Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
983
0

Місце, де розміщуються глядачі

Цікаві факти з життя стадіонів

Саме слово «стадіон» походить від грецького «стояти» й означає місце, де розміщуються глядачі.

Найдавніший з усіх стадіонів, які збереглися до наших днів, — Олімпійський в Афінах (Греція). Він включає в себе бігову доріжку й сходинки з білого мармуру. Споруду побудовано з того ж каменю, що й усі великі будови Акрополя, — найсвітлішого в Аттиці мармуру, видобутого на горі Пенделікон. Саме тому греки називають цей стадіон «Прекрасно мармуровим»  (Каllimarmaro). Параметри його залишаються незмінними з 1896 року, коли тут відбулося відкриття перших сучасних Олімпійських ігор.

Найвідоміший з усіх древніх стадіонів — Колізей у Римі. Це визначна пам'ятка давньоримської архітектури, збудована у 75-80 рр. до н.е. для боїв гладіаторів, циркових видовищ тощо. Назва «колізей» походить від двох слів — соlІіез та еum, які тлумачаться як «його пагорб» або «пагорб сатани». Свято в Римі на честь урочистого відкриття Колізею тривало 100 днів поспіль. Публіка отримувала подарунки у вигляді золотих монет та солодощів. Арена Колізею мала овальну еліптичну форму, осі якої становлять близько 1156 і 188 м. Висота зовнішніх стін складала 48 м. У Колізеї за виставами мали змогу спостерігати водночас понад 50 тисяч людей. Ряди глядачів у римському амфітеатрі, на відміну від Греції, розподілялися за соціальною ознакою. Для захисту публіки від дощу і палючого сонця над ареною натягували тент із полотна, що закріплювався до високих мачт. Арена мала дерев'яну підлогу, яка могла опускатися й підніматись. Інколи вона наповнювалася водою за допомогою каналу від акведука, і тоді в Колізеї відбувалися морські битви за участі справжніх кораблів.
 
У теперішній час ця пам'ятка давньоримської архітектури вражає своєю величчю і станом збереження, хоча за часи свого існування ця гігантська споруда неодноразово зазнавала різних пошкоджень — потерпала від впливу землетрусів, пожеж та повеней. У Колізей декілька разів потрапляла блискавка.

Найбільшим у світі вважається стадіон у Пхеньяні (Північна Корея), побудований на 150 тисяч місць. Другий за величиною стадіон місткістю на 120 тисяч глядачів побудували в Калькутті (Індія), а третій — на 114 тисяч місць — у Мехіко. Стотисячних стадіонів на Земній кулі вісім: чотири — в США, по одному - в Ірані, Індонезії, Австралії та Індії.

Найбільший стадіон у Європі — «Камп Ноу» (ФК «Барселона»), який вміщує майже 99 тисяч глядачів. Слідом за ним ідуть новий «Уемблі» — на 90 тисяч, стадіон Джузеппе Меацца в Мілані (ФК «Мілан») — 85 700, «Лужніки» в Москві — 84 700 та «Олімпійський» у Києві — 83 450.

Загалом у світі нараховується 279 стадіонів, кожен із яких розраховано на мінімум 50 000 місць. Найбільше таких спортивних споруд побудовано в США, на другому місці — Австралія, на третьому — Китай і Бразилія.

Стадіони, як правило, називають на честь відомих осіб. У 70-ті роки минулого століття в США стало модним продавати їхні назви спонсорам, з метою отримання додаткових капіталовкладень. У зв'язку з цим траплялося чимало казусів. Найчастіше стадіони змінювали назви через те, що спонсорські компанії ставали банкротами. Так, щонайменше часу корпоративну назву носив бейсбольний стадіон «Енрон Філд» у Х'юстоні, який перейменували на «Астрос Філд» швидше, ніж за рік.



Валентина ЮРЧИШИНА, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

ВИДЕО. 10-летний вундеркинд шокировал шахматный мир, обыграв Карлсена
Другие виды | 28 марта 2024, 16:40 0
ВИДЕО. 10-летний вундеркинд шокировал шахматный мир, обыграв Карлсена

Аргентинец Фаустино Оро получил от СМИ прозвище «Шахматный Месси»

Хацкевич рассказал, были ли у Яремчука проблемы с режимом и алкоголем
Футбол | 28 марта 2024, 14:52 2
Хацкевич рассказал, были ли у Яремчука проблемы с режимом и алкоголем

Бывший главный тренер «Динамо» считает Романа самым профессиональным футболистом

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.