Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
|
1195
0

ДАНЬКІВ:«Дякую Богу, що працюю в «Урагані»

Михайло ДАНЬКІВ, спортивний лікар НФК «Ураган» (Івано-Франківськ)

Михайло ДАНЬКІВ: «ДЯКУЮ БОГУ, ЩО ПРАЦЮЮ В «УРАГАНІ»!

Без нього не може існувати команда. Він завжди поряд з гравцями - на кожному тренуванні, на всіх матчах. Турбуючись про клуб, він щиро намагається робити так, аби у нього було якнайменше роботи.

Мова йде про спортивного медика, місія якого в івано-франківському «Урагані» покладена на Михайла Даньківа. Пан Михайло багато років присвятив спортивній медицині. Про нелегкі будні футзального ескулапа - далі в ексклюзивному інтерв'ю.

- Розкажіть, будь ласка, про стан гравців «Урагану» на сьогодні. Які новини з «лазарету команди»?
- Євген Валенко вже тренується у загальній групі (у нього була травма меніска, і довелося робити операцію). Гадаю, він буде готовий вийти на майданчик у найближчій виїзній грі проти харківського «Локомотива». Щодо капітана команди Владислава Корнєєва, то в нього вже також все гаразд, він навіть був готовий зіграти у матчі проти «Кардинала», але підхопив легкий нежить напередодні поєдинку, і ми його вирішили поберегти. Зараз у лазареті тільки Олександр Даниленко, який два тижні тому зазнав важкого пошкодження у виїзному матчі проти «Єнакієвця». В одному з ігрових моментів його дарили ззаду по нозі і, як наслідок, - він підвернув стопу та отримав надрив центральної зв'язки. На щастя, вдалося уникнути розриву зв'язки, оскільки в такому разі довелося би робити операцію. А так йому вирішено було поставити лангет на два тижні, після чого проходитиме курс реабілітації. Тобто, він «вилетів» із гри мінімум на місяць...

- А які травми частіше за все отримують у міні-футболі?
- На першому місці - це розтягнення і надрив м'язів. Наступні за частотою - ушкодження суглобів стопи та коліна різного ступеня.

- Безпосередньо під час матчу ви можете визначити серйозність травми гравця?
- Практично завжди. Береш, наприклад, суглоб, повертаєш його і дивишся - чи болить він, чи ні. Коли, скажімо, гематома на місці ушкодження росте - цілком можливий розрив зв'язок. Тобто у більшості моментів ти можеш зорієнтуватися щодо ступеня травмування.

- Допомагає «заморозка»?
- Є багато видів так званої «заморозки». Скажімо, «заморозка» під назвою «Хлоретил» російського виробництва добра тим, що вона ніколи не «палить» шкіру. А от спреї, які зараз набули широкого розповсюдження, роблять опіки, якщо їх дуже близько піднести до рани. Загалом спрей застосовується у тому випадку, коли треба раптово знеболити ушкоджене місце, щоби гравець продовжив гру. Коли вже футболіст, не дай Бог, отримує більш серйозну травму, тут вже спрей ні до чого. Треба використовувати лід, аби не росла гематома. До речі, «Ураган» придбав спеціальний переносний холодильник, який є на кожному матчі та тренуванні.

- Чи може лікар команди запобігати травмуванню гравців?
- Для мене, як лікаря команди, дуже важливим є те, щоби усі гравці були здоровими і готовими до кожного матчу. Тому під час тренувань та поєдинків постійно раджуся з головним тренером про стан того чи іншого виконавця, чи є потреба його «кидати у бій», або ж навпаки - поберегти. Особливо тоді, коли вже під час матчів отримано мікротравму, скажімо. Але є такі бійці, які попри біль все одно рвуться на майданчик. До речі, дуже багато про що може розповісти передматчева розминка та тренування. Саме тут можна визначити, у якому стані гравець, наскільки він готовий до матчу і, вже виходячи з цього, зробити певні корективи на гру.

- Чи є в «Урагані» симулянти (можна без прізвищ)?
- Знаєш, у великому футболі можна було таке знайти. У міні-футбольній команді я такого не бачу, кожен хоче грати. Навіть травмовані прагнуть якнайшвидше повернутись на майданчик.

- Наскільки важлива для футболіста психологічна підтримка на час відновлення після травми і загалом під час гри?
- Дуже важлива, оскільки після травмування у гравця виникає певний бар'єр, який йому необхідно допомогти подолати. Потрібна підтримка і тоді, коли гравець вже одужав і продовжує грати, але у нього є певний острах знову отримати травму. До речі, психологічно потрібно налаштовувати і всю команду. Скажімо, щоразу перед грою, коли я роблю гравцям масаж, я їх постійно підбадьорюю, намагаюся разом з головним тренером налаштувати їх на гру, на перемогу.

- Чи є важливим правильне харчування?
- У тих командах, в яких мені довелося попрацювати раніше, я пройшов досить серйозну «школу меню», тобто завжди намагався покращити харчування гравців наскільки це було можливо, оскільки від цього також дуже багато залежить у спорті. До речі, час від часу звертаюсь за консультаціями до тренерського штабу молодіжної збірної України з приводу того, як краще харчувати гравців (особливо під час відновлювального періоду), скільки вони мають споживати калорій тощо.

Важлива річ - вітамінізація. Постійно намагаюся тримати вітамінізацію на належному рівні в «Урагані». Благо, керівництво клубу йде назустріч у цьому. Тож я завжди стараюся надати гравцям команди усі необхідні вітаміни-мінерали, а також амінокислоти та креатин (для швидшого відновлення та поповнення енергетичних запасів). Але тут обов'язково потрібно дотримуватися певної рецептури у прийманні таких препаратів. Скажімо, креатин не можна давати перед грою, оскільки сил буде достатньо, але швидкість реакції у гравця буде відсутня. Ще приклад: є такі футболісти, які схильні набирати вагу, а тому їм дають такий спеціальний препарат, який спалює жир і перетворює його в енергію...

- Наскільки відомо, в міні-футболі немає допінг-контролю. Чи ви контролюєте зі свого боку гравців, щоби вони самостійно не пробували додатково певні препарати чи вітаміни?
- Обов'язково з ними спілкуюся і консультую їх з усіх цих питань, якщо треба. Постійно пропагую здоровий спосіб життя, розповідаю про шкідливість паління та вживання алкоголю.

- Чи пригадуєте свій дебют в «Урагані»?
- Першу гру з «Дніпроспецсталлю» я буду ще довго згадувати, оскільки тоді стався дуже неприємний інцидент з третім арбітром матчу Віктором Юзиком, який отримав сильний удар м'ячем в голову, і йому розбили око. В мене подібних випадків практично не було. Тільки одного разу у футболі я надавав допомогу арбітру, який зіткнувся з гравцем голова в голову. Обидва впали з розбитими обличчями, а мені довелося бігати від одного до іншого, надаючи негайну допомогу…

- Що було незвичним на початку?
- Незвичним, скажімо, було те, що табло у міні-футболі «стоїть» (під час пауз відлік часу не йде). На відміну від футболу, де ти міг вибігти на поле, щоб надати допомогу гравцю, і можна було трішки потягнути час гри у разі потреби. У футзалі потрібно надати лікарську допомогу у найкоротші терміни, оскільки буває так, що цими паузами можна збити ігровий ритм гри, тощо.

- Ну і насамкінець, в «Урагані» ви працюєте дев'ятий місяць. Захопилися міні-футболом?
- За цей, здавалося б, короткий термін я встиг полюбити міні-футбол, мені дуже добре в команді. У кожному матчі переживаю за результат, оскільки наша команда - це одне ціле.

Мені дуже приємно, що у нашому клубі таке хороше керівництво на чолі з Олександром Бубеном, який подає приклад своїм підопічним, пропагує здоровий спосіб життя, грає у міні-футбол і залучає до цього колег. Крім того, практично завжди мені ідуть на зустріч у всьому, намагаючись створити якомога кращі умови для команди. Я дякую Богу, що працюю в «Урагані»!.

Розмовляли Андрій МЕНІВ та Олег ЛАНЯК.

www.uragan.if.ua

футзал
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Карлос ЭСПИНДОЛА про Лунина: «По-прежнему прекрасная игра вратаря «Реала»
Футзал | 18 апреля 2024, 12:54 0
Карлос ЭСПИНДОЛА про Лунина: «По-прежнему прекрасная игра вратаря «Реала»

Вратарь сборной Бразилии по футзалу отметил игру Андрея Лунина против «Манчестер Сити»

Спасла 5 матчболов! Костюк вырвала победу у 7-й ракетки мира в Штутгарте
Теннис | 19 апреля 2024, 00:45 50
Спасла 5 матчболов! Костюк вырвала победу у 7-й ракетки мира в Штутгарте

Марта в трех партиях обыграла Чжэн Циньвень в 1/8 финала турнире WTA 500

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.