Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Разное
|
730
0

ВОРОНІН: «Я знаю, що всі ми слов'яни»

Головний тренер «Політехніки-Галичини» Валентин Воронін 26 січня відзначатиме своє 61-річчя

Цього сезону львівська «Політехніка-Галичина» стала головною сенсацією української баскетбольної Суперліги. Команда, для якої впродовж тривалого часу звичним було місце в підвалах турнірної таблиці, нині на провідних ролях вітчизняного баскетболу.
 
Відродження «політехів» пов'язане з появою потужного спонсора та копіткою роботою наставника - Валентина Вороніна. Не витрачаючи значних коштів на придбання гравців, Валентин Петрович упродовж року зумів розкрити потенціал у баскетболістів, яких не зуміли гідно оцінити в інших командах і, таким чином, створив потужний колектив. 26 

- Валентине Петровичу, як ви прийшли в баскетбол і чому вибрали саме цей вид спорту?
- Узагалі в дитинстві займався не баскетболом, а хокеєм. Проте був високий на зріст і, попри те, що не займався в дитячо-юнацьких секціях, учнем виступав за різноманітні збірні своєї школи, потрапляв у шкільну збірну Росії. Саме завдяки своїм антропометричним даним, вступивши до інституту фізкультури, я відразу потрапив до команди майстрів. Згодом баскетбол став сенсом усього мого життя.

- Виступаючи на паркеті як гравець, які досягнення найбільше запам'ятали?
- Якщо брати суто спортивні результати, то у складі залізничників збірної СРСР став чемпіоном світу й одного разу посів друге місце. Вважаю це серйозним фактом у своєму житті. Також тричі брав участь у Спартакіаді народів СРСР, виступаючи за три різні республіки. 1971 року за Молдавію, 1979-го за Білорусь, 1983-го за Росію. Команди були різними, оскільки виступав за різні армійські команди, що належали до республік, де базувалися. До речі, тренером молдавської команди був львівський спеціаліст Михайло Резніков. Періоди кар'єри гравця згадую з приємністю, оскільки в радянські часи все ж таки Спартакіади були вагомими змаганнями, до них ретельно готувалися. Щодо матчів внутрішньої першості, то був гравцем столичного ЦСКА з 1968-го по 1970 роки. Хоча слід визнати, що я радше формально перебував у складі. Оскільки, хоч і зіграв декілька матчів, здебільшого «сидів», а не виступав. У той час армійський клуб був фактично збірною СРСР. Щоб заграти в команді, необхідно було довго чекати - поки в основі звільниться місце, піде хтось із ветеранів. Чекати не захотів, тож вирішив перебратися в Східну групу військ Німеччині.
Доволі пізно завершив ігрову діяльність - мені було вже 40 років. Це пов'язано, знову ж таки, з моїми антропометричними даними. Я не схильний до повноти, міг бігати, стрибати, хоча, напевно, слід було вже ходити.

- Чому вирішили стати баскетбольним тренером?
- Коли моя ігрова кар'єра завершувалася, почав розмірковувати про майбутнє. Але в мене ніколи не виникало бажання займатися чимось іншим, аніж баскетбол. Завжди хотів бути тренером і в підсумку ним став. Свідомо розпочав свою роботу з азів, із дитячо-юнацької школи. Досі вважаю це абсолютно правильним рішенням. Згодом мої вихованці виграли нагороди чемпіонату СРСР, стали в складі молодіжної збірної Білорусі чемпіоном Європи.

- Ви оригінальна людина хоча б тим фактом, що є росіянином із білоруським паспортом, який постійно проживає в Україні. Чи відчуваєте дискомфорт від цього?
- Звісно, ні. Я все одно знаю, що всі ми слов'яни. Не зважаючи на якісь політичні, економічні кордони. Мені комфортно і в Україні, і в Росії, і в Білорусі, всюди працював і жодних проблем ніколи не було. Специфіка тренерської роботи полягає в тому, що претензій немає, якщо є результат, а якщо з результатом проблеми, то це, звісно, не дуже добре. Всюди підхід до справи та людський фактор, в принципі, однакові. Гадаю, що в більшості людей таке саме розуміння цього питання, попри те, що це окремі держави.  

- Ви за свою тренерську кар'єру попрацювали в багатьох різних клубах. Простежується цікавий факт: і нині про вас відгукуються лише позитивно, немає нарікань ні на професійні якості, ні на людські. Чим ви можете пояснити таке доволі рідкісне в сучасному спорті явище?
- Усе дуже просто. В мене є робота, є улюблений вид спорту. Намагаюся уникати всього негативного. Скажу відверто, я ніколи не втручаюсь у фінансові справи, займаюся суто своєю працею. Якщо виникають якісь проблеми, то я їх вирішую легко. Роботу свою все одно виконую на одному рівні, інше питання: виходить щось чи ні. Усі ми ходимо під Богом. Не завжди все мусить удаватися, мають бути якісь невдачі. Однак в інші моменти, які напряму не пов'язані з роботою, намагаюся поводитися пристойно.

- На баскетбольному майданчику ви професіонал. У чому ще можете назвати себе професіоналом?
- Гадаю, це моя поведінка та життєва лінія. Вона, скажімо так, - правильна. Звісно, так було не завжди. В молодості було достатньо неприємного. Проте нині моє ставлення до життя навіть занадто правильне. Ближче до старості в усіх так буває. Хоча я не вважаю себе старим. Може, це пов'язано з тим, що доволі пізно розпочав тренерський шлях. Наприклад, Селіхов, екс-наставник збірної України, почав працювати в 27 років, і сорокарічний стаж дається взнаки. Можливо, людині в певні моменти починає щось набридати. Я розпочав у 40 років, із самих азів, і робота з дітьми змушує впорядковувати власне життя. Гадаю, це впливає на внутрішній світ.

- А чим займаєтеся у вільний від баскетболу час?
- Скажу відверто, вільного часу дуже мало. І навіть під час відпочинку переглядаю літературу, пов'язану з баскетболом. Мені, не зважаючи на мій вік, усе ще цікаві якісь баскетбольні новинки. Переглядаю відеоінформацію, ніколи не соромлюся читати підручники з психології спорту. Окрім баскетболу, полюбляю займатися автомобілем. На більш серйозні захоплення не вистачає часу. Баскетбол забирає весь час. Адже навіть баскетбол в Україні помітно змінився, від гравців вимагають усе більше віддачі, так само і від їхніх тренерів. Нинішній рівень усе більше наближається до еталону. Не секрет, що нині в професійному баскетболі платять непогані гроші, і їх слід належно відпрацьовувати.

- Ви казали про себе, що є авантюрною людиною. На вашу думку, прихід минулого року в «Політехніку-Галичину», тоді відвертого аутсайдера чемпіонату, було авантюрою чи чимось іншим?
- Тут усе прозаїчно. На той час, приблизно півроку, був поза межами великого баскетболу. Тоді не відчував, що втомився від цієї гри. З'явилася пропозиція зі Львова, і я не розмірковував над тим фактом, що команда перебуває внизу турнірної таблиці, хотілося просто працювати.

- Вам подобається Львів? Адже працювали в Одесі, а саме це місто і Львів часто намагаються порівнювати за культурними чи іншими потенціалами.
- Львів і Одеса, на мій погляд, це найкращі міста в Україні. Плюси Одеси пов'язані з літнім періодом, плюси Львова - це більш зимове місто і тут буває дуже добре взимку. Стосовно роботи, то мені більше подобається працювати у Львові. Бачу значно більшу зацікавленість у баскетболі керівних структур команди. Тут люди хочуть щось зробити, оскільки взялися за цю справу. Дуже хочеться, щоб і я в підсумку виявився тим каталізатором, який підніме у Львові баскетбол на більш вагомий рівень. І не тому, що я такий великий тренер, просто так усе збіглося в часі, мені приємно брати в цьому безпосередню участь.

- Якщо вже заговорили про команду, то можна сказати, що на 99% вона виконала основне завдання - потрапити у плей-оф, залишилися лише формальності. Нинішнє третє місце «Політехники» відповідає його рівню?
- Важко на це відповісти. Я й раніше казав, що два клуби в Україні насправді вкомплектовані повністю, а решта, сім-вісім клубів, приблизно однакові за рівнем. Проте гадаю, що моя команда з цих семи-восьми має перебувати десь на горі. По-перше, за ігровим рівнем виконавців, у нас багато досвідчених виконавців, по-друге, за ігровим інтелектом. Не знаю, як буде далі, не можу зазирати в майбутнє, проте наразі це місце цілком відповідає дійсності. І нам до снаги за нього боротися.

- У разі успішного виступу львів'яни можуть потрапити в єврокубки. Та команда, яка нині у вашому розпорядженні, може виступити гідно на євроарені?
- Звичайно. Якщо брати до уваги нинішній момент і нинішню ситуацію. Команда майже повністю збалансована. Так, імовірно, ще потрібні якісь підсилення. Але дуже хотів би, щоб кістяк колективу, який складається з семи-восьми осіб, залишився. Не зважаючи на те, що багато хто говорить, мовляв, у нас вікові виконавці. Проте нині не грають за паспортом. І в НБА траплялися випадки, коли гравці грали і в 43 роки. А там просто так зарплати не платять. Головне - професіонально ставитися до справи. 

Валентин Воронін народився 26.01.1947 року в Ставропольському краї (Росія) в родині військовослужбовців. Незабаром родина переїхала в Підмосков'я, де він закінчив школу. З 1965 року - студент Московського інституту фізкультури, з 1968-го - служба в Радянській Армії (ЦСКА). Пізніше почав виступати за клуб першої ліги - підмосковний «Спартак». 1973 рік - «Алмаз» (Москва), 1973-1975 рр. - «Локомотив» (Мінеральні Води), 1976-1980 рр. - «Сож» (Гомель, Білорусь).
З 1986 року розпочав тренерську діяльність. 1994-го два його вихованці у складі чоловічої збірної Білорусі (вік гравців - до 22-х років) виграли молодіжний чемпіонат Європи.
1994-1998 рр. - «БІПА-Мода» (Одеса, Україна), 1999-2001 рр. «Автодор» (Саратов, Росія), 2001-2004 рр. - МБК «Одеса», 2004-2005 рр. - ВозШО, 2005- 2006 рр. - «Сож» (Гомель), із 2007 року - головний тренер львівської «Політехніки-Галичини».
Чемпіон України як головний тренер МБК «Одеса». Срібний і тричі бронзовий призер першості Росії як тренер саратовського «Автодору». Майстер спорту СРСР. Заслужений тренер Білорусі.

Львівська Газета

ПРОСПОРТ

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.