Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Шахматы
| Обновлено 08 марта 2019, 22:48
3420
16

Як українські шахісти визнали Крим російським

Українці засвітилися на чемпіонаті Росії з шахів та зіграли за клуби з окупованого Криму

| Обновлено 08 марта 2019, 22:48
3420
16
Як українські шахісти визнали Крим російським
ruchess.ru

Шахові заробітчани

Україну справедливо вважають однією з найсильніших шахових держав світу. Достатньо лише сказати, що 2015 року чемпіонкою світу була наша Марія Музичук, а її рідна сестра - Анна Музичук грала у матчі за світову шахову корону на початку цього року і здобула срібло.

Саме після таких гучних успіхів про шахи зазвичай і згадують в Україні, а решту часу вони перебувають у затінку. Тому новина про перемогу українських шахістів у командному чемпіонаті Росії, дещо загубилася у інформаційному просторі, а сплинувши - відверто ошелешила.

Антон Коробов (другий справа)

11 травня у Сочі завершився командний чемпіонат Росії з шахів. За його підсумками з'ясувалося, що наші шахісти продовжують їздити до сусідів за «довгим рублем». Попри російську збройну агресію на Донбасі та окупацію Криму вони й далі представляли тамтешні клуби.

Прибічники «Крим нашу»

Зокрема, двоє українців стали чемпіонами Росії. Один з кращих наших шахістів Антон Коробов виграв золото Прем'єр-ліги у складі «Сибіру» з Новосибірська, а екс-чемпіонка світу Анна Ушеніна – була лідером «Югри» з Ханти-Мансійська та виявилася найкращою в індивідуальному заліку на першій дошці.

Анна Ушеніна (перша справа)

Чимало українських шахістів грало й у змаганнях вищої російської ліги, які теж паралельно відбувалися у Сочі. Адам Тухаєв грав за чеченський клуб «Грозний». Олімпійська чемпіонка у складі збірної України Наталія Жукова представляла московський «Гоголь-моголь», Олександр Пономаренко виступав за московську команду «Юридичний факультет МГУ».

Найцікавіше ж, що у вищій лізі змагалися й дві команди з анексованого Криму. За клуб з промовистою назвою «Крим наш» грали Томофій Ільїн та Ілля Дерябін. «Таврида» ж взагалі була повністю сформована з представників України – у її склад потрапили Максим Павлов, Олексій Алексєєв, Тетяна Василевич, Михайло Лінкер та Сергій Перваков. Усі вони мешкають у Криму, але у протоколах зазначаються як українці. Вочевидь – з меркантильних міркувань, які дозволяють уникати проблем при виступах на міжнародних турнірах.

«Георгіївське» загострення

Особливого колориту командному чемпіонату Росії додав той факт, що змагання відбувалися у дні святкування Дня перемоги та традиційного для цих днів всеросійського «побєдобєсія». Під час змагань багато шахістів та офіційних осіб поначіпляли на себе георгіївські стрічки, які оберемками роздавали у готелі «Жемчужина», де відбувався турнір, а деякі юні шахісти під час матчів навіть були вдягнені у військові пілотки.

Вочевидь, українські шахісти, які поїхали у Сочі, не заперечували проти сусідства геогіївських стрічок їхніх одноклубників. Символів з якими російські бойовики вбивають наших військових на Донбасі.

Можливо шахісти сподівалися, що в Україні не помітять де люди, які виступають на міжнародних турнірах під українським прапором, заробляють гроші. Але часи зараз не ті. Через війну сприйняття подібних вчинків у суспільстві загострилося.

Чи буде покарання

Футбольні фани різко засуджують екс-капітана збірної України Анатолія Тимощука, який поїхав тренувати «Зеніт» та не гребує покладати квіти з тією ж георгіївською стрічкою на 9 травня у Санкт-Петербурзі.

Прихильники біатлону негативно відреагували на проведення у 2015 році зборів збірної України у Тюмені. А шахіста Сергія Карякіна не зрозуміли через зміну громадянства на російське та його плазування перед Володимиром Путіним.

Тож і до шахістів, що засвітилися у Сочі, ставлення має бути аналогічним, і виправдання на зразок того, що в Україну таких грошей за шаховою дошкою не заробиш не повинні сприйматися, як вагомі аргументи.

Врешті, яке право має Україна та наша шахова федерація пробачати шахістам виступи за кримські клуби, в той час, як російську співачку Юлію Самойлову не пускають до Києва на Євробачення за виступи у тому ж Криму.

Эспрессо TV

Юрий Штемберг
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

ВИДЕО. Фанат бросил Зинченко телефон, Александр ответил тем же
Футбол | 27 марта 2024, 14:39 7
ВИДЕО. Фанат бросил Зинченко телефон, Александр ответил тем же

Болельщики очень хотели получить общую фотографию с капитаном сборной Украины

Легендарный защитник Ливерпуля назвал самого важного человека в футболе
Футбол | 28 марта 2024, 09:14 0
Легендарный защитник Ливерпуля назвал самого важного человека в футболе

Джейми Каррагер оценил нидерландца Йохана Кройфа

Комментарии 15
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
valenok.21
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
solova63
Пусть господа из министерства лучше объяснят, почему они довели ситуацию до абсурда? Почему одни из лучших шахматистов мира (а украинская школа шахмат реально одна из сильнейших!) оказались своей стране не нужны. Почему они вынуждены подрабатывать где-то на стороне?
Хаять ведь легко! Делайте что-нибудь для спортсменов, и тогда никто не будет выступать на стороне!
ding01
организуйте нормальные условия для шахматистов с нормальными призовыми и нашим шахматистам не куда ненужно будет ездить тем более в россию
Andrii_MKh
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
voone1983
Що найсумніше в цьому всьому так це те що мова іде саме про шахістів. Це люди з набагато вище середнього рівнем інтелекту і мислення. Вони просто не можуть не розуміти що вони роблять і як це називається. (((
aksel88
З іншої сторони в нашій країні прийнято дбати про права і потреби олігархів і депутатів. Інші крутяться як можуть, не тих людей треба звинувачити, в Криму хоч забеспечений нормальний рівень проживання більшої категорії людей, пенсіонери там не виживають як у нас
Mishgan1980
Вышивата статью писала. Про футболистов пишите, которые в Чемпионате России играют. Вот те действительно за рублём гонятся. А шахматисты просто пытаются выжить и быть готовыми к крупным турнирам.
Оксана Романова
все верно сказано
Graider
я їм дозволяю, хай їздять
xmypyi
Аффтару явно лет 15, рЫдакция уже лембергюгенд на работу берет?
Ossa8860
Запретить въезд на три года...