Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
676
0

Позивні Ванкувера-2010

На шляху до Білої Олімпіади

Запущено годинник...

Годинник, що відлічує час до відкриття зимової Олімпіади 2010 року, запустили в канадській столиці міністр міжнародної торгівлі Девід Емерсон і головний керівник Оргкомітету Ігор Джон Ферлонг.

На підсвіченому табло загорілася цифра «737». Саме стільки днів залишилося до урочистої церемонії відкриття чергових «білих» Ігор.

Аматорські телеканали

Два спортивних телеканали для трансляції змагань за участю спортсменів-аматорів має намір створити Національний олімпійський комітет Канади. Відповідне звернення вже подано до національного органу, що регулює радіо і телемовлення.

Якщо ця ініціатива буде схвалена Канадською комісією з радіо, телебачення і телекомунікацій, то на цих каналах транслюватимуть змагання, які проходять на регіональному, національному і міжнародному рівнях. НОК домагається того, щоб ці телеканали були включені до базового пакету програм кабельного і супутникового телебачення.

«Виникає враження, що в період між Олімпійськими іграми канадські спортсмени зникають з очей, — заявив Річард Паунд, член МОК, висунутий на посаду голови Ради директорів майбутніх телеканалів. — Наші телеканали ознайомлять канадців, а насамперед молодь, з широким спектром спортивних досягнень ».

«Культурна Олімпіада» на околицях Ванкувера

Вперше в історії проведення зимових Олімпіад Оргкомітет Ігор-2010 в канадському Ванкувері ухвалив рішення розпочати «культурну Олімпіаду» за два роки до початку олімпійських стартів.

«Культурна Олімпіада-2008 означає початок чудової культурної програми, пік якої припаде на 2010 рік, коли відбудуться Олімпійський і Паралімпійський фестиваль мистецтв, — повідомив віце-президент Оргкомітету з питань організації урочистостей та партнерських зв'язків Девід Гаскотт. — Канада багата культурними традиціями, а її динамічне культурне артистичне співтовариство зможе якнайкраще відобразити канадський дух як в середині країни, так і за її межами».

«Культурна Олімпіада» на околицях Ванкувера триватиме до 21 березня. Протягом семи тижнів на понад 40 сценічних майданчиках відбудуться майже 300 музичних концертів, танцювальних конкурсів, літературних читань, театральних постановок та демонстрацій фільмів.

Угода про взаємодію в сфері спорту, туризму і культури

Оргкомітет зимової Олімпі-ади-2010 підписав угоду з урядом провінції Альберта про взаємодію в сфері спорту, туризму і культури під час підготовки та проведення Ігор у Ванкувері та Уїстлері.

Відповідно до цієї угоди в Альберті буде створено комітет олімпійських добровольців, у Ванкувері в дні Ігор буде відкрито «Будинок Альберти», а під час підготовки до Олімпіади канадські атлети отримають пріоритетний доступ до всіх спортивних споруд на території провінції. Артисти з Альберти візьмуть участь у культурній передолімпійській програмі.

«Дорога до Ігор-2010 веде через Альберту, — заявив на церемонії підписання угоди прем'єр уряду Альберти Ед Стелмах. — Адже ми — єдина провінція Канади, яка приймала в себе зимову Олімпіаду-1988 у Калгарі. У нас є досвід і спортивні об'єкти для того, щоб допомогти успішному проведенню Олімпійських і Паралімпійських ігор-2010».

Як зазначила у зв'язку з цим заступник міністра туризму Альберти Сінді Ейді, уряд провінції вже зобов'язався виділити майже 100 млн. доларів на реконструкцію олімпійських спортивних об'єктів, зокрема, центру лижного спорту у Кенморі та Центру спортивної досконалості в Калгарі.

Раніше Оргкомітет зимової Олімпіади-2010 вже підписав з Квебеком, Нью-Брансуїком, Манітобою, Островом принца Едуарда, Ньюфаундлендом і Лабрадором, а також з північно-західними територіями документи про співробітництво в галузі культури, спорту, добровольчої діяльності, туризму та економічного розвитку.

І канадці мріють про «золото»

Два роки залишилося до відкриття зимової Олімпіади у Ванкувері та Уїстлері, і Канада вже зараз робить усе для того, щоб її спортсмени завоювали медалей, принаймні, не менше, ніж на Іграх у Туріні.

Загальну координацію програм у сфері спорту високих досягнень здійснює організація «Шлях до п'єдесталу-2010». Ця спільна ініціатива Олімпійського комітету Канади, Канадського паралімпійського комітету та Оргкомітету з підготовки зимової Олімпіади-2010 націлена на те, щоб допомогти канадським спортсменам завоювати якнайбільшу кількість нагород у Ванкувері та Уїстлері. Тільки в нинішньому сезоні вона асигнує 18 млн. доларів на цільові програми розвитку тих видів спорту, де в канадських спортсменів є реальні шанси на олімпійські медалі.

«Ми бачимо своє завдання у тому, щоб під час Олімпіади канадський гімн лунав часто і голосно, — заявив журналістам головний керуючий НОК Канади Кріс Радж. — Ми створили спеціальну нову програму з тим, щоб ніколи більше не допускати ганебної ситуації, коли ми двічі приймали у себе Олімпійські ігри і не завоювали тоді жодної золотої медалі».

Радж мав на увазі Ігри 1976 і 1988 років, коли канадські спортсмени так і не зуміли ні разу піднятися на вищу сходинку п'єдесталу пошани, однак за 20 років, які минули після Олімпіади в Калгарі, вони наполегливо відвойовували позиції в неофіційному командному заліку: у Ліллехаммері канадці завоювали 13 медалей, у Нагано — 15, у Солт-Лейк-Сіті — 17, а у Туріні — 24, пропустивши вперед за загальною кількістю нагород лише американців та німців.

З нинішнього року для канадських спортсменів світового класу вперше буде створено і фінансові стимули: володар золотої олімпійської медалі отримає 20 тис. доларів, срібної — 15 тис. і бронзової — 10 тис. За словами глави НОК, представники зимових видів спорту вже заявили про те, що якщо вони отримають «певний рівень підтримки та відповідні ресурси, то будуть першими у світі». «Цілі наших спортсменів на 2010 рік визначено, — підкреслив Кріс Радж, — і ми чекаємо, що в скарбничці будуть і золоті нагороди».

До Ігор-2010 готуються не тільки спортсмени, але й добровільні помічники. Оргкомітет починає прийом заявок від добровольців, які бажають допомогти в проведенні спортивних змагань. Як повідомив головний керівник Оргкомітету Джон Ферлонг, для повноцінного проведення Ігор потрібно майже 25 тисяч добровольців у сфері сервісного та транспортного обслуговування, а також перекладачів.

Канада відкриє у Пекіні спеціальний павільйон

Спеціальний інформаційний павільйон, присвячений зимовим Олімпійським іграм-2010 у Ванкувері і канадському туризму, буде відкрито у травні в Пекіні неподалік від центральної площі Тяньаньмень. Про це повідомив, виступаючи перед членами Канадсько-китайської ділової ради, міністр міжнародної торгівлі Канади Девід Емерсон.

«Ми активно працюємо над тим, щоб подарувати світу таку зимову Олімпіаду, яка б запам'яталася надовго, — підкреслив Емерсон. — Павільйон дасть відвідувачам можливість краще ознайомитися з Канадою, а також стане майданчиком для ділових зустрічей напередодні і під час проведення літніх Ігор-2008».

Як заявив канадський міністр, на нього справила «дуже велике враження» підготовка Китаю до Олімпіади. «Як і Китай, — додав він, — Канада чітко усвідомлює, що Олімпійські ігри — це шанс, що випадає один раз упродовж життя покоління, піднести міжнародний престиж і продемонструвати ті чудові можливості, які Канада пропонує світу».

Без політичних суперечок навколо підготовки до Ігор-2010

Канада як господиня Білої Олімпіади-2010 має намір винести уроки з політичних суперечок навколо підготовки до літніх Олімпійських ігор у Пекіні.

Про це заявив в інтерв'ю канадським журналістам під час візиту до Пекіна міністр міжнародної торгівлі Канади Девід Емерсон, який опікується також питаннями підготовки до Ігор-2010 у Ванкувері і Уїстлері.

За словами канадського міністра, буде дуже цікаво спостерігати за тим, як діють люди, що опікуються тими чи іншими питаннями, які вони прагнуть пов'язати з проведенням Олімпіади, як це виходить у Пекіні і які дії вживає Китай.

Девід Емерсон мав на увазі правозахисні організації, що прагнуть використати майбутні Олімпійські ігри для тиску на китайські власті. У той же час він дав зрозуміти, що не вважає олімпійську арену підходящим місцем для зведення політичних рахунків. «Є інші шляхи для розв'язання різних проблем, що стосуються прав людини і пов'язаних із цим питань, без того, щоб зменшувати значущість олімпійських заходів і змагань», — відзначив він.

Канадський міністр підкреслив, що Ігри-2010 у Ванкувері і Уїстлері розглядають у Канаді як «винятково важливу подію для формування іміджу Канади на міжнародній арені». За його словами, майбутня Біла Олімпіада «сприятиме зміцненню репутації Канади у сфері торгівлі і культури, а також репутації країни як великої спортивної держави, і всім цим аспектам у наступних три роки до початку Ігор надаватиметься стратегічне значення».


Тетяна МОТОРНА, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.