Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 16 ноября 2020, 16:32
7778
0

Українці взяли «срібло» й «бронзу» на етапі Кубка світу зі стронгмену

Павло Кордіяка став другим, а Павло Гайша – третім. Переміг поляк Рафал Кобиляж

| Обновлено 16 ноября 2020, 16:32
7778
0
Українці взяли «срібло» й «бронзу» на етапі Кубка світу зі стронгмену
Sport.ua. Павло Кордіяка та Павло Гайша

Етап Кубка світу зі стронгмену  у Кропивницькому підвів риску під професійними змаганнями українських богатирів цього сезону. На турнір Agro Expo Strongman Cup -2018, крім українців,  прибули атлети з Польщі, Білорусі, Грузії та Латвії.  Дев’ять учасників змагалися за перемогу під час найбільшої в Україні міжнародної виставки AGRO EXPO, що розташувалася на території 125 тисяч квадратних метрів.

Гарний старт Кордіяки

Як, і на турнірі «Найсильніша людина України», найкращий старт взяв львів’янин Павло Кордіяка, котрий швидше за всіх проніс щит вагою 171 кілограм на дистанцію 60 метрів – за 18,48 секунди. Крім Павла, із 19 секунд зумів вибігти лише поляк Пшемислав Бжоза (18,72 сек). Решта атлетів показали результати за межею не те, що 19, а 20 секунд! Тріумфатор цього сезону Олексій Новиков у першій вправі турніру був лише четвертим. 

 

Біль у колінах Новикова

Однак те, що здавалося дивним на старті стало очевидним вже у наступній дисципліні. Упродовж року  Олексу діймав біль у колінах і наприкінці змагального сезону він змушений був провести медичні процедури, після яких відчув полегшення, а, отже, вирішив не пропускати заключний міжнародний старт 2018-го. Проте виступ засвідчив, що лідер українського стронгмену не відновився повністю: слабкість у колінах була особливо відчутною в «Оверхеді» та «Прогулянці фермера» - вправах, в яких Новіков вражає усіх упродовж двох останніх сезонів.

Олексій Новиков

Відтак, показавши незвично низькі для себе результати, киянин випав з числа претендентів на медалі. Однак, до своєї честі Олексій не знявся зі змагання і був на звичних для себе лідерських позиціях у двох заключних дисциплінах турніру!

Кобиляж – на ходу

За відсутності конкуренції з боку Новикова, його постійний опонент Рафал Кобиляж почав вигравати вправу за вправою. В естафеті «Оверхед» (підйом по черзі трьох колод 120, 130 та 140 кг по два рази) поляк відіграв два бали у Кордіяки, зрівнявшись із ним у загальному заліку.

У «Прогулянці Фермера» (2 валізи по 130 кг на 60 м), львів’янин показав дуже гарний час – 32,13 секунди, але Рафал був на дві з половиною секунди швидшим! (29,87 сек.) Зрештою, у турнірній таблиці це вилилося лише в один бал переваги, тож вся боротьба, як здавалося, була попереду. 

Нездоланна висота

Вирішальною у цьому сенсі стала «Вага на висоту». Три діжки вагою по 35 кілограмів Кобиляж метав над чотириметровою планкою  як з катапульти. Показавши відмінну траєкторію кидання  та блискавичну швидкість (13,90 секунди) польський стронгмен практично достроково вирішив питання про перемогу на турнірі.

Павло Кордіяка класно розпочав виступ у цій дисципліні, швидко метнувши першу діжку,  однак друга стала для нього нездоланним завданням. Як не намагався галичанин,  більше перекинути вагу через висоту не зміг.

Гарні результати  показали двоє інших українців – Олексій Новиков (17,54 сек.) та Роман Шмигельський (18,42 сек.). Хлопці метнули всі діжки і за часом незначно програли  Рафалу Кобиляжу, однак втратили занадто багато раніше, щоби бути загрозою для його лідерства.

Рафал тягне скільки треба

Відтак у заключній вправі – «Мертвій тязі» (300 кг на руки), де снарядом слугував культиватор «Ельворті Полярис 8,5»  - поляк підняв рівно стільки, скільки було необхідно для збереження першого місця – 9 разів. Олексій Новиков здобув звитягу престижу, здійснивши найбільшу кількість тяг серед усіх учасників – 15.

Класно виступив і білорус Євген Шавченко (14 тяг), що дозволило йому увійти до шістки найкращих на етапі Кубка світу.

Два Павла

Два українських Павла – Кордіяка та Гайша – здійснили по 12 підйомів ваги, чим красномовно засвідчили закономірність срібної та  бронзової сходинки на цьому представницькому  турнірі. Віце-чемпіонство Кордіяки, взагалі, не викликало жодних сумнівів, оскільки він майже до останнього боровся за перемогу.  А от Гайша виграв іншу україно-польську  суперечку - з  Пшемиславом Бжозою. У перших трьох вправах поляк брав друге й третє місця, а українець, хоч лиш  одного разу був другим, показав більш стабільні результати в усіх дисциплінах, уникаючи провалів, що дало йому один бал переваги перед заключною дисципліною. А у «Тязі»,  Гайша зробив на один підйом більше за Бжозу, чим лише збільшив свою перевагу над опонентом.

Таким чином, як і три тижні тому у Дніпрі, де відбулася кваліфікація до чемпіонату світу, п’єдестал пошани склали два  українці та поляк, але в іншій послідовності. Цього разу Рафал Кобиляж перемістився з третього місця на перше, Кордіяка, для якого 2018 рік забарвлений у колір «срібла»,  залишився другим, а Новікова замінив Гайша. Олексій, до речі, за рахунок гарного фінішу зумів піднятися на четверту позицію, також обійшовши Бжозу.

На цьому у стронгменівському сезоні – 2018 поки можна поставити крапку. Нові події та звершення – у 2019-му! Будьте сильними!

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ

 
ТАБЛИЦЯ ЕТАПУ КУБКА СВІТУ 

Оцените материал
(4)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

ОФИЦИАЛЬНО. УАФ дисквалифицировала ведущего игрока Шахтера на 2 матча
Футбол | 19 апреля 2024, 20:58 94
ОФИЦИАЛЬНО. УАФ дисквалифицировала ведущего игрока Шахтера на 2 матча

Зубков получил наказание за грубую игру

Таблица УПЛ. Шахтер увеличил отрыв от конкурентов после победы над Зарей
Футбол | 19 апреля 2024, 06:45 172
Таблица УПЛ. Шахтер увеличил отрыв от конкурентов после победы над Зарей

Горняки могут попасть напрямую в групповой раунд Лиги чемпионов 2024/25

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.