Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Стрельба
|
880
0

СИДОРУК: «До Пекіну готуватимемося у Читі»

У Львові завершилися змагання найсильніших лучників України, так званий Матч найсильніших

За підсумками цих відбірних змагань під дахом спорткомплексу СКА тренерська рада визначила склад команди для участі у весняних етапах серії Гран-прі. Підсумки змагань прокоментував головний тренер збірної України та президент вітчизняної Федерації стрільби з лука Віктор Сидорук. Сидорука можна вважати знаковою постаттю у цьому виді спорту – перший радянський чемпіон світу, згодом тренер збірних СРСР, Іспанії, Італії та України тощо. Утім, для маститого тренера настали нелегкі часи – жіноча збірна України наразі не має ліцензії на участь в Олімпіаді-2008 у Пекіні, а в березні розгорівся скандал навколо найстабільнішого лучника України львів’янина Маркіяна Івашка, який порушив правила Всесвітньої антидопінгової агенції (ВАДА).

«Лідери знизили до себе вимоги...»
- Я задоволений підсумком стартів, - каже Віктор Сидорук. - Наші лідери показують навіть кращі результати, аніж зазвичай. У той же час кілька збірників знизили вимоги до себе, тому на весняні етапи серії Гран-прі повеземо молодих лучників – львів’ян Галину Добриву та Юрія Гавелка, а також бронзового призера Афін-2004 Дмитра Грачова, який відновлює форму після перелому руки.

- На недавньому чемпіонаті Європи в приміщенні збірна України здобула вісім медалей...
- Це був лише перший етап підготовки до найважливішого старту чотириріччя – Олімпійських ігор у Пекіні. В Турині ми виступили успішно, зважаючи на проблеми з авіаперельотами, втратили три дні. Першого квітня вирушаємо на перший у сезоні етап світового Гран-прі в Хорватію. Але найважливіше наше завдання – здобути третю олімпійську ліцензію для нашої жіночої збірної, що дозволить їй виступити на Іграх-2008 у командних змаганнях. У травні на чемпіонаті Європи у французькому Віттелі маємо визначити склад нашої олімпійської збірної. Мусимо вгадати зі складом нашої команди. Можливо, повеземо туди харків’янку Вікторію Коваль, півфіналістку Передолімпійського тижня в Китаї, якій варто набратися досвіду офіційних стартів.

Третій етап передолімпійської підготовки відбудеться влітку – на серії Гран-прі в Туреччині та Франції. Остаточний склад олімпійської команди буде відомий у липні. Безпосередню підготовку до Олімпіади-2008 проведемо в російській Читі. Там хороша тренувальна база в умовах середньогір’я. Чита розташована в кліматичних умовах, наближених до Китаю. Від Чити дві години перельоту до Пекіна. 6 серпня вилітаємо до столиці Китаю, а через два дні розпочнеться олімпійський турнір.

На жаль, в Україні досі немає належних умов для тренувань. На змаганнях у Львові холодно, що негативно впливає на виступи спортсменів. Прикро, бо стрільба з лука завжди приносила нам нагороди, і дивно, що до цього виду спорту ставляться так байдуже.

- Чи ставлять перед вами медальні плани щодо виступу в Пекіні-2008?
- Ми взяли зобов’язання посісти місця з першого по шосте. Але для цього мають створити умови для підготовки і належну тренувальну базу в Україні...

«Івашко повівся як непрофесіонал»
- Прокоментуйте ситуацію з можливою дискваліфікацією найстабільнішого лучника України львів’янина Маркіяна Івашка...

- Ситуацію у справі Івашка 13 квітня розглядатимуть у Лозанні (Швейцарія) на засіданні Всесвітнього антидопінгового агентства ВАДА. До цього часу Маркіян не виступатиме на міжнародних стартах. У принципі, він може там змагатися, але у разі негативного для нас вердикту у цій справі його участь на цих стартах може підвести команду.

- Роз’ясніть, будь ласка, що сталося з Маркіяном, бо навколо цього випадку наростають гори чуток...
- Маркіян проявив непрофесіоналізм і нерозуміння у ставленні до роботи інспекторів допінг-інспекторів. У Кодексі Міжнародної федерації стрільби з лука (ФІТА) чітко записано норми і правила здачі допінг-тестів. Атлет знав, що, незалежно від того, чи це святковий день, чи будні, він мав впустити їх до себе для перевірки. Припускаю, що спортсмен міг бути впевнений у “чистоті” своїх аналізів, тим більше, що в стрільбі з лука рідко трапляються випадки вживання заборонених Всесвітнім допінговим агентством (ВАДА) препаратів. У цьому плані я впевнений у своїх спортсменах...

Аналіз допінг-проби, яку Івашко здав через кілька годин пізніше після першого приходу інспекторів, підтвердив відсутність у його організмі допінгу. Але вимоги ВАДА до здачі тестів було порушено. Тепер все вирішуватиметься на засіданні у Лозанні.

- Яке покарання можуть застосувати до українського лучника?
- Ми найняли адвоката для захисту прав нашого спортсмена. До Швейцарії вирушить і сам Маркіян Івашко, де пояснюватиме свою поведінку. Йому може загрожувати дисциплінарне покарання. Але можуть піти й іншим шляхом: за кілька місяців до Олімпіади-2008 представники країн наших потенційних конкурентів у Пекіні можуть вимагати й більш жорстких санкцій до нашого спортсмена.

Прикро, що сталась така ситуація. Бо, впевнений, з Івашком у складі ми б привезли медалі з недавнього чемпіонату Європи в Турині. Адже лише чоловіча команда залишилась там без нагород у командних змаганнях. Маркіян перебував у чудовій спортивній формі. Він виграв чемпіонат України, а напередодні від’їзду до Італії на тренуваннях демонстрував результати на рівні світових рекордів.

Маркіян не опускає рук, продовжує тренуватися. Але в цій ситуації мало що залежить від нас і від нього. Я навіть по своїх каналах звертався до керівників ФІТА та Європейської федерації стрільби з лука (EMAU), де намагався роз’яснити можливі мотиви поведінки нашого лучника...

У разі позитивного для нас рішення ми готові включити Маркіяна Івашка до складу національної збірної на літній чемпіонат Європи, і він продовжить підготовку до Олімпіади-2008 у Пекіні...

Данило РОМАНЕНКО

Високий Замок

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.