Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Профессиональный бокс
|
1143
1

КОТЕЛЬНИК: «Казали, що з мене міг вийти добрий футболіст»

Уся боксерська Україна «гуде» про нового чемпіона серед професіоналів Андрія Котельника

Випускник Львівського училища фізичної культури у валлійському Кардіфі довів, що минулорічний поєдинок проти француза Сулеймана Мбає, у якому арбітри зафіксували несправедливу нічию, був не чим іншим, як випадковістю.

Тож тепер Андрій Котельник володіє поясом чемпіона світу у першій напівсередній вазі за версією WBA. Після тріумфальної перемоги над британцем Гевіном Різом Андрій привіз пояс чемпіона до рідного Львова.

Така солодка мить перемоги...
- Андрію, несправедливе суддівство у попередніх поєдинках надихало тебе на боротьбу? Хотілося довести, що саме ти маєш бути чемпіоном?

- Образливо, коли ти перемагаєш, а цю перемогу в тебе нахабно забирають. І ще образливіше, коли це бій за звання чемпіона світу. Ми, боксери, кажемо в таких випадках, що це «гра в одні ворота»... Після бою із Мбає над усе хотілося перемогти. Зараз я усім усе довів, насамперед - самому собі. До Англії я їхав забрати те, що мені належало. Я це зробив, і слава Богу. Йшов до цього важким шляхом. Але по-іншому не буває...

- Що відчував, коли суддя достроково припинив бій з Різом?
- Пам’ятаю гучні крики, переможні обійми, сльози радості... Цю мить не забуду ніколи. Навіть не вірилося - я став чемпіоном світу! Коли суддя достроково припинив бій, в мене ніби друге дихання відкрилося... Загалом, відчуття словами передати неможливо.

- Хто перший привітав з перемогою?
- Мій перший тренер Дмитро Сосновський. Він дивився поєдинок у Львові. Щойно бій завершився, відразу мені зателефонував – я ще навіть з рингу не встиг зійти.

- Про об’єднавчий поєдинок ще не думав?
- Universum Box Promotion його мені організувати не зможе, оскільки це потребує значних коштів. Вони вкладають гроші в німецьких боксерів. Німцям вони платять, і все організовують, просто боксери цієї країни не можуть стати чемпіонами світу. Раніше в них було 20 боксерів, з яких шість - чемпіони світу, а зараз мають 50-60 боксерів, а чемпіонів немає...

- Наступний бій плануєш провести у Львові?
- Так. П’ять років тому свій перший професійний титул я виграв саме у Львові, тому хотілося б захистити титул у рідному місті. Сподіваюся, організація цього дійства нам вдасться, хоча бій за звання чемпіона світу потребує серйозних грошей. Утім, є багато людей, які хочуть допомогти в організації цього поєдинку.

- Про майбутнього суперника говорити ще рано?
- Можу боксувати із будь-яким боксером, у будь-якій країні. Я від суперників ніколи не тікав...

«Авто зупинялося на перехресті, і ми, малі хлопці, мили вікна»
- Чи правда, що ти займався футболом, і з секції тебе вигнали через бійку?

- Було таке... Я став боксером, хоча футбол мені теж подобається. Гадаю, таких результатів, як у боксі, у футболі я б ніколи не досягнув. Хоч багато хто казав, що з мене міг бути хороший футболіст... Футбол я люблю, граю у нього. Боксу це не заважає.

- Твоє дитинство солодким не назвеш...
- Я виріс на вулиці. Я був бідним і усього досягнув сам. Не можу сказати, що зараз багатий, але завдяки боксу маю хороші знайомства, добрі контакти, ні в чому собі не відмовляю... Я переживав тяжкі періоди - фінансові, фізичні, психологічні. Навіть хотілося з тим усім покінчити... Але характер і терпіння врешті-решт привели до перемог. Добре, що ще в дитинстві я навчився заробляти якусь копійку...

- Як саме?
- Коли мені було 10 років, я мив машини. Авто зупинялося на перехресті, і ми, малі хлопці, мили вікна. За це мали кілька копійок. Також я продавав морозиво на стадіоні «Дружба», який тепер називається «Україна». Тоді там ще ринок був.

- Боксерські рукавички ти вподобав в спортінтернаті, де працювали твої батьки?
- Я ходив туди на всі види спорту - теніс, плавання, бокс, але залишився в боксі. Чому? Я був малий, на мене ніхто не звертав уваги. Мабуть, хотілося це змінити...

- У чому ще, крім боксу, вважаєш себе професіоналом?
- В організації змагань, різних спортивних заходів, тобто можу бути непоганим менеджером. Уже відбулося два міні-футбольні турніри та п’ять дитячих боксерських турнірів на мої призи. Здається, виходило непогано.

«За мене молилися в львівських церквах»...
- Ти побував у багатьох країнах світу. Де найбільше сподобалося?

- В Австралії. Там дуже чисто, і усе якось розкладено по правилах і пунктах. Дуже сподобався Сідней. А в Німеччині, де я часто буваю, зовсім інший менталітет. Мені здається, що там тяжкі люди... З німецьких міст мені найбільше до вподоби Гамбург, що є для мене другим домом. Там почуваюся вільно. А ще мені подобається Уельс - він гарний по-своєму.

- До Австралії особливі симпатії через олімпійську медаль? Кажуть, у Сіднеї тобі вирвали зуб - «на фарт»...
- Так (сміється). Зуб болів, і оскільки часу на лікування не було, його довелося вирвати. Мені порадили покласти його під подушку, буцімто “на фарт”. Потім прибиральниця його викинула, але кілька днів я так спав. І завоював срібну медаль.

- У багатьох інтерв’ю ти заявляв, що покладаєшся на Божу поміч...
- Я віруюча людина. Під час останнього чемпіонського поєдинку багато людей молилися за мене у львівських церквах. Коли я йшов на 12-й раунд, то відчував, що маю ще сили. Тож у цьому поєдинку Бог мені допоміг. Я відчував, що був на три голови сильніший, ніж Гевін Різ: і психологічно, і фізично.

- Амулет свій при собі мав?
- Він був у роздягальні... На ринг у ньому не виходжу. Ходжу з ним за кілька днів до поєдинку.

- Якій кухні надає перевагу Андрій Котельник?
- Усім, адже вважаю, що кожна має свою родзинку: і українська, й італійська, і грецька, і японська з китайською...

- Важко підтримувати оптимальну вагу?
- Я зараз у хорошій формі, скинув трохи ваги і почуваюся супер. Навіть тренер у Гамбурзі сказав, що це моя найкраща форма за всю професійну кар’єру.

- Часто спортсмени, досягнувши певних вершин, перебираються жити за кордон. Перший галицький чемпіон-професіонал залишиться вірним Львову?
- Люблю своє місто, адже я корінний львів’янин. Тут моя сім’я, мій дім. Прописку міняти не збираюся, але на одному місці довго сидіти теж не можу...

Богдан ПАСТЕРНАК

Високий Замок

бокс
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Marchello_
так ещё не всё потеряно иди в футболисты может наши быстрее бегать начнут даш им пару позатыльнико правой-левой
гляди и Лигу чемпионов возьмём