Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 19 декабря 2023, 02:26
4012
5

Кіберспортивна Україна в обличчях

Sport.ua розповідає своїм читачам про людей, які є обличчям України на кіберспортивній арені

| Обновлено 19 декабря 2023, 02:26
4012
5
Кіберспортивна Україна в обличчях

Ні для кого не секрет, що кіберспорт давно перестав бути «андеграундним» явищем. Турніри, про які знали одиниці ще кілька років тому, зараз є одними з основних тем для обговорення із дня у день не тільки серед молоді. На міжнародній кіберспортивній арені Україна – це країна переможців, чемпіонів і справжніх професіоналів. Тож у цій статті ми розкажемо вам про тих людей, хто представляє нашу країну у світі.

Починаємо з Данила Ішутіна, уродженця Львова. Dendi, як він сам назвав себе у грі – це безсумніву найвідоміший гравець не тільки організації Natus Vincere, а й усього суспільства гри Dota 2 в цілому.

Історія цього хлопця почалася задовго до Na’Vi, у далекому 2005 році. Саме тоді він вже збирав збірну України, яка буде боротися за звання кращої команди на тодішнім чемпіонаті світу - WCG. Протягом наступних 5 років він приймав участь у більше, ніж у 100 різноманітних турнірах, і багато з них виграв. Данило грав в таких командах, як WG, Ks.Int, DTS.

Але справжню популярність він знайшов саме у тоді ще молодій українській організації, Natus Vincere. У 2011 році саме Народжені Перемагати першими вписали свої імена на Егіду Переможців, ставши чемпіонами першого The International. Даня став одним із кращих «мідерів» у своїй дисципліні, і одним із найвпізнаваєміших кіберспортсменів у світі, фан-база якого настільки величезна, що навіть у Перу набиваються повні зали людей, аби сфотографуватися з «легендою».

І це в повній мірі показує наскільки Dendi подобається своїм фанатам. Цей молодий хлопець має харизму, і вона йому допомагає. Останні роки можна твердо назвати «чорною полосою» в житті гравця. 27 років – вік, коли деякі його однолітки пробують себе у ролі тренера, реакція погіршується, а великі перемоги стають великою рідкістю. Втім, редакція Sport.ua переконана, кращі дні у Данила ще попереду.

Їдемо далі. Наступною персоною, по якій впізнають нашу країну, є ще один представник Dota 2 команди Natus Vincere, - це безсумнівно легендарний гравець - Олександр «ХВОСТ» Дашкевич. Вперше про нього почули в 2009 році, як про гравця Planet X.

У 2010 Сашко стає гравцем організації Na’Vi, де разом із Dendi завоював перше місце на турнірі The International. Після чого до нього прийшла небувала популярність. Піком форми гравця можна сміливо називати, TI3, на якому Сашко виклався на повну, незважаючи на погані прогнози від аналітиків, які називали ХВОСТа найслабшим місцем української команди, оцінивши його виступ на 4/10.

Виступав під знаменами команди до розпуску в 2015 році, після чого грав за такі команди як: Team Empire, Fantastic Five, Team Spirit. У Олександра була тривала перерва від про-сцени, та все ж ми дочекалися його повернення, щоправда вже у ролі тренера у ряди «домашніх» Natus Vincere. Бажаємо йому перемог!

Не відходячи від дисципліни Dota 2 згадаємо про іншу людину-легенду світового кіберспорту, Івана Антонова, більш відомого як «ArtStyle».

Харків’янин грав у багатьох командах, завжди обіймаючи посаду капітана, відповідаючи за командний настрій та стратегію. Ігрова кар'єра для Вані почалася в 2008 році. Роком пізніше він приєднався до команди DTS, де вперше познайомився з Dendi. А вже у 2010 році став частиною вище згаданих Natus Vincere. Після перемоги на ТІ в 2011, і провалу на TI2 полишив кіберспорт. У квітня 2015 Івана знову запросили до табору Na’Vi, з яким він грав аж до осені 2016 року, коли він остаточно завершив кар’єру гравця.

Але на цей раз, Artstyle не залишив кіберспорт, а приєднався до Virtus.Pro у якості тренера. Не дивлячись на початковий скептицизм з боку спільноти, його стратегічний розум і талант до компромісів, допомогли VP стати командою світового рівня.

Згадавши про команду Virtus.Pro, не можна не згадати про таких молодих зірок, як Ілля Іллюк, також відомому як «Lil», який з 2014 грав за такі колективи: NVMI, Virtus.pro Polar, пізніше Virtus.pro, Polarity, а в серпні 2016 повернувся до табору VP, де грає до цього часу.

Так само його партнер по команді Володимир Міненко, який грає під ніком «No[o]ne». Кар'єра почалася в 2013, і довгий час гравець виступав за команду Vega Squadron. У VP Володимир перейшов минулого літа і з тих пір вважається один з 3 найсильніших мідерів планети.

І останній в цьому списку гравців Dota 2, але далеко не останній за своєю популярністю - Роман «Resolut1on» Фомінок. Довгий час граючи за вітчизняні колективи, молодий киянин вирішив спробувати себе на іншому континенті. У 2016 році почав грати в складі американських Digital Chaos, з якими зайняв 2 місце на головній події року, The International 2016, за що його часто називають «останньою надією регіону». Наразі виступає в якості «мідера» команди OG.

Але ж не однією «дотою» багаті, вірно? І правильно!

Якщо заглянути на карти всім добре знайомої Counter-Strike: Global Offensive, то побачимо і почуємо поруч з найвідомішими гравцями з Бразилії, Швеції, Данії та Франції імена, що не залишають сумнівів – наші.

Не можемо не почати з «американського» українця - Олександра «Simplе» Костильова, який показуючи класну гру в стані Team Liquid, зацікавив, а пізніше і почав грати за улюблену команду багатьох українців Na`Vi. Зайнявши, при цьому, місце ще одного, досить відомого гравця, - Данила Тесленка, колишнього капітана команди NaVi, так само відомого під ніком Zeus.

Давайте скажемо кілька слів про Данила. Він почав свою кіберспортивну кар'єру в 2002 році в колективі Arsenal. Далі було багато команд, серед яких: pro100, VP, KerchNET, Natus Vincere.

У серпні 2016 року Даня залишає «стайню» жовто-чорних за яких виступав з самого заснування організації. У тому ж році приєднався до Gambit Gaming з якими здобув перемогу на PGL Major. У чергове трансферне вікно, не очікувано для всіх, повертається «додому», в Natus Vincere. Бажаємо перемог зі старою-новою командою!

Граючи за pro100, у другій половині нульових, Данило зустрів гравця, з яким гратиме майже всю свою кар’єру - Іоанна «Edward'a» Сухарєва. Шлях цього хлопця почався в харківському клубі «CyberCity 2000» на початку 2000-х. Пізніше був запрошений в pro100, і в 2007 перейшов в проект VP. Були різні часи, в перебігу декількох років Іоанн грав за такі клуби як: pro100, NaVi і Astana Dragons.

У 2013 повертається в команду «Народжених Перемагати», з якою показує прекрасну гру вже досить довгий час. За весь цей час Іоанн встиг зібрати багато прихильників, а своєю стабільністю і професіоналізмом представляє Україну світові.

Історія, як і фанати, знають ім'я Сергія «starix» Іщука. Відмінний гравець, який почав свою кар'єру в далекому 2001 році. Багаторазовий чемпіон світу з Counter-Strike 1.6 в складі Natus Vincere. Раніше грав за Arbalet.UA, KerchNET і A-Gaming. Зараз же він досвідчений тренер і просто хороша людина, за що його люблять і знають. На даному етапі кар'єри Сергій знову грає, тепер у складі Team Spirit.

Під кінець просто необхідно згадати команду HellRaisers, капітана Кирила «ANGE1» Карасьовa і колишнього гравця організаціх Владислава «bondik» Нечипорчука, молоді хлопці, які тільки набирають популярності, але яких вже впізнають далеко за межами нашої країни.

Але ж ці хлопці далеко не всі відомі особистості нашої країни. Є ще багато класних людей, які не тільки грають, але і роблять все для того, щоб нам було цікаво дивитися ігри наших улюбленців. Це представники різних студій та ЗМІ. На думку одразу ж приходять такі імена, як: Роман «Casper» Лепьохін, Олексій «Bafik» Бафадаров, Олексій «Yxo» Малецький, Олександр «Enkanis» Поліщук, Віталій «Vilat» Волочай і багато інших, про яких ми розкажемо іншого разу.

__________________________________________________________

Автор: Андрій Присяжний

Редагував: Тарас Бортнік

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 5
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Patriot  UA
Класно, а де Йожик чемпіон Європи, 4 місце на ЧС. а збірна України з фіфи брати Мануни, Волкман, Йожик, і ще двоє декілька років срібло на ЧЄ...
regsaer123
Хорошая интересная статья, побольше бы таких
kvintua
Це дуже класно що є фанати фіфи, але тексту і так багато, тож іншим часом
svat111111
А де Маркелов,Ceh9, Йожик?
Nigmatullin
Генерал еще не заслужил?)