Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Сборная Украины
|
4088
0

Олександр КОСЕНКО: «З французами буде дуже цікаво посперечатися»

Головний тренер збірної України розповів про підготовку команди

Олександр КОСЕНКО: «З французами буде дуже цікаво посперечатися»
ФФУ. Александр Косенко
Головний тренер збірної України з футзалу Олександр Косенко був присутній у Львові на третьому, вирішальному матчі серії плей-офф Екстра-ліги між місцевою «Енергією» та херсонським «Продексімом», і гріх було не скористатися нагодою поговорити з фахівцем про рівень вітчизняної першості та плани головної команди.
 
— Мені дуже сподобалося, як розгорталися події в чемпіонаті, — розповів Олександр Косенко. — Суперництво точилося завзяте, а оскільки сили учасників приблизно рівні, то передбачити переможців у матчах серії плей-офф було доволі складно. Не випадково, що найсильніша команда попереднього етапу, київський «ХІТ», у підсумку не зуміла пробитися на п’єдестал пошани.
 
— Учасники фінального протистояння, «Продексім» та «Енергія», у порівнянні з минулим сезоном зазнали чималих кадрових втрат, але якщо херсонці у своїй селекційній роботі зробили ставку на легіонерів, то львів’яни — на доморощених виконавців…
— Не мені судити, який варіант комплектування складу ефективніший чи доцільніший. Це прерогатива передусім клубного керівництва. І якщо «Продексім» удруге поспіль став володарем золотих медалей, то це свідчить про те, що в Херсоні не помилилися, запросивши на посаду головного тренера бразильського фахівця Жоао Карлоса Барбозу та кількох його земляків-гравців.
 
Хоча, користуючись нагодою, хотів би віддати належне й «Енергії», яка, залишившись у міжсезоння без групи провідних виконавців, знайшла їм заміну й завдяки згуртованості, бажанню в кожному поєдинку діяти «через не можу» підтвердила, що залишається грізною силою, здобувши срібло в чемпіонаті й Кубок країни.
 
— Переконаний, що ви уважно стежили за розвитком подій в українському футзалі. Чи взяли на замітку гравців, які вас приємно здивували?
— Передусім тішить прогрес молодих виконавців, але давайте обійдемося без конкретики, бо їм ще працювати і працювати, аби досягти чогось у футзалі.
 
— А від кого чекали більшого?
— Знаєте, з мого боку було б некоректно оцінювати роботу того чи іншого керманича. Тим більше, що прохідних матчів практично не було, всі намагалися продемонструвати свої найкращі якості. І як не буває двох чемпіонів, так і на шляху до вершини хтось обов'язково мусить достроково зійти з дистанції. Хоча, повторюся, в матчах серії плей-офф щодо самовіддачі претензій до учасників не було. Хіба що хотілося б побачити в їхньому виконанні більше нестандартних ходів, домашніх заготовок, але це, як то кажуть, уже інша історія.

треба бути готовим до протистояння з командами усіх континентів
 
— Ви акцентували увагу на прогресі молодих гравців. Чи можна сказати, що хтось із них стане вашим підопічним у національній збірній?
— Спочатку їм буде надана можливість проявити себе в студентській збірній України, яка в серпні виступить на світовому чемпіонаті в Казахстані. Що ж до головної команди, то новачки обов’язково будуть, але давайте поговоримо про них у вересні, коли збірна України вперше після європейського чемпіонату в Словенії проводитиме спільні тренування.
 
— Чому було прийнято рішення заповнити перше вікно в календарі УЄФА участю в міжнародному турнірі в Ірані, де нашими суперниками у вересні будуть виключно азійські команди?
— Оскільки на черзі у збірної України виступ на світовому чемпіонаті, що відбудеться 2020 року, то треба бути готовим до протистояння з командами усіх континентів. Важливо, що наші майбутні візаві на турнірі в Ірані демонструють різний стиль. За Японію й Таїланд виступають переважно гравці невеликого зросту, що роблять ставку на швидкий розіграш м’яча, високий пресинг. А от у складі господарів не бракує габаритних футзалістів, але вони на «ти» з м’ячем, що дозволяє їм часто змінювати тактику. Іранці — дуже серйозні опоненти, не випадково збірній України ще не вдавалося їх перемагати. Будемо сподіватися, що нам пощастить виправити статистику в протистоянні з цим незручним суперником.
 
— Якщо минулого року збірна України грала контрольні матчі переважно вдома, то тепер ситуація змінилася: після виїзду до Ірану ваші підопічні в жовтні проведуть у гостях спаринги з французами…
— Звичайно, хотілося б, аби українські шанувальники футзалу мали змогу наживо побачити гру кращих збірних, але від мого бажання не так уже й багато залежить у визначенні місця проведення контрольних поєдинків. І все ж я дуже задоволений, що ми зуміли домовитися з французами, бо саме ця збірна дуже швидко прогресує. Її вирізняє висока технічна підготовка, мобільність, стрімкі контрвипади. І тому з французами буде дуже цікаво посперечатися.
 
— Лише третє вікно в календарі УЄФА, у грудні, буде заповнене домашніми спарингами. І слід віддати належне керівництву Асоціації футзалу України, якому вдалося запросити збірну Португалії — чинного чемпіона Європи! Уже відомо, де відбудуться ці поєдинки?
— На їхнє проведення претендує кілька міст, але остаточне рішення ще не прийнято. Хоча вже зараз можна з упевненістю сказати, що ці матчі стануть святом для українських шанувальників футзалу. Збірна Португалії — команда практично без вразливих місць, а її лідер Рікардіньо — зірка світового рівня. І саме в протистояннях із таким суперником можна визначити, чого ти насправді вартий…
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.