Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Легкая атлетика
|
629
0

БЛОК: «Олiмпiйський сезон буде останнiм»

Жанна БЛОК про свою пiдготовку до Олiмпiади

Зараз наша уславлена спортсменка Жанна Блок перебуває в США. В маленькому мiстечку Джонсон-Сiтi штат Тенесi вона готується до свого останнього сезону. Про свою пiдготовку до Олiмпiади, особливостi життя в Америцi та особистi уподобання Жанна Блок розповiла в ексклюзивному iнтерв'ю «Експресу».

- Жанно, останнiм часом про вас майже зовсiм нiчого не чути. З чим це пов'язано?
- Так, справдi, зараз я трохи вiдiйшла у тiнь. Головним чином це сталося через те, що я перестала брати участь в змаганнях. Причиною цьому стала травма стопи, яку я отримала минулого лiта.

- Як зараз себе почуваєте?
- Слава Богу, найгiрше вже позаду. Травма вже практично не дає про себе знати. Зараз я вже тренуюсь в нормальному режимi. Проводжу по два тренування вдень.

- Плануєте виступити на Олiмпiадi в Пекiнi?
- Зараз про це ще поки рано говорити. Звичайно ж, я готуюсь з прицiлом на Олiмпiаду, але як воно все складеться боюсь прогнозувати. Єдине, що можу сказати напевне так це те, що зимовий сезон я пропускатиму, щоб закласти хорошу базу для виступiв влiтку.

- Вам уже 35 рокiв. Для бiгунiв на короткi дистанцiї це досить солiдний вiк. Ще не виникало думок про завершення кар'єри?
- У спортi я вже дiйсно давно. Хоча зараз є багато спринтерiв старших за мене. Мерлiн Оттi вже за сорок, а вона ще виступає. Той же Майкл Джонсон, свiтовий рекорд на 400 метрiв теж встановлював у досить зрiлому вiцi.
Проте, особисто для мене, цей сезон буде останнiм в кар'єрi. Це я вже вирiшила остаточно. Тож дуже б хотiлося на прощання гримнути дверима.

- Пiсля завершення кар'єри всi видатнi спортсмени починають органiзовувати якiсь свої турнiри. Чи є у вас плани органiзувати якийсь свiй турнiр?
- Про це ще поки рано говорити. Зараз я повнiстю сконцентрована на пiдготовцi до Олiмпiади. Проте в майбутньому можна буде над цим подумати. Проте ця справа, наскiльки менi вiдомо, є дуже трудоємкою. Потрiбно знайти спонсорiв, узгодити змагання з календарем. Щоб зробити турнiр якiсним i цiкавим потрiбно докласти чимало зусиль.

- Ви двiчi перемагали на чемпiонатах свiту. Яка iз золотих медалей вам ближча до серця?
- Цiкаве запитання. Коли в 1997 роцi в Афiнах я перемогла на 200-метрiвцi, то радiла цiй медалi, як своєму першому великому досягненню. Перемога ж на стометрiвцi у 2001 роцi знаменна тим, що я змогла перемогти Мерiон Джонс, яка до того не програвала стометрiвку 55 забiгiв поспiль. У ейфорiї вiд едмонтонської перемоги я перебувала кiлька днiв. Тому, мабуть, ця перемога є для мене бiльш вагомою. Тим паче, здобула я її на своїй улюбленiй дистанцiї.

- До речi, що можете сказати про допiнг-скандал навколо Мерiон Джонс? I, взагалi, в яких вiдносинах ви перебуваєте з цiєю вiдомою спортсменкою?
- Цю ситуацiю я не коментуватиму, оскiльки всiх деталей цiєї справи не знаю. А нашi стосунки з Мерiон я б назвала рiвними. Ми не друзi i не вороги. До цього iнциденту ми спiлкувались лише на змаганнях. З iншими вiдомими спортсменами, також спiлкуюсь, здебiльшого, лише пiд час турнiрiв. Напружений графiк не дає можливiсть заводити якусь дружбу. А в Джонсон-Сiтi, де я постiйно тренуюсь, практично немає iнших легкоатлетiв. Тому на професiйнi теми спiлкуюсь тiльки зi своїм чоловiком Марком.

- Бiльшiсть свого часу ви проводите в Америцi. За батьками не сумуєте?
- Та нi. Кожного лiта я три-чотири мiсяцi живу в Києвi. Та й кожної зими на 2-3 тижнi також приїзджаю до батькiв. Крiм того вони й до нас в гостi їздять. Та й зiдзвонюємось ми ледь не щодня. Так що сумувати за ними не встигаю (усмiхається).

- Практично у всiх подорожах вас супроводжує чоловiк. Комфорт у сiмейному життi допомагає вам у спортi?
- Звичайно! Особисте життя не може не вiдбиватись на результатах спортсмена. Коли у тебе все гаразд вдома то й результати на змаганнях також будуть хорошi. З моїм чоловiком Марком Блоком ми разом уже дев'ять рокiв. Усi свої найбiльшi перемоги я здобула за його вiдчутної пiдтримки. Фактично вiн в моєму життi виконує всi важливi функцiї. Вiн менi i тренер, i чоловiк, i просто найдорожча людина.

- За своїми антропометричними параметрами ви не є класичним спринтером. Завдяки чому тодi досягли таких вагомих успiхiв?
- У мене дiйсно не дуже високий зрiст, але, як бачите, на мiй результат це не впливає. Крiм того, через невисокий рiст у мене дуже швидший та вибуховий старт. Весь секрет в тому, що я дуже вперта та наполеглива людина. Ставлячи собi якусь цiль дуже хочу її досягнути. А коли чогось хочеш по справжньому то можеш здолати всi перепони.

- Багато спортсменiв навiть пiд час виступiв дозволяють собi курити i вживати алкоголь. Якi у вас стосунки з цими «друзями» спортсмена?
- Я вже доросла i цiлком сформована людина. Знаю, що коли можна, а що нi. Пiд час пiдготовки до змагань не може бути й мови про алкоголь чи курiння. А от коли сезон завершується, десь у жовтнi мiсяцi, можу собi дозволити випити бокал хорошого червоного вина. Найбiльше менi до вподоби якiсне вино марки «Каберне».

- Кажуть ви не перебiрливi у їжi. Та все ж чи не сумуєте за українською кухнею?
- Дiйсно, у їжi я не перебiрлива i можу їсти страви з будь якої iз свiтових кухонь. Проте при кожнiй зручнiй нагодi iду в квартал, де продають їжу з росiйської та української кухонь. Там залюбки ласую борщем та котлетами. А от з американської кухнi дуже подобається барбекю. Його я можу їсти хоч кожного дня.

- А чим ще, окрiм спорту, живе Жанна Блок? Часу на хоббi та вiдпочинок вистачає?
- Ви знаєте, пiсля виснажливих тренувань не дуже i є бажання займатись ще чимось. Коли випадає вiльна хвилинка, ми з чоловiком їде в Майамi, де у нас є власний будинок. Там i вiдпочиваємо. Щоб вiдiйти вiд важких фiзичних та психологiчних навантажень я нiчого не роблю i просто годинами засмагаю на пляжi. Такий спосiб вiдпочинку менi найбiльше до вподоби.

Iгор МИХАЛЕВИЧ, Всеукраїнська газета «Експрес»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

ВИДЕО. Безумное начало матча Жирона – Барселона! 1:1, Довбик уже забил
Футбол | 04 мая 2024, 19:43 3
ВИДЕО. Безумное начало матча Жирона – Барселона! 1:1, Довбик уже забил

Счет на 3-й минуте открыл Андреас Кристенсен, Артем сразу же ответил

Полтавские Робин Гуды. Металлист 1925 обыграл Ворсклу в матче с 5 голами
Футбол | 04 мая 2024, 20:12 24
Полтавские Робин Гуды. Металлист 1925 обыграл Ворсклу в матче с 5 голами

Команда из Харькова впервые победила под руководством Скрипника и покинула зону вылета

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.