Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Лига чемпионов
| Обновлено 19 сентября 2018, 14:10
5494
5

«Хоффенхайм – команда, яка з ноунеймів робить футболістів»

Відомий український коментатор Віктор Вацко розповів, чого очікувати від Хоффенхайма у ЛЧ

| Обновлено 19 сентября 2018, 14:10
5494
5
«Хоффенхайм – команда, яка з ноунеймів робить футболістів»
Getty Images

Віктор Вацко вважає, що команда Паулу Фонсеки має обов’язково вигравати перший поединок группового турніру Ліги чемпіонів.

— Що представляє з себе нинішній «Хоффенхайм» і які його сильні та слабкі сторони?
— Якщо чесно, поки що важко говорити, що являє собою нинішній «Хоффенхайм», тому що тільки розпочався сезон. Після минулого сезону досить багато цікавих кадрових змін відбулось. Поки що якісь висновки, які далеко йдуть я робити не наважусь, але тим не менше ми розуміємо, що це команда тренерська. Це абсолютно команда Юліана Нагельсмана. Багато напрацьовано тактичних моментів, ведення гри в обороні, ведення гри в атаці, переходи, зміни позицій – фактично це дуже гнучка команда. Хоча в цій команді немає якихось яскравих загальновідомих імен, футбол вони показують дуже цікавий. За ними цікаво стежити. Якщо говорити про сильні сторони, то головний фактор – тренер. Команда прекрасно вишколена тактично, кожен футболіст знає свій маневр, кожен футболіст знає свої вимоги, кожен футболіст знає як йому працювати в тій чи іншій ситуації на атаку, на оборону. Тактична гнучкість, зміна позицій під час матчу, перебудова, трансформація – теж сильна сторона «Хоффенхайма». Стандартні ситуації, над якими дуже багато роботи ведеться теж на мій погляд сильна сторона «Хоффенхайма». Команда граюча, команда яка вміє грати в футбол і я насправді з великим нетерпінням чекаю на протистояння «Хоффенхайма» з нашим чемпіоном. Мені дуже цікаво подивитись «Хоффенхайм» на тлі «Шахтаря» і «Шахтар» на тлі такої хорошої, рівної, добротної команди.

— Той факт, що Нагельсман вже фактично є тренером іншої команди та має підписаний контракт з «Лейпцигом» буде впливати якимось чином на гру «Хоффенхайма»?
— Він сам говорить, що у нього на прощальний сезон особлива мотивація. Він заявив про те, що хоче поборотись з «Хоффенхаймом» за чемпіонство. Нагельсману 31 рік, він працює в топовій європейській футбольній лізі. В нього вже є певний імідж, певне реноме. Ви знаєте прекрасно, що він вважається одним з найбільш талановитих тренерів не тільки вже Бундесліги, а у всьому європейському футболі. Звичайно таке поняття як реноме, таке поняття як імідж – ними в Європі не розкидаються. Тому я впевнений, що Нагельсман буде так само старанно виконувати свою роботу у «Хоффенхаймі» як робив і досі. Знову ж таки йому 31 рік. Він зараз працює на себе, він працює на своє ім’я і що найважливіше – він працює на свій досвід. Я читав біографію цієї людини. Наскільки я можу зрозуміти те, що про нього говорять та пишуть інші люди, які його характеризують – він дуже цілеспрямований хлопець. Він точно знає чого хоче, він не боїться експериментувати, він знає як досягати того, чого він хоче. Тому я впевнений на 100%, що жодним чином той факт, що він переходить в «Лейпциг» не вплине на його ставлення до роботи, на його ставлення до команди. Його мотивація – попрощатись правильно, попрощатись так, щоб залишити після себе слід.

Юліан Нагельсманн. Getty Images

—Трансфермаркт оцінює склад «Хоффенхайму» в два рази дорожче за склад «Шахтаря». Чи можна на основі цієї інформації говорити, що нинішній «Хоффенхайм» є командою вищою за класом за нинішній «Шахтар»?
 Ціна на футболіста формується в тому числі і за рахунок ліги, де грає цей футболіст. «Хоффенхайм» – команда, яка другий рік поспіль потрапляє в Лігу чемпіонів. Минулий сезон вони в кваліфікації грали, «Ліверпулю» програли, зараз потрапили напряму. Футболісти, які грають в Бундеслізі, які регулярно грають на найвищому рівні із суперниками дуже високого рівня – звідки і сформована ціна. Якщо говорити про індивідуальну якість і індивідуальний клас, ви знаєте прекрасно, що цілий ряд футболістів «Шахтаря» були б ласими шматочками для хороших клубів Європи. Знаєте, які клуби цікавились Ісмаїлі, Тайсоном, Марлосом, знаєте рівень Ракицького, Степаненка і ми прекрасно розуміємо, що підбір виконавців «Шахтаря» дуже високого рівня. Підбір виконавців, на яких буде робити ставку Фонсека, який в Лізі чемпіонів до експериментів не вдається. У нього грає один чітко збалансований склад і в цьому складі також кожен знає свою роль і прекрасно цю роль виконує. І знову ж таки я скажу, що у «Хоффенхайма» немає якихось там супер розкручених зірок. Якщо ви опитування проведете у нас в Україні серед вболівальників – максимум Крамаріча назвуть, який проти збірної України грав в кваліфікації до чемпіонату світу, забивав м’ячі і грав в фіналі чемпіонату світу за збірну Хорватії. «Хоффенхайм» – команда, яка розвиває футболістів і за останні роки вони регулярно втрачали футболістів. «Баварія» дуже серйозно поживилась, зараз Ут перейшов в «Шальке» літом. Це команда, яка робить з ноунеймів футболістів пристойного рівня.

 

— Перший матч з «Шахтарем» мають пропустити важливі гравці основи «Хоффенхайму» – Амірі, Демірбай, Хюбнер. Основний нападник Крамаріч лише нещодавно відновився від травми. Чи має це дещо спростити завдання «Шахтарю» і допомогти перемогти німців?
— Звичайно, якщо ми говоримо про втрату важливих гравців, то в теорії супернику повинно бути легше. Але насправді це тільки теорія. Я вважаю, що склад «Хоффенхайма» достатньо збалансований. Той же Крамаріч виходячи на заміну забиває. Про Жоелінгтона зараз багато говорять і пишуть у Німеччині, він в кубковому матчі забивав м’ячі. Салай – футболіст, який вже здавалось «збитий льотчик», угорець, вихованець мадридського «Реала». Зараз він також грає і забиває. Тому я не думаю, що варто тішити себе надією про те, що ціла група футболістів не грає у «Хоффенхайма» і зараз ми візьмемо їх голими руками. Насправді там досить збита команда, достатньо збитий підбір виконавців, тому я думаю легко не буде в будь—якому випадку. І знову ж таки я підкреслюю, що команда тренерська. Гравці в цій команді повинні досконало знати, які вимоги, тактичні маневри Юліана Нагельсмана і я думаю, що там є футболісти, які здатні достойно замінити відсутніх.

Андрей Крамаріч.Getty Images

— Враховуючи, що «Хоффенхайм» – це атакувальна команда, яка багато забиває, але й багато пропускає, яку тактику на гру варто обрати «Шахтарю» – грати першим номером чи зробити ставку на контратаки?
— «Шахтар» – клуб із сформованою футбольною філософією і «Шахтар» буде грати в свій футбол незалежно від суперника. Фрагментами і проти «Манчестер Сіті», і проти «Наполі» «Шахтар» показував, що навіть на фоні таких суперників він здатен грати в той футбол, в який він звик грати. Тому я не думаю, що від сильних чи слабких сторін «Хоффенхайма» буде залежати глобально філософія гри «Шахтаря». Звичайно є тактичні нюанси, на які тренерський штаб буде вказувати своїм футболістам, відштовхуючись від конкретних сильних чи слабких сторін суперника. «Шахтар» вже всім показав, всіх привчив, що він не буде відступати від свого стилю футболу. Фонсека тактично теж дуже і дуже серйозний тренер і минула Ліга чемпіонів я думаю, що багато запитань піднімала стосовно його профпридатності. Тому те, що «Хоффенхайм» забиває, чи те, що «Хоффенхайм» пропускає багато на гру «Шахтаря» глобально впливати не буде і я в цьому переконаний абсолютно. Нюанси – так. Нюанси, корегування щодо сильних—слабких сторін, стандартних ситуацій, того, як вони перебудовуються, де залишають вільні зони, які можна вскрити – ось ці моменти буде розбирати Фонсека і робити на них акценти, але глобально я майже переконаний, що нічого не буде.

— До особистої зустрічі в Лізі чемпіонів «Шахтар» зіграє вже 9 офіційних матчів в сезоні враховуючи Суперкубок. «Хоффенхайм» проведе лише 3 офіційних матчі. Чи вплине це якимось чином на гру?
— Якщо говорити про календар, то напевно зараз те, що було до міжнародної паузи можна залишити за межами дужок, як історію. Далі починається міжнародна пауза, футболісти роз’їхались і потім потрібно приводити їх до спільного знаменника, їх готовність після виступів у своїх національних збірних чи не виступів, а просто тренувань в національних збірних. Тому я не впевнений, що це буде мати якийсь там величезний вплив на хід гри. Є інший нюанс, на якому варто акцентувати увагу на мій погляд. Мені дуже цікаво подивитись на «Шахтар», який продав чи вирішив не продовжувати стосунки з цілою групою футболістів, які були в минулому сезоні ключовими. Це Фред, Бернард, Факундо Феррейра. Зараз прийшли нові футболісти і Ліга чемпіонів буде вимагати від цих футболістів важливих кроків на футбольному полі. Наскільки саме вони стануть гідною заміною ключовим гравцям, які мали великий вплив на гру команди в сезоні минулому – ось це більш актуальне питання, ніж кількість матчів в нинішньому сезоні за спиною футболістів тієї чи іншої команди.

— Підбиваючи підсумок, як на вашу думку буде складатися та розвиватися гра «Шахтаря» з «Хоффенхаймом»?
— Мені важко сказати на даний момент. Я не ризикну робити якісь прогнози. Я тільки хочу сподіватись на те, що матч буде цікавим і футбол у виконанні обох команд вболівальникам сподобається, адже футболісти грають для вболівальників. Я хочу вірити, що стадіон буде заповнений, хоча «Хоффенхайм» – це не якийсь там видатний бренд, як «Манчестер Сіті» чи «Наполі». Але насправді я хочу закликати вболівальників прийти на стадіон і підтримати «Шахтар» в матчі проти не розкрученого, не розпіареного, але дуже непростого і дуже цікавого суперника. Тому що хочеться сподіватись, що футбол буде цікавим, обидві команди покажуть свої сильні сторони і «Шахтарю» я побажаю впевненої перемоги. Я переконаний, що обов’язково «Шахтар»  в ситуації з нинішнім календарем Ліги чемпіонів повинен вигравати перший матч на власному полі і повинен робити успішний заспів для групового турніру. «Шахтарю» насправді дуже важливо буде обіграти «Хоффенхайм» в першому матчі вдома, тому я бажаю «Шахтарю» удачі і бажаю тільки перемоги в цьому матчі.

Нагадаємо, що матч «Шахтар» — «Хоффенхайм» відбудеться у Харкові на ОСК «Металіст» 19 вересня. Квитки можливо придбати за цим посиланням.

Опрос

Голосов 108
Кто победит в матче Шахтер — Хоффенхайм?

Шахтер

60 голосов 55.56 %

Хоффенхайм

24 голоса 22.22 %

Будет ничья

24 голоса 22.22 %

В опросах могут участвовать только зарегистрированные пользователи.
Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Оцените материал
(4)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 5
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Alexander Fandeev
То ж контракт с УЕФА обязывает показать один матч тура Лиги Чемпионов на центральном телеканале-что ж это творится
johndow1
Та не, это канал Футбол делает из ноунеймов футболистов, а потом удивляется, что в важных матчах они по мячу не способны попасть или памперсы и покрученные позвонки по полю ищут