Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Лига Европы
|
10818
14

Українці Португалії вимагають від ФІФА покарати футболіста Браги

Спілка українців у Португалї звинувачує Алана Озоріо в антиукраїнських висловлюваннях

Українці Португалії вимагають від ФІФА покарати футболіста Браги
dynamo.kiev.ua. Алан Осорио

Спілка українців у Португалї звернулася до ФіФА з вимогою дисциплінарного покарання гравця «Браги» - Алана Озоріо, який 8 серпня 2018 року (напередодні гри із «Зорею») опублікував на офіційній сторінці «Спортинг Клуб Брага» у соціальній мережі Facebook спотворені факти про Україну, що завдає вагомої політичної шкоди Україні, її іміджу у світі та відверто спрямоване проти суверенітету та територіальної цілісності країни.

Зокрема, він вказав, що в Україна складається з 24 провінцій (без Криму), що в Украіні йде громадянська війна та що абсолютна більшість українців вважають російську мову за рідну.

———————————————
Комітет з етики та чесної гри ФІФА
Дисциплінарний комітет ФІФА
Hitzigweg 11, 8030 Zurich, Switzerland

Копії:
European Club Association
Route de St-Cergue 9, 1260 Nyon, Switzerland

European Leagues
Chemin du Canal 1, 1260 Nyon, Switzerland

FIFPro World Players Union
Scorpius 161, 2132 LR Hoofddorp, Netherlands

Заявник:
Спілка українців у Португалії
Rua Félix Correia, N1, 2-esq
1500-271 Lisboa, Portugal

Порушник:
Футболіст клубу Sporting Clube de Braga, Alan Osório

ЗАЯВА

Футбол – це не просто гра, а соціальне явище, що безпосередньо впливає на розв’язання соціально-економічних проблем, об’єднує мільйони людей в усьому світі, незалежно від їхніх політичних вподобань, соціального стану, національності та віросповідання.
Недопустимими є зневажливі дії та образливі висловлювання один до одного представників національних федерацій, спортивних товариств, асоціацій, клубів, футболістів, які повинні усвідомлювати наслідки емоційних висловлювань і негативної поведінки та нести відповідальність за свої дії або бездіяльність.

Відповідно до статті 49 Статуту ФІФА Комітет з етики та чесної гри розглядає всі питання про заборону отримання будь-яких моральних, політичних та фінансових переваг у суспільстві за рахунок футболу. У своїй діяльності ставить за мету піднесення моральних аспектів життя у футболі шляхом поваги та неухильного дотримання визнаних світовим спортивним співтовариством принципів чесної гри. Чесна гра – це повага. Усі мають рівні права, у тому числі право на повагу.
У зв’язку з викладеним Заявник вважає за необхідне повідомити Комітет про грубе порушення статті 3 Статуту ФІФА про заборону будь-якої дискримінації.

Отже, Футболіст клубу Sporting Clube de Braga, Alan Osório (Надалі – Порушник), 8 серпня 2018 року опублікував на офіційній сторінці «Спортинг Клуб Брага» у соціальній мережі Facebook спотворені факти про Україну, що завдає вагомої політичної шкоди Україні, її іміджу у світі та відверто спрямоване проти суверенітету та територіальної цілісності країни.

Зокрема, у своєму відео порушник заявив, що Україна складається з 24 провінцій, що як відомо, не відповідає правді оскільки півострів Крим є невід’ємною частиною (25 регіоном) України, що внаслідок силового вторгнення російської армії у березні 2014 року був незаконно анексований Росією через проведення псевдо референдуму, який не був визнаний абсолютно більшістю країн світу. Цей акт грубо порушив міжнародні угоди, зокрема, «Будапешський» договір від 1994 року і був засуджений спеціальною Резолюцією ООН (А/Res/68/262) «Територіальний суверенітет України). В подальшому, у 2016 і 2017 роках Генеральна Ассамблея ООН прийняла ще бульш засуджуючі резолюції, де 42 країни члени ООН, включаючи Португалію, чітко визнали Півострів Крим і місто Севастополь, як національну територію України, а дії Російської Федерації незаконними.

Іншим, політичним твердженням порушника у згаданому відео, є вислів: «громадянська війна», яка змусила футбольний клуб «Зоря» залишити дім. Таке визначення, є продуктом російської пропаганди, яка насправді веде військові операції на території Східної України із застосуванням важкої бронетехніки, танків, та систем залпового вогню. Один з прикладів цього, є предствлені Службою безпеки України офіційні докази бомбардувань житлового району «Східний» в Маріуполі російськими системами «Град», що мало місце 24 січня 2015 року. Тоді, в результаті артобстрілу загинуло 29 і були поранені 96 цивільних громадян України.

24 травня 2018 року, спеціальна міжнародна комісія з розслідування катастрофи рейсу МН17 Малазійських авіаліній встановила, що ракета яка збила літак (загинуло 300 чоловік) була випущена системою «Бук» 53‘ Антиповітряної бригади Російської Федерації з території підконтрольної проросійськими сепаратистами. Є й інші доведені приклади бобардувань цивільних населених пунктів російськими системами залпового вогню, як ось: Волноваха,Краматорськ, Авдіївка і інші.

У січні 2017 року Україна подала до Міжнародного суду докази присутності регулярних російських військ на території України, їх участь у бойових діях, фінансуванні антиукраїнських терористичних груп, їх вишкіл та озброєння. Війна, яку фінансує і веде Російська федерація проти України за чотири роки вже забрала 10 тис життів, 25 тис. отримали пораненння різних ступеней.

Що стосується сказаних порушником у відео слів щодо вживання російською мови (за словами Алана Озоріо більшість українців своєю основною мовою спілкування вважають російську). Мусимо зазначити, що Україна є мультинаціональною країною із конституційною гарантією вільного вживання і розвитку своєї національної мови (російської, татарської, польської, румунської і інш.) Поряд з цим українська є державною, офіційною мовою 43 млн. населення країни.

Не існує встановлених фактів дискримінації національних меншин в Україні за мовною чи іншою ознакою, зате, російська мова є однією з основних предтекстів, які Російська федерація використовувала і продовжує використовувати для оправдання агресивних (військових) дій, не тільки щодо України, але й щодо Придністров’я, Грузії, Прибалтійських країн (членів ЄС).

Всі ці факти, показують, що порушник (Алан Озоріо), напередодні футбольної гри між Спортінг Клуб Брага та Зоря (Україна) записав політичне відео на користь Російської федерації, що фактично перекручує офіційне (прийняте міжнародною спільнотою) визначення військового конфлікту між Російською Федерацією та Україною, цим самим вводячи в оману багатомільйонну аудиторію прихильників футболу і завдаючи таким чином шкоду Україні та українцям закордоном (зокрема, українській громаді в Португалії).

Своїм діянням Порушник грубо недотримався статутних вимог ФІФА і зобов’язаний понести відповідне покарання.
Заявник вимагає застосувати наступний дисциплінарний захід щодо Порушника:дискваліфікувати від участі в грі терміном на один календарний рік. Керівництво Спортінг Клуб Брага офіційно вибачитися перед Україною та українською громадою в Португалії ща допущення політичного відео на свої офіційній сторінці у Facebook.

Про результати розгляду даної Заяви просимо повідомити письмово.

З повагою, Голова Спілки українців у Португалії,
Павло Садоха

Оцените материал
(9)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Стали известны еще два клуба, которые вышли в Лигу чемпионов 2024/25
Футбол | 16 апреля 2024, 08:01 2
Стали известны еще два клуба, которые вышли в Лигу чемпионов 2024/25

Реал и ПСВ гарантировали себе участие в главном клубном еврокубке в следующем сезоне

Барселона – ПСЖ. Прогноз и анонс на матч 1/4 финала Лиги чемпионов
Футбол | 16 апреля 2024, 12:50 0
Барселона – ПСЖ. Прогноз и анонс на матч 1/4 финала Лиги чемпионов

Sport.ua вместе с GGBET анонсирует топовый поединок в главном клубном еврокубке

Комментарии 14
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
tsvyatt
Вимога частину справи зробить, адже офіційна.
Avs
озоріо - гроші московії "творят чудесные сказки.!!!
tsvyatt
Ого, норм спілка.
burmistr5445
Бла-бла-бла! А повоювати за Крим? Ну чи за Донбас? Воно хвутбол в Португалії, звичайно, важливіше, але раптом... Наші хлопці вже трохи зморилися, може португальські допоможуть? Чи канадські? Такі рішучі - велкам!
Ahtivist
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Ahtivist
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
taraniv
Как это уже всё надоело... А когда Украина с Россией помирятся (а это будет скоро) - что эти поцреоты запоют? Зрада?
Zlobnyi
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
gucci1992
Йохади! То його особиста думка... А ви доведить, що не узурпатори. Свобода це і є повага до інакомислення.