Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
892
0

БРИНЗАК: «Не робімо поспішних висновків»

Розмова з Володимиром Бринзаком, першим віце-президентом НОК України, президентом федерації біатлону України

Наприкінці січня та на початку лютого для шанувальників біатлону настає гаряча пора. У цей час відбуваються першості світу з біатлону. Зараз у німецькому Рупольдінгу триває молодіжний світовий чемпіонат.

На жаль, на сьогодні похвалитися успіхами молоді українські біатлоністи не можуть. Найкращим результатом є 13-те місце Андрія Возняка в гонці переслідування. Але попереду ще кілька змагань, які, можливо, змінять ситуацію на краще. А 9 лютого у шведському Остерзунді стартуватиме біатлонний чемпіонат серед дорослих. Саме до цих змагань найбільше готується наша команда, вважаючи їх пріоритетними цього сезону.     

– Володимире Михайловичу, як ви оцінюєте виступ нашої молодіжної біатлонної команди на першості світу?
– Ще зарано робити якісь висновки, я не хотів би зараз давати оцінку виступам нашої команди. Тут усе ж таки є об’єктивні причини. Збірна пізно приїхала на змагання і не встигла як слід підготуватися до траси. Підготовка команди відбувалася на мокрій лижні, а там, виявилося, льодова траса, яка дуже жорстка. Це неабияк вплинуло на ходові якості спортсменів. У другий день змагань уже було дещо легше, і результати помітно поліпшилися. Попереду ще індивідуальна гонка (розмова відбувалася вчора вранці), естафети, після них можна буде оцінювати виступ команди.

– Чи не маєте побоювань, що, скажімо, на дорослій першості ситуація повториться?
– Побоювань немає, ми ж працюємо. Якщо боятися, то слід лишатися вдома.

– А загалом задоволені тим, як збірна готується до чемпіонату?
– Самою підготовкою задоволений. Проте є неприємний нюанс. Цього сезону чоловіча збірна вкотре залишилася без головного тренера: у зв’язку з хворобою наставника, якому зробили операцію. А це не найкращий варіант, коли команда готується лише з одним  тренером.

– На які результати очікує федерація на біатлонній першості світу, і чи є в планах здобуття нагород?
– Ми розраховуємо на хороші виступи, щоб спортсмени змогли показати найкращі результати. А завдання здобути нагороди цього року перед біатлоністами не ставимо.

– Нинішній склад збірної вас задовольняє?
– Так, якщо команда виконає всі поставлені завдання на чемпіонаті світу. Нам необхідно повністю укомплектувати тренерський склад збірної і вирішити всі організаційно-методичні питання із залучення сучасної медицини. Спортсмени мають великі навантаження і не завжди встигають як слід відновитися. Саме цей аспект потребує найбільшої уваги. Якщо це зробимо, то все в нас буде гаразд.

– Чому останніми роками збірна зосереджує увагу саме на першості світу й неодноразово заявляли, що піку форми спортсмени досягають саме до цих змагань?
– Ми не така видатна біатлонна держава, щоб нині ставити собі за мету вигравати Кубок світу в індивідуальних змаганнях. Тому й зосереджуємо увагу саме на світовій першості.

– Минулого року українські біатлоністи показували кращі результати. Наприклад, Оксана Хвостенко була на провідних ролях. Чому цього сезону результати українців погіршилися?
– Ще не кінець сезону, тому не робімо поспішних висновків.

– Свого часу перехід в українську збірну Айдарова спричинив чимало галасу. Чи задоволені ви цим переходом і результатами цього біатлоніста?
– Галас був не з нашого боку . Айдаров – досвідчений біатлоніст. Я задоволений, що можу надати можливість реалізуватися таким спортсменам: чи то Айдаров, чи Беланенко, чи Коробейников. Якщо вони хочуть чогось досягти, допомагатиму. А ось чи задоволений я результатами? Минулого сезону – ні, а зараз в Айдарова справи йдуть уже значно краще. Він демонструє стабільніші результати, психологічно виглядає краще. А далі побачимо.

– А як узагалі ставитеся до таких переходів з однієї збірної в іншу? 
– Цілком нормально, це мене абсолютно не бентежить. Спортсмени переходять з Італії в Бельгію, з Німеччини в Італію – це нормальне явище. Якщо хтось хоче переїхати, чому ж не може реалізуватися там, де йому буде зручніше.

– Окрім того що ви є керівником федерації біатлону, ви ще займаєте посаду першого віце-президента Національного олімпійського комітету України. Розкажіть, як триває підготовка до пекінської Олімпіади, чи є якісь проблеми?
– НОК робить усе, щоб спортсмени відповідно підготувалися до цих стартів. Єдине, що нині непокоїть, – погано працює закон з державної закупівлі, тому не вдається вчасно закупити необхідний інвентар, який наші спортсмени використовують на Іграх. Зриваються покупки, ми не можемо вчасно розмитнити інвентар. Це нині проблема, а щодо іншого – все згідно з планом.

– Чи не викликає занепокоєння кількість олімпійських ліцензій, які здобула наша команда? Скажімо, у спортивній гімнастиці Україна недорахувалася значної кількості «квитків» у Пекін.
– По-перше, ще не в усіх видах спорту завершилася боротьба за олімпійські ліцензії. По-друге, звісно є деякі зриви, яких неможливо уникнути.

– На яку кількість нагород може розраховувати Україна в Пекіні?  
– Попередні розрахунки – 15-18 нагород. Проте це лише попередні, крім того, спорт –  непередбачувана річ. Може бути і п’ять четвертих місць, які так само можуть перетворитися на нагороди. Багато залежить і від удачі.

– Сума призових, які виплачуватимуть українським спортсменам за олімпійські нагороди, вища за ту, що платять, скажімо, росіяни чи білоруси. Ви вважаєте її закономірною?
– Абсолютно. В інших державах спортсмени мають спонсорські контракти, і ті гроші, які їм виплачують, можуть зробити їх мільйонерами. А ми повинні дати нашим спортсменам матеріальне зацікавлення, щоб вони тренувалися і віддавали власне здоров’я і час для всього. 

– Свого часу, коли ви ще працювали в Міністерстві сім’ї та спорту, то говорили, що в українському спорті слід приділити більшу фінансову увагу тим видам, які можуть принести олімпійські нагороди, а водночас менше тим, які не мають перспектив на Олімпіадах. Чи є якісь зміни в цьому плані?
– Ми саме вирішуємо цю проблему. У понеділок,  відбулася нарада щодо спортивної галузі у віце-прем’єра Івана Васюника, на якій обговорювали це питання. Було поставлено завдання підготувати звіт з пріоритетних видів спорту. Сьогодні ми вже збиралися в Національному олімпійському комітеті й обговорювали це. Було визначено 18 літніх видів і п’ять зимових, яким створять усі умови, зокрема й матеріальну базу. До кінця року намагатимемося відремонтувати всі спортивні бази, принаймні витратимо на це виділені з бюджету дев’ять мільйонів.  

– Ви часто спілкуєтеся з уболівальниками на офіційному сайті федерації біатлону, відповідаєте на їхні запитання. Чому це робите і чи подобається вам це?
– Мені подобається, тому що намагаюся стежити за усіма видами спорту. А біатлон – узагалі окрема розмова, оскільки це мій спосіб життя, який реалізую, працюючи у федерації. Свого часу я не реалізував себе як спортсмен, проте знайшов себе в іншому. І мені цікаво спілкуватися з людьми, які так само цікавляться біатлоном, незважаючи на їхній вік і погляди. Головне, щоб була логіка, об’єктивність і більш-менш професіоналізм. 

Андрій Левківський, Львівська Газета

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.