Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
2413
1

Стронгмен: монстри трак-пулу

Закарпатський стронгмен Юрій Симоненко став переможцем першого чемпіонату України з трак-пулу

Стронгмен: монстри трак-пулу
Sport.ua

Закарпатський стронгмен Юрій Симоненко став переможцем першого чемпіонату України з трак-пулу, що відбувся у Львові.

Машини великі і різні

Перетягування вантажних автомобілів – традиційна дисципліна у стронгмені, однак метод тяги автівки буває різним. Саме ця різноманітність й підштовхнула Федерацію стронгмену України до проведення спеціалізованого змагання, яке об’єднало різні види тяги машин у вигляді вправ. Фундаментом стали дві найпоширеніші дисципліни – «Трак-пул» (тяга автомобіля корпусом за допомогою спеціальної упряжки) і «Арм-овер-арм» (тяга за канат, сидячи в упорі). До цього силового тандему було додано утримання джипа, що скочується з нахиленої площини.

Представницька компанія

Турнір викликав чималий інтерес – взяти участь у ньому початково виявили бажання 22 силачі, однак з різних причин на старт вийшли 19. Серед учасників увагу привертав 6-разовий володар титулу «Найсильніша людина України» маріуполець  Олександр Лашин, який під кінець сезону потішив шанувальників стронгмену  своєрідним  поверненням  у великий спорт, взявши участь вже у другому турнірі (першою була участь у матчевій зустрічі «Україна – Європа»). Серед інших, варто відзначити топ-атлетів українського стронгмену львів’ян Володимира Климка та Миколу Василюка, франківців Романа Шмигельського та Івана Шария, киян Дениса Дубровського та Руслана Петруню. Для останнього  це змагання стало першим після важкого ушкодження. Потужною компанією приїхали білоруські атлети: президент федерації сусідньої країни Дмитро Кривогуз, який також виступав, привіз із собою ще чотирьох атлетів.

Допомога старшого товариша

Холодний осінній дощ на пару  з вітром ускладнили  роботу атлетам.  «Трак-пул» 8-тонної вантажівки на 20 метрів по слизькій поверхні – заняття надскладне. За жеребкуванням, першим тягнув один із фаворитів – Олександр Лашин, який одразу показав доволі високий результат для таких погодних умов – 30,1 секунди.

І тримався би цей час  на першій позиції  значно довше, якби Олександр не позичив своє альпіністське  взуття дебютанту змагань Юрію Симоненку з Хуста. Як старший колега і своєрідний наставник, Сашко не пошкодував свого спорядження і кремезний Юрко (зріст – 201 см, вага – 130 кг), віддячив йому, відібравши перше місце! Симоненко пройшов дистанцію на 2 з половиною секунди швидше – 27,4 секунди!

Ось так почала зароджуватися сенсація. На завершення вправи здивував українців і підтвердив свою силу  потужний білоруський стронгмен, чемпіон Білорусі з арм-рестлінгу Руслан Багіров, який показав другий результат, програвши Симоненкові 0,45 секунди.

Каторжна робота

У другій вправі організатори серйозно ускладнили життя спортсменам. Мало того, що вправа «Арм-овер-арм» - складніша для виконання, то ще й до першої  вантажівки була додана ще одна така ж, а загальна вага авто-поїзда склала 16 тон! 

Попри складні кліматичні умови організатори не стали змінювати умови конкурсу. Додала складності й поверхня: незначний для неозброєного ока нахил, перетворював тягу машини на каторгу. Передні колеса другого «трака»  застрягали  у невеличкому заглибленні, після чого зрушити вантажівки з місця було просто нереально. Жодному з учасників не вдалося протягнути  машини навіть на два метри. Перемогу розділили Юрій Симоненко та білорус Павло Карпеко, що досягли позначки 1 метр 75 сантиметрів.

Фінальне утримання: «бронза» Лашина і «золото» Симоненка

У заключній дисципліні – «Утриманні авта» - взяли участь вісім найкращих атлетів за підсумками двох вправ. Екстремальне випробування на «хват» виграв білорус Багіров, якому вочевидь допоміг його профільний вид спорту: усі знають, які великі й міцні кисті у майстрів арм-рестлінгу. Джип вагою дві з половиною тони Руслан протримав довше двох хвилин – 2:18,69, що, зрештою, не дозволило йому піднятися вище четвертого місця.

А от його земляк – призер турніру «Силище Айсман» Павло Карпеко «натримав» на «срібло»! Павлові вдалося випередити у загальному заліку іменитого Олександра Лашина. Сашко дещо  невдало вибрав позицію для виконання вправи, ускладнивши собі роботу. Відтак не протримав авто достатньо довго для збереження другого місця. Однак «бронза» у першому після паузи індивідуальному турнірі красномовно свідчить, що пороху у порохівницях ще вдосталь, а  досвідченому стронгмену варто поміркувати чи не повернутися б у спорт з нового сезону!

Гарний результат в «Утриманні авта» показав львів’янин Микола Василюк. Попри вражаючу різницю у вазі із тим же Багіровим (- 50 кг), Микола продемонстрував міцний хват, протримавши дві з половиною тони більш, як півтори хвилини (1:34,62). Василюк розділив із Багіровим  4-5 місця у загальному заліку.

А переможцем турніру став той, хто сенсаційно захопив лідерство на старті змагання і не віддав цю позицію аж до фінішу! Колишній метальник диску Юрій Симоненко протримав авто із четвертим результатом, чого було більш, як достатньо для загального тріумфу: перевага у підсумковій таблиці склала аж 7 очок! Такий яскравий виступ Симоненка дає підстави припускати, що наступного сезону когорта претендентів на «топ-10» збільшиться щонайменше на одного атлета.

ТАБЛИЦЯ ЗМАГАНЬ

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ



Источник Sport.ua
Оцените материал
(2)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
lasua
Как же им всем далеко до Васи Вирастюка... А ведь еще были Старов, Пеканов, Конюшок, перебежчик Педан...