Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Тяжелая атлетика
|
19604
1

Найсильніша людина України живе у Києві

21-річний киянин Олексій Новиков вдруге поспіль здобув титул «Найсильнішої людини України»

Найсильніша людина України живе у Києві
Травми конкурента 
Якщо минулого року боротьба за найпрестижнішим титул у вітчизняному стронгмені точилася до заключної вправи, то цього разу талановитий богатир забезпечив собі комфортну перевагу у багатоборстві вже на екваторі турніру. Річ в тім, що торік Олексій Новиков змагався із шестиразовим «Найсильнішим українцем» Олександром Лашиним з Маріуполя. Обоє стронгменів – приблизно однакової сили і долю протистояння вирішила, зокрема,  й травма досвідченого Лашина, отримана під час фіналу. Давні ушкодження не дозволили Олександру Лашину регулярно виступати цього року, а тому вирішальне змагання року він змушений був пропустити.
 
Десятка найкращих стронгменів 
З цього сезону Федерація стронгмену України запровадила чітку й зрозумілу всім систему відбору на турнір «Найсильніша людина України»: атлети набирали бали, виступаючи на чемпіонаті України та етапах національного Кубку. В результаті,  було визначено десятку найкращих стронгменів країни, які й змагалися за найпочесніший титул у силовому спорті. Фінал стронгменівського року відбувався на двох локаціях – перший день змагань пройшов у селищі Гора Бориспільського району під Києвом, а другий – у Чернігові. 
 
Цікаво, що крім «супертяжів» до десятки пробилися й «легковики»: закарпатець Олексій Мальцев з вагою усього лиш 96 кг та киянин Богдан Лук’яненко (103 кг). Та й деякі інші атлети не вражали кілограмами:  Олександр Кочергін, Чернівці  (108 кг), Юрій Огоновський, Львів (108 кг), Павло Гайша, 110 кг  (Київ). Фактично «надваговиків»  (понад 110 кг) було п’ятеро – Андрій Бурштин, Чернівці (118 кг), Павло Кордіяка, Львів (124 кг), Олексій Новиков, Київ (128 кг), Віталій Міхеєв, Київська область (138 кг) та Руслан Петруня, Київ  (142 кг). Це вкотре доводить, що велика вага не є визначальною перевагою у силі.
 
 
Важкі ушкодження 
На жаль, у першій вправі серйозно травмувалися двоє атлетів: Віталій Міхеєв надірвав біцепс, щойно взявшись кантувати покришку, а в Олексій Мальцев вивихнув колінний суглоб при перенесенні Коромисла. Через ці ушкодження обоє богатирів змушені були припинити виступ у фіналі вже на його старті. Попереду – тривале й ретельне лікування, яке, віримо, дозволить атлетам повернутися у стронгмен. 
 
Потужний старт Новикова 
Олексій Новиков почав «штампувати» перемоги  з першої ж вправи. Естафету, що складалася з перенесення «Супер-йока» вагою 400 кг на 20 м та перекидання 360-кілограмового колеса на 5 обертів, він пробіг на 8 секунд швидше за Юрія Огоновського, котрий посів у цій дисципліні друге місце. Третім фінішував інший львів’янин Павло Кордіяка, котрий, як і Новиков та Огоновський, зумів «вибігти» з однієї хвилини.
 
У другій та третій вправах Новиков зміцнив своє лідерство, досягши переваги у велетенських вісім очок у загальному заліку. Він - єдиний з усіх атлетів -  зумів по два рази підняти три колоди вагою 120, 140 та 150 кг. На один підйом менше було  у досвідченого буковинця Андрія Бурштина, котрий вийшов на друге місце у загальному заліку, яке утримував до завершення першого змагального дня. 
 
 
«Камбек» Кочергіна 
Четвертою вправою фіналу було утримання на випростаних руках двох важелів по 13 кг. Перемогу у цій справі здобув чернівчанин  Олександр Кочергін, який з цього моменту почав стрімку атаку на срібну позицію турніру «Найсильніша людина Україна». І якщо перший день фіналу Кочергін закінчив на четвертій позиції (другим був Бурштин, третім – Гайша), то на фініші змагання усе змінилося. 
 
 
У перетягуванні  8-тонної вантажівки за канат («Арм-овер-арм») Кочергін зумів випередити навіть одноосібного лідера турніру Олексу Новикова та чемпіона України у своїй ваговій категорії (до 110 кг) Павла Гайшу. А у заключній дисципліні – «Тязі автомобіля» (320 кг на руки) Кочергін поступився лише Новикову і впевнено посів другу сходинку, ставши віце-богатирем року! Варто відзначити, що Олександр Кочергін, перед тим, як прийти у стронгмен, відслужив рік на лінії фронту у зоні АТО. 
 
Гайша та Бурштин 
Бронзовим призером став киянин Павло Гайша, для якого, як і для Кочергіна, цей виступ у турнірі «Найсильніша людина України став дебютним. Відтак, попри смуток через програш конкуренту по ваговій категорії, у Павла є всі підстави бути задоволеним  тим, що він увійшов у призи.
 
 
На жаль, не вдалося втримати свою призову позицію у другий день змагань ветерану стронгменівського руху Андрію Бурштину, все ж таки вік дається взнаки. Однак Андрій залишається прикладом для наслідування  молодих богатирів і продовжує розвивати цей спорт не лише у рідній Буковині.
 
 
Висока мета Новикова 
Окремих компліментів, звісно, заслуговує досягнення Олексія Новикова. 21-річний стронгмен продовжує додавати у силі, ставлячи собі за мету бути конкурентним у найпрестижніших турнірах світового ґатунку. Незадовго до турніру «Найсильніша людина України» Олекса переміг на турнірі GIANT LIVE в Ірландії, здобувши право на участь у  WORLD STRONGEST MAN – 2018. Саме це змагання є найпрестижнішим у світовому стронгмені  і саме на ньому свого часу перемагав Василь Вірастюк. Однак вже тривалий час українцям не вдавалося вибороти право на участь у WORLD STRONGEST MAN,  і ось Олексій повернув Україну до числа учасників мега-турніру.
 
 
В Україні ж Олексій наразі перемагає впевнено і, за відсутності Лашина, поки не має гідної конкуренції. Хочеться вірити, що цей фактор не стане причиною для самозаспокоєння, адже Новиков ставить перед собою найвищу мету, а відтак має продовжувати працювати максимально, незалежно від наявності чи відсутності конкурентів. 
 
Вже вдруге поспіль 21-річний Олексій Новиков, котрий є онуком багаторічного майстра богатирських снарядів Володимира Петровича Сухомлина, стає «Найсильнішим українцем». З малих років Олекса «тягав» колоди, валізи, гантелі, які зварював його дідусь, дивився по телевізору «Богатирські Ігри» та мріяв  бути «як Вірастюк». Що ж, треба продовжувати мріяти, наполегливо працювати, гартувати дух  й здобувати наступні висоти, які свого часу підкорилися легендарному українцеві!  
 
 
 


 
 
 
 

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ
Источник Sport.ua
Оцените материал
(2)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Kitkit2000
Его бы тренером СБУ по футболу - кто на поле не выкладывался - по попе такой рукой