Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Профессиональный бокс
| Обновлено 05 июня 2018, 04:29
1412
0

Сергій ГОРДІЄНКО: «Кожна спортсменка може поборотися за медалі»

Тренер збірної України розповів про підготовку до чемпіонату Європи

| Обновлено 05 июня 2018, 04:29
1412
0
Сергій ГОРДІЄНКО: «Кожна спортсменка може поборотися за медалі»
ФБУ. Сергей Гордиенко
Сергій Володимирович Гордієнко з гордістю представляв присутнім кожну із учасниць збірної України. Дівчата пройшли складний шлях – кожна з них, щоб отримати право представляти нашу країну на чемпіонаті Європи, доводила свій спортивний клас на всеукраїнських змаганнях. Тільки перші номери – найкращі з кращих – увійшли у національну команду та вирушили на континентальний турнір у Болгарію.
 
Напередодні цих відповідальних змагань ми поспілкувалися з головним тренером жіночої еліти Сергієм Гордієнком.
 
- Скільки ви провели зборів, які були етапи підготовки і де вони проходили?
- У лютому був чемпіонат України, де ми, в основному, і відібрали склад. Відразу після чемпіонату ми поїхали на спільний збір зі збірною Казахстану. Він тривав тиждень і проходив в Казахстані, де відбувся і відкритий Кубок, в якому брали участь збірні шість країн. Індія, Тайбей, Росія, Киргизстан, а також наші команди. Дівчатка боксували там, завоювавши дві золоті, одну срібну і дві бронзові медалі.
Потім була невелика перерва, ми заїхали в Тисовець і провели збір з ЗФП. Вже там дізналися, що чемпіонат переноситься на місяць, тому план підготовки був перероблений, і ми запланували додатковий збір, який став заключним. До нас у Тисовець прилітала збірна Казахстану, з якою ми провели спаринги. Збірна Казахстану зараз лідер світового боксу, в їх складі чотири чинні чемпіонки світу. У Конча-Заспі провели збір ЗФП, після чого доводили до потрібного рівня техніко-тактичну майстерність. 4 червня вилітаємо в Софію.
 
Загалом, підготовка йшла у нас за планом і на високому рівні. Єдине, що вплинуло на неї – це те, що польська сторона відмовилася від проведення чемпіонату Європи. У підсумку проведення континентального форуму жіночого боксу довірили Болгарії, але поки це вирішувалося, поки мінялося місце проведення, довелося розписувати та проводити додаткову програму підготовки для спортсменок. На щастя, всі служби спрацювали добре, пішли назустріч у ФБУ, тож ми отримали можливість цей «зайвий» місяць провести в плідній роботі. Це було особливо важливо, тому що боксерам треба було утримати бойову форму, не «перегоріти» через цей форс-мажор.
 
Треба розуміти, що жіночий бокс не так давно став олімпійським видом. В Ріо-де-Жанейро в 2012 році було, для початку, три вагові категорії, тож першою представницею України серед жінок-боксерок стала Тетяна Коб із Ковеля. Перший бій виграла у чемпіонки світу Петрової – виграла, а в другому боксувала з майбутньою олімпійською чемпіонкою Адамс. Не програла цій суперниці – і хоча Ніколь і виграла в підсумку золоті медалі, нам було не соромно за виступ нашої представниці. Навпаки, багато хто очікував, що піднімуть судді руку саме нашій Тані…
 
В Лондон, на жаль, ніхто з наших не потрапив. Але зараз починається цикл особливо відповідальних змагань – чемпіонат Європи, Європейські ігри, чемпіонат світу, а з 2019-го року – новий олімпійський цикл під Токіо-2020. Ось за таким графіком живемо та працюємо, розуміючи всю відповідальність нашої роботи.
 
- Який статус в українського боксу на міжнародному рівні? Шанують наших дівчат?
- Українська школа боксу дуже шанована в світі. Всі знають імена наших чемпіонів, і дівчата йдуть слідом за провідними боксерами України. Тим більше, жіночий бокс – це спорт, який дуже динамічно розвивається. Весь час долучаються нові країни, з’являються дуже сильні спортсменки. Приємно, що десять наших представниць боксуватимуть на чемпіонаті Європи.
 
- Живе стереотип, що бокс – не жіноча справа…
- Наведу приклад з іншого виду спорту: Київ приймав фінал Ліги чемпіонів УЄФА, і гралося два матчі – й чоловічої, і жіночої. Якщо є в світі такий вид, якщо спортсменки із усіх країн беруть участь, то чому наших дівчат не повинно там бути? Наші дівчата здатні на будь-який подвиг: і в футбол можуть зіграти, і штангу можуть освоїти, і бокс, звичайно, також.
 
Наші дівчата – справжні спортсменки за духом. Вони знають, чому прийшли в бокс, і не вимагають послаблень чи поблажок. Це – бокс. Спершу він був суто чоловічим видом, мужнім та жорстким. Тому ті, хто в нього заходять – не важливо, жінки це чи чоловіки – повинні відповідати рівню та тримати удар.
 
- Як налаштовуєтеся на чемпіонат Європи?
- З усією ретельністю та відповідальністю. Заключний етап провели в такому складі – 10 перших номерів, ті, хто представлятиме Україну, а також 10 спаринг-партнерок – другі номери, місцеві боксерки-киянки. Всі разом працювали досить добре та дружно.
 
- Розкажіть про спаринг-партнерок. Як ви їх підбирали?
- Це, в основному, другі-треті номери за результатами чемпіонату України. Тобто, спортсменки, які не змогли його виграти, але зараз допомагають нам готуватися до чемпіонату Європи. Могло бути і більше партнерів, але у нас є 20 спортсменок. Звичайно, в чоловічої збірної побільше спарингів, але нічого - сподіваюся, коли-небудь так буде і в жіночій.
 
- За середнім віком наша збірна – різноманітна, чи всі з одного покоління? Які дівчата наймолодші, які - найстарші?
- Наймолодша в збірній у нас Юля Стойко, 1998 року народження. Також є Аня Охота, 1997 року. Найстарша - Юля Циплакова, капітан команди, 1981 року народження. Загалом, маємо хороше покоління – кожна із спортсменок довела своєю працею та виступами на всеукраїнській і міжнародній арені, що вона гідна тут бути.
 
- Розкажіть коротко про кожну з десяти дівчат-збірників: звідки вони, хто їх тренує, які досягнення?
 
Вагова категорія 48 кг: Ганна ОХОТА (Полтавська обл.)
Аня представляє місто Горішні Плавні. Тренер – Средніцький Олександр Євгенович. Молода дівчина, раніше боксувала у ваговій категорії 51 кг. Потім перейшла в більш легку і виграла чемпіонат, заслуживши цю поїздку.
Вагова категорія 51 кг: Тетяна КОБ (Волинська обл.)
Таня Коб - Ковель. Тренер - Рогатін Віктор Вікторович. Це наша єдина представниця на Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро. На минулому чемпіонаті, який також був у Софії, в 2016 році, вона зайняла друге місце.
Вагова категорія 54 кг: Іванна КРУПЕНЯ (Рівненська обл.)
Іванка Крупеня – Рівне. Тренер - Соколовський Володимир Олександрович. У цій вазі Іванка раніше була лідером, але зараз буде виступати після невеликої перерви. З особистих причин вона не брала участь два-три роки, але тепер повернулася і виграла чемпіонат
Вагова категорія 57 кг: Сніжана ХОЛОДКОВА (Київ)
Сніжана Холодкова зі столиці. Тренер - Гордієнко Сергій Володимирович. Сніжана перейшла сюди з категорії 54 кг і вже проявила себе - посіла третє місце на турнірі в Казахстані. Виграла відбірковий бій у Саші Мальованої
Вагова категорія 60 кг: Юлія ЦИПЛАКОВА (Харківська обл.)
Юля Циплакова – Харків. Тренер - Даниленко Валерій Олексійович. Лідер та капітан збірної, досвідчена спортсменка, душа команди.
Вагова категорія 64 кг: Марія БОВА (Київ)
Маша Бадуліна, зараз вже Бова, з Києва. Тренер - Гордієнко. Чемпіон світу 2012 року. Маша повернулася після пологів. Її дочці ще немає й року, але Маша сповнена амбіцій виграти золоту медаль. Проявила спортивний гарт, так швидко повернувшись на ринг
Вагова категорія 69 кг: Юлія СТОЙКО (Київ)
Юля Стойка також із Києва. Тренер - Бутунець Дмитро Олександрович. Цікава, талановита боксерка – гідний член колективу.
Вагова категорія 75 кг: Марія БОРУЦА (Хмельницька обл.)
Маша Боруца, Хмельницький. Тренери – Чумакови Анатолій та Андрій, батько і син. Має гарний міжнародний досвід, також, як і інші спортсменки, пройшла всеукраїнський відбір і гарно себе проявила.
Вагова категорія 81 кг: Анастасія ЧЕРНОКОЛЕНКО (Дніпропетровська обл.)
Анастасія Черноколенко, місто Дніпро. Тренери: Шевченко і Яремко. Пробувала себе у різних категоріях, наша надія у «тяжах».
Вагова категорія +81 кг: Тетяна ШЕВЧЕНКО (Київ)
Таня Шевченко, Київ. Тренер - Мартинов Олександр. Ця надважка категорія у нас нова, тож боксерки, які тут пробують сили, будуть першовідкривачами.
 
- Хто входить в ваш тренерський штаб?
- В основному, це особисті тренери спортсменок. Тих, які завоювали право виступати за збірну. Сподіваюся, це допоможе дівчатам підготуватися так, як належить.
 
- Сітка змагань вже відома?
- Ні, 5 червня буде зважування і жеребкування, а також відкриття змагань та попередні бої.
 
- В цілому, вдалося зібрати той склад, який ви хотіли? Або, може бути, комусь не дозволили приїхати травми, а хтось на чемпіонаті України виступив гірше, ніж очікували?
- Я вважаю, відбір пройшов чесно. У деяких вагах на чемпіонаті України були додаткові бої: офіційні - з присутністю членів федерації, представників міністерства. Були запрошені кваліфіковані судді, які допомогли нам відібрати склад. Вважаю, на сьогоднішній день він найсильніший в Україні.
 
- Кого зі своїх підопічних відзначите? Є різні за стилями спортсменки?
- У нас є і представники ігрового боксу, і нокаутер - такі, як Сніжана Холодкова. Вона виграла відбіркові бої нокаутом. В цілому ж, особливо виділяти нікого не буду - будь-яка з них може завоювати медалі чемпіонату Європи. А там вже як буде жеребкування, як буде суддівство, як дівчата психологічно підійдуть до чемпіонату, як проявлять себе - багато факторів і будемо дивитися на місці.
 
Оцените материал
(2)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.