Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
692
0

Рукотворні дива олімпійського Пекіна

Коли Пекін виграв тендер на проведення Олімпіади-2008, китайські чиновники пообіцяли, що ці Ігри здивують світ

До Олімпіади ще більш ніж півроку, та вже сьогодні туристи, повернувшись з Піднебесної, висловлюють свої враження одним словом: «Неймовірно!».  

Перше, що шокує гостей, - це унікальні споруди, що вражають своїми формами та розмірами. Центральним об’єктом Ігор стане стадіон «Пташине гніздо». На зведення цієї унікальної конструкції китайці не пошкодували 400 млн. доларів. Стадіон має 258 тис. кв. м і зможе прийняти 91 тис. глядачів, котрі відвідають церемонії відкриття і закриття Ігор, а також фінали змагань з футболу та легкої атлетики. Уряд Китаю пишається, що їхнє «гніздечко» обладнане найкращою у світі системою безпеки.

Біля «Пташиного гнізда» з’явиться Алея слави, де всі олімпійські чемпіони 2008 року залишать відбитки своїх рук. А після завершення Ігор алея увічнить усіх тренерів та спортсменів, котрі зроблять особливий внесок до «архіву» спортивної слави Китаю, а також видатних діячів мистецтва Піднебесної.

Неподалік стадіону височіє блакитна брила «криги» – Національний плавальний центр. «Водяний куб», розрахований на 17 тис. глядачів (65 тис. кв. м), має покриття з легких тефлонових панелей, що дозволяє для обігріву басейнів використовувати енергію сонця. Окрім того, у споруді накопичуватиметься та очищуватиметься дощова вода, якою наповнять басейни. Синій «Водяний куб» разом із «Пташиним гніздом», що увечері світитиметься червоним, відображають китайську філософську теорію про поєднання стійкості та гнучкості, а також про єдність та боротьбу двох протилежних начал – Інь і Янь.

Ще однією візитівкою Пекіна стане будівля Центру китайського телебачення. 80-поверховий хмарочос, що здіймається на висоту 230 м, - одне з найграндіозніших творінь амбітного голландського архітектора Рема Колхааса, обійдеться Китаю у 730 млн. доларів. Але на такий витвір інженерної майстерності грошей не шкода – про недобудовану споруду вже сьогодні говорять як про нове диво світу. Інфраструктура центру передбачає ресторани, готелі й навіть театри.

Кожен переможець та призер Олімпіади забере додому медалі. Вперше олімпійські нагороди матимуть вставки з нефриту. Золоту, срібну та бронзову медалі зроблять з білого, світло-зеленого та зеленого нефриту відповідно. Найкращі ювеліри оброблятимуть камінь, а працівники Шанхайської монетної компанії з’єднають металеву та нефритову частки медалей.

Олена САДОВНИК

Високий Замок

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Велоспорт. Пидкок выиграл Амстел Голд Рейс
Другие виды | 14 апреля 2024, 17:56 0
Велоспорт. Пидкок выиграл Амстел Голд Рейс

Британец покорил самую престижную однодневку Нидерландов

Как выглядит таблица Ла Лиги после фиаско Жироны в принципиальном матче?
Футбол | 16 апреля 2024, 09:00 1
Как выглядит таблица Ла Лиги после фиаско Жироны в принципиальном матче?

12–15 апреля состоялись поединки 31-го тура чемпионата Испании 2023/24

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.