалася у матчі ще однієї китаянки Ван Цян та екс-першої ракетки світу Гарбіньї Мугуруси. Тут хотілося побачити трисетовий поєдинок. По-перше, переможниця витратила би багато сил перед фіналом, а по-друге, просто гра була класна, найкраща на турнірі. Шальки терезів коливалися в обидва боки, іспанка навіть вела у вирішальній партії 3:0, але все ж поступилася 5:7. Взагалі, Ван після ЮСО, що називається, «у вогні», дійшла на п’яти турнірах поспіль мінімум до півфіналу, а в Гуанчжоу взяла титул. 24-та ракетка світу вважалася букмекерами беззаперечною фавориткою головного поєдинку. Українські ж уболівальники сподівалися на атакуючу міць Даяни та накопичену втому китаянки.

Чи мала серйозне значення та втома, хай розбираються в Китаї. Нас повинно цікавити те, що Ястремська захопила ініціативу зі стартового гейму, і вже не віддала її. До рахунку 2:2 Ван ще намагалась пручатися. А потім її просто знесло з корту під натиском українки. 8(!) геймів поспіль призвели до рахунку 6:2, 4:0. Тільки тут китаянці, нарешті, вдалося зробити брейк, але розвинути успіх вона не мала шансів. Даяна продовжувала заколочувати цвяхи у половину корту Ван, давши волю емоціям тільки в останньому геймі. Можна тільки уявити, яке полум'я бушувало всередині юної тенісистки! Я сам, вдвічі старший за неї мужик, стрибав навкруги монітора, ніби мавпеня по гілках. Тому можна пробачити Даяні і подвійні, і невимушені за всі ці 11 хвилин останнього гейму. Але все ж точна коса подача у другий квадрат – є омріяна та блискуча перемога! 6:2, 6:1 – винос першої ракетки Піднебесної та перший титул WTA в житті! А разом з цим 280 рейтингових очок та трохи більше за 163 тисячі доларів.

Завдяки перемозі Ястремська піднялась на кілька десятків сходинок у рейтингу, на 66-е місце. Крім того, встановила новий рекорд України, вигравши перший титул WTA у віці 18 років та майже п’яти місяців. Попередньою володаркою досягнення була Еліна Світоліна – 18 років та 10 місяців. Ще раніше, у липні, Даяна стала першою представницею тенісисток, народжених у новому тисячолітті, в топ-100 рейтингу. Що ж стало причиною такого прориву?

***

Тут треба нагадати про юніорські успіхи Ястремської. У 2016-му вона разом із колишньою українкою Зарицькою стала фіналісткою юніорського Australian Open у парному розряді. Того ж року, вже в одиночці дійшла до фіналу Вімблдону, де в драматичному матчі поступилася росіянці Потаповій. Мабуть, багато хто пам’ятає ті хоук-аї Даяни на матчболах суперниці. Грала Даяна вже тоді в атакуючому стилі, як і майже вся талановита молодь. Найвищим досягненням по юніорах було десяте місце в рейтингу. Непогано, але ми знаємо, що це не має дуже великого значення, бо перехід у дорослий теніс у більшості юних гравців є вкрай важким. Та дебют на рівні WTA у Даяни вийшов приголомшливим. Вище я вже згадував про це. Чвертьфінал минулого року після WC на знайомому стамбульському ґрунті, зупинка за півкроку до півфіналу. Але то виявилося лише спалахом. Теніс Ястремської був чисто юніорським, тим, що я називаю «бий-біжи». Атаки майже з кожного м’ячу, більше влучань - перемога, більше помилок – поразка. Даяна має яскраво виражений хист до потужної атакуючої гри. За рівнем чистого таланту серед нашої молоді вона поступається хіба що Марті Костюк. При тому давно було зрозумілим, що потрібно шукати баланс у грі, вчитися тримати м’яч у довгих розіграшах, діяти комбінаційно.

Минулого року прогресу не було. Тому з початку 2018-го Ястремська розпочала роботу в академії Жустін Енен. Перші результати рівня ITF прийшли ближче до середини року. Спочатку травневий ґрунтовий фінал у Кань-сюр-Мер, потім червневий такий же результат на траві Ілклі. Невдача в кваліфікації Вімблдону, а потім перемога на ґрунті в Римі. Там, до речі, Даяна у фіналі знищила давню знайому Потапову, віддавши тій лише один гейм. Ястремська стала частіше влучати в корт, але стиль «бий-біжи» продовжував домінувати в її грі. Вперше по-новому українка розкрилася перед самим US Open, на турнірі у Нью-Хейвені. Там вона пройшла три кола кваліфікації, здолавши серйозні бар’єри у вигляді Пери, Лінетт та Бенчіч. Винесла розібрану Коллінз у першому колі основи. І вже проти Гергес показала, чому навчилася в сезоні. Хороші націлені подачі, глибока потужна (не навідліт, а осмислена комбінаційна) гра ледь не принесли перемогу над десятою ракеткою світу. На жаль, стабільно показувати теніс такого рівня Даяні ще важко, тому ЮСО їй не вдався.

Але пройшов місяць, і ось він – перший дорослий титул! У вирішальних матчах турніру Даяні вдалося показати і свою направлену подачу в районі 160-170 км/год (навіть один ейс прилетів 180!), і блискучі прийоми навиліт, і нове вміння тримати м’яч у грі, і, звичайно, улюблену справу – різноманітні атаки з обох боків, під будь-якими кутами. З'явилося позитивне співвідношення вінерсів/невимушених. Окремо слід відмітити роботу ніг. Нарешті її навчили добре підходити до м’ячів. Тому, власне, з влучаннями стало значно краще.

Вогонь та воду Ястремська вже навчилась долати, на часі найважче. Випробування мідними трубами, тобто славою. Вік такий. Зроблено тільки перші кроки у великому спорті. Можливості величезні, але спокуси – теж. Також для потрапляння в топ необхідно пройти психологічну дорогу від нестабільності, спалахів у грі до впевненості у своїх діях на корті. Тому утримаюсь від будь-яких прогнозів розвитку кар’єри Даяни. Просто потримаю пальці схрещеними.

Вже цього тижня Даяна Ястремська, не збираючись зупинятися на досягнутому, буде виступати в Люксембурзі, пролетівши з Гонконгу майже півсвіту. Побажаємо їй удачі та сил на важкому шляху. Перша суперниця – Кірстен Фліпкенс.

 

Оцените материал
(13)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 12
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
vit-2
Станіслав спасибі за статтю про Даяну.
Ястремська дуже якісно відіграла в Гонконзі і прекрасно що в фіналі українка не знітилася і зіграла на тому ж високому рівні, як і в півфіналі. Таке враження що Даяні потрібні великі корти і багато вболівальників, щоб заряжатися їхньою енергією, відчує себе комфортно в цьому середовищі і повертає емоційну хвилю назад глядачам, демонстручи свою кращу гру. Атакуючий стиль Ястремської подобається глядачам, тому проблем стати популярної серед вболівальників і відповідно спонсорів у неї не буде. Згадайте лише епічний ролик у Ютубі "Даяна показує як виграти гейм із 0-40 на прийомі" (хто не бачив, обов'язково подивіться цей 40 секундний сюжет) і це не квал., а півфінал турніру WTA - всього за 5 ударів ракеткою і українка зробила брейк після потрійного геймболу китаянки, ну це просто космічно.
Серед молоді у нас багато дуже перспективних українок, у яких природою закладений вищий потенціал, ніж у Еліни. Добре що в нас є ТОП-тенісистка і інші молоді українки тягнуться до неї. Головне щоб з'явилася стабільність, не заразитися зірковою хворобою, і поступальний рух угору, а падіння звичайно ж неминучі, як зараз у Марти, але щоб вони давали мотивацію для наполегливих тренувань для здобуття нових, ще більших успіхів.
Особисто я вірю в Даяну, вона навіть по ходу сезону стала більш виваженіше, осмисленіше грати, може підтримати перестрілку на задній лінії перед тим як побачити зручний час для свого атакуючого удару на віннерс; довго настроюється перед вирішальними м'ячами, сама себе підбадьорює і заводить під час гри. Бо, чого гріха таїти, наша Еля як починає з гірки котитися, "сипатися", то вже, зазвичай, не може переламати гру на свою користь, хіба суперниця сама допомагає.
Чекаємо усіх наших юних дівчат для початку в ТОП-50, ну і на рівні збірних нам давно же пора грати в еліті, головне щоб українки мали бажання і знаходили час для виступів за збірну України.
kh_2018
Хороший обзор от Станислава, в дополнение о скрещенных пальцах:
Элина и Даяна обе Одесситки (по рождению) и со свойственным южным девушкам темпераменту, по разному его проявляют:
- у Элины он, к сожалению частично уходит на поддержку "всё пропало", и не позволяет показывать всё, что она нарабатывает в интенсивных тренировках.
- у Даяны ситуация другая, уже становится заметным что она почувствовала "вкус" взрослых побед, и ей нужно частично сдерживать свой темперамент для быстрого и кардинального решения текущей игровой ситуации.
Показательным будет сравнение первых игр Даяны в Люксембурге, с играми Элины в Париже (после повторного триумфа в Риме).
У меня очень большая надежда что мы увидим рассудительную Даяну, которая (в финале уже лично для себя) убедилась в правоте своего тренера - не обострять удары без необходимости и придерживаться плана на игру.
Эти первые игры у Даяны, после такой замечательной победы, помогут понять в каком направлении будет продолжаться её развитие.
Сергій Шудра
Без сумніву, дуже хороший огляд. Дякую Стасу. Дивився всі матчі за участю Даяни на цьому турнірі. Читаючи статтю ще раз пережив ті позитивні емоції, які отримав по ходу турніру.
I_LOVE_UKRAINE
Дякую Станіславу, за чудовий матеріал українською мовою.
Даяна молодчинка! Всім нашим дівчаткам успіхів.
Дуже хочеться, щоб держава більше приділила уваги розвитку тенісу в Україні, який вже у пятірці найбільшпопуляпних видів спорту.
Omen
Потому что тренируется, а не жопой крутит, как Элина.
gross59
Погоджуюсь із Станіславом , що Даяна , як і більшість юніорок намагаються атакувати з кожного м яча, а треба атакуючий удар підготувати. Але з кожним матчем у неї виходить краще.
Не можу погодитись в тому, що талант у Даяни менший ніж у Марти Костюк. Я дуже вболіваю за Марту, але вважаю, що найсильнішою тенісисткою України стане Лопатецька. Давайте дочекаємось.
Володимир Подніжний
Випробування потрібно пройти не так славою як грошима. Але, судячи з усього, до грошей вона звикла, тому ніяких проблем тут не повинно бути.
Vladdal
Господа, а в каких единицах вы талант измеряете?
Vladdal
Вот, полез в Вики. Читаем:
"Талант — выдающиеся способности человека, проявляемые в определённой сфере деятельности, позволяющие на основе принятия нестандартных решений добиваться высоких результатов[1]. Талант обусловливает высокий уровень развития специальных способностей, которые дают человеку возможность успешно, самостоятельно и оригинально выполнить определенную сложную деятельность. Такая совокупность способностей позволяет получить продукт деятельности, отличающийся новизной, высоким уровнем совершенства и общественной значимости."
Скажите мне кто-нибудь, чего такого необычного показала Марта? Ах, дошла до третьего круга АО... Но так посмотрите на её соперниц. Да и на её игру посмотрите внимательно. Соперницы были не супер, китаянка вообще с травмой играла. Сама Марта много ошибалась и, как всегда, лупила куда попало. Иногда удавалось попадать чаще, чем ошибаться. Тогда были победы. Но и соперницы сильно помогли, не показав ничего.
dydyyura
статья не цельная, многие абзацы набор слов