Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 01 сентября 2018, 08:49
5112
0

Олексій Новиков втретє поспіль здобув титул Найсильніша людина України

Головний турнір стронгменівського сезону цього року відбувся у Рівному

| Обновлено 01 сентября 2018, 08:49
5112
0
Олексій Новиков втретє поспіль здобув титул Найсильніша людина України
Sport.ua

10 найкращих атлетів, визначених  за національним рейтингом Федерації стронгмену України, отримали право поборотися за найпочесніше звання у вітчизняному богатирському спорті.

Осічка лідера на старті

Перша вправа – «Естафета», що складалася з двох етапів (перенесення і завантаження на платформу двох мішків по 100 кг + перетягування 250-кілограмових саней на 20 метрів) – принесла інтригу. Чинний чемпіон Олекса Новиков, котрий цього року, нагадаємо, тріумфував на аматорському чемпіонаті світу, показав лише четвертий результат, пропустивши вперед усіх трьох своїх основних конкурентів – львів’янина Павла Кордіяку та чернівчан Андрія Бурштина й Олександра Кочергіна. Саме Кордіяку, який є однолітком Новикова (обом по 22 роки),  експерти називали тим атлетом, який може нав’язати фавориту боротьбу на головному турнірі.

«Камбек» чемпіона

Щоправда, уже у другій вправі Новиков відіграв в основного опонента 2 бали. Вигравши «Супер-Йок» (перенесення коромисла вагою 415 кг на 20 метрів), в якому він є національним рекордсменом, Новиков наблизився до Кордіяки на відстань одного балу (у цій вправі відзначимо результат Юрія Огоновського, який поступився лише чемпіону і всього нічого - 0,31 секунди).

А після третьої дисципліни -  «Естафети Оверхед» столичний богатир повернув собі звичну позицію лідера: Новиков став єдиним з фіналістів, хто зафіксував шість снарядів швидше однієї хвилини. Взагалі, крім Новикова, лише найстарший за віком фіналіст -  34-річний Андрій Бурштин -  зумів впоратися з усіма  шістьма  завданнями надважкої естафети.

Серпнева злива

Перед початком четвертої вправи на Рівне налетіла потужна серпнева злива, яка поливала стронгменів, наче з брандспойту, однак зупинити їх не мала жодних шансів.

Утримання 300-кілограмової платформи на час  виграв Олександр Кочергін, котрий протримав цю вагу 49,06 секунди. Такий результат дозволив ветерану АТО вискочити на друге загальне місце, на півбалу обійшовши Кордіяку і на бал Бурштина. Варто відзначити й результат у цій вправі одного із двох найлегших атлетів фіналу – 96-кілограмового Віктора Посудевського, котрий тримав платформу 46,28 секунди.

Перспективна позиція Кочергіна

У передостанній вправі – «Трак-пул» (перетягування 8-тонної вантажівки на 20 метрів), Олексій Новиков зміцнив своє положення лідера, більш як на 5 секунд випередивши найближчих переслідувачів – Кордіяку та Кочергіна, які, показавши однаковий час (до сотих!), поділили бали. Перед заключною дисципліною  Кочергін зберіг перевагу у півбалу над Кордіякою, що давало йому важливу для боротьби за «срібло» можливість стартувати після головного конкурента.

Підступні «Кулі»

«Кулі Атласа» дуже часто є вирішальним випробуванням на стронгменівських турнірах. Ця підступна вправа, що вимагає технічних навиків і залізних нервів,  може перевернути картину богатирської суперечки з ніг на голову. До того ж, завдання ускладнила злива, яка зробила снаряди вологими.  Цього разу погода й нерви підставили підніжку Олександру Кочергіну. Лише три місяці тому буковинець яскраво переміг у «Кулях», тріумфально завершивши виступ на чемпіонаті світу (у ваговій категорії до 110 кг). Цього ж разу він так сильно жбурнув першу кулю (135 кг)  на платформу, що та,  перелетівши й через наступний постамент, упала на землю: довелося робити ту саму роботу заново. Витрачений час і нерви не дозволили Олександрові відновити концентрацію – більше однією кулі він не підняв. Як наслідок, лише восьме місце у вправі, що викинуло Кочергіна з призової трійки.

Знакові досягнення Кордіяки й Бурштина

Кордіяка і Бурштин заклали по три кулі (135, 150 та 180 кг): львів’янин зробив це трохи швидше, забезпечивши собі перше у кар’єрі звання віце-чемпіона турніру «Найсильніша людина країни». Найвище на даний момент індивідуальне досягнення молодого богатиря дозволяє з перспективою  дивитися у майбутнє. У разі подальшої роботи галицького  атлета над розвитком своєї сили,  у нас є підстави сподіватися, що дуелі між Кордіякою та Новиковим стануть цікавішими і менш прогнозованими.

Знаковим є й  бронзовий успіх Андрія Бурштина. 34-річний ветеран вперше зійшов на подіум найпрестижнішого турніру року. Це високе досягнення Андрій безперечно заслужив своєю відданістю стронгмену, невпинною роботою й умінням не зважати на свій вік: скільки б йому не було років і яким би важким не був тягар, Бурштин завжди зберігає фантастичне почуття гумору, яким захоплює всіх навколо!  

Фірмовий почерк чемпіона

Найяскравішою подією усього турніру є, поза будь-якими сумнівами, тріумфальний вступ Олексія Новікова у «Кулях». Єдиний з учасників, киянин заклав четверту – 190-кілограмову кулю, масним знаком оклику відзначивши здобуття третього  поспіль титул «Найсильнішої людини України». Із шести дисциплін фіналу Новіков тріумфував у чотирьох, фактично не залишивши шансів опонентам.

Олексій лише сам посіяв інтригу, коли став четвертим у дебютній вправі, але згодом швидко виправив ситуацію. Його першість у національному рейтингу не викликає жодних дискусій. Цього року Олекса переміг на чемпіонату світу у рамках фестивалю Арнольда Шварценеггера і вже навесні ми з нетерпінням очікуємо його дебюту у десятці професіоналів  на «Арнольд Классік». Це буде новий і дуже цікавий виклик у кар’єрі найсильнішого українця.

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ

ТАБЛИЦЯ ТУРНІРУ «НАЙСИЛЬНІША ЛЮДИНА УКРАЇНИ – 2018»

 

 

 

 

 

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.