Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
942
0

ЛУЖНИЙ: «Мені цікаво працювати в Динамо»

Наставник київського «Динамо» Олег Лужний - про розмову з Фергюссоном, підготовку Львова до Євро та інше

Хвороба Йожефа Сабо несподівано висунула на перші ролі в тренерському штабі київського «Динамо» багаторічного капітана цієї команди та збірної України Олега Лужного. За плечима 39-річного Лужного досвід граючого тренера в Англії та Латвії, але, звісно, латиську «Венту» за рівнем зазіхань і претензій не порівняти з «Динамо». Вже у першому своєму поєдинку на легендарному манчестерському стадіоні «Олд Траффорд» молодий «коуч» отримав гучного ляпаса від не менш знаменитого тренера - сера Алекса Фергюссона та його хлопців з «Манчестер Юнайтед». Проте вже в наступному матчі команда Лужного зуміла перемогти команду Мірчі Луческу «Шахтар», повернувши інтригу у верхній частині чемпіонату України. Олег Лужний й надалі залишається виконуючим обв’язки головного тренера клубу. Бо у «Динамо», за словами його президента Ігоря Суркіса, взимку очікується багато змін, і не виключають й приходу іноземного наставника. Утім, як виявилося, Олега Лужного така перспектива зовсім не лякає.

«Мені цікаво працювати в «Динамо»
- Олегу Романовичу, зізнайтеся, як ви почуваєтеся на посаді головного тренера такого клубу, як «Динамо»?

- Почуваюся нормально. А які можуть бути проблеми? Звичайно, значно більше відповідальності за виступи команди.

- Кілька років тому ви очолювали латиську «Венту». Чи є різниця у тренерській роботі у Латвії та Києві?
- Ясна річ, це небо і земля. «Динамо» все-таки залишається одним з найвідоміших клубів Європи. Тому в Києві завжди ставлять максимальні завдання. Практично ми повинні вигравати у кожній грі і не маємо права на помилку як у чемпіонаті, так і в Лізі чемпіонів. А «Вента» – це був молодий, щойно створений клуб, який, природно, не міг ставити перед собою високих завдань.

- Чи перемога над «Шахтарем» збільшила ваші шанси змінити приставку «в.о.» на повноцінне звання головного тренера?
- «Динамо» має перемагати незалежно від того, яку посаду обіймає Лужний. Бо в іншому випадку - для чого тоді гравцям взагалі з’являтися на футбольному полі? Тому зараз я не думаю, чи залишуся на посаді головного тренера, чи прийде хтось інший...

- Чи можете ви коротко сформулювати основну причину невдалих виступів «Динамо» цієї осені?
- Причин декілька. Але наразі не хотів би виносити своїх думок на широкий загал. Попри це, не можна миритися з ситуацією. Треба все робити для того, аби покращити гру.

- Ваші колишні підопічні по «Венті», зокрема той же Олександр Хацкевич, оцінюють Лужного як жорсткого і вимогливого тренера...
- Не мені судити. Раз кажуть, значить, так і є...

- У Латвії вам допомагав Володимир Журавчак, та й Хацкевич вже має досвід тренерської роботи у мінському «Динамо». Чи можуть вони з часом скласти ваш тренерський штаб?
- Про це ще зарано говорити - ми навіть не знаємо, хто очолюватиме «Динамо» в наступному році. Ну а якщо я залишуся, то все може бути...

- Ви неодноразово заявляли, що більше довірятимете динамівській молоді. Наприклад, той же Артем Мілевський зараз проводить на полі значно більше ігрового часу. чи отримає шанс Олександр Алієв, який продовжив контракт з «Динамо»? І хто ще з дублерів має шанс закріпитися в основному складі?
- Я не хотів би зараз говорити про персоналії. Гадаю, взимку ми візьмемо на збори чотири-п’ять молодих футболістів. А хто саме з молодих, Лисенко, Гармаш чи хтось інший, зуміє закріпитися в основі, залежить лише від них...

- Ходить багато розмов про «зимову кадрову революцію» та навіть своєрідну «чистку» в «Динамо»? Чи повинен клуб все-таки запросити на тренерську посаду іноземного фахівця?
- Нічого страшного в запрошенні іноземного наставника я не бачу. Коли немає гри, немає результатів, і призначення на посаду «своїх» тренерських кадрів себе не виправдовує, - тоді варто запросити досвідченого фахівця з-за кордону.

- Припустимо, взимку в «Динамо» з’явиться іноземний тренер «з іменем». Тоді ви б залишилися в клубі?
- Це не мені вирішувати. Це прерогатива президента клубу, який має, напевно, видати карт-бланш новому тренеру. До того ж новий наставник може привезти з собою цілий штат помічників, з якими він звик працювати. Щодо мене, то, звичайно, мені цікаво працювати в «Динамо»...

«Фергюссон таємниць не видавав»
- Після матчу в Манчестері ви кількома словами перекинулися з маститим наставником «МЮ» сером Алексом Фергюссоном. Якщо не секрет, про що говорили?

- Та там часу не було про щось балакати. Просто він мене пам’ятає по грі в англійській прем’єр-лізі, тож перекинулися кількома словами. Нічого особливого: жодних порад чи тактичних і тренерських секретів Фергюссон мені не видавав (сміється)...

- Олегу, у Львові ви входите до оргкомітету з підготовки до Євро-2012. Чи можна у плані підготовки до цього турніру порівняти Львів з іншими українськими містами-господарями чемпіонату?
- Як тут можна порівнювати, коли в Донецьку та Дніпропетровську вже будують стадіони, а у Львові навіть не можуть визначитися з власником землі, де має постати футбольна арена, та з фірмою, яка має збудувати стадіон? Тож варто запитати у міського голови Андрія Садового та депутатів, чому Львів відстає...

«Це вибір Блохіна: залишитися чи піти...»
- У середу національна збірна України завершила відбірну кампанію до Євро-2008. Чи можете оцінити результат команди Олега Блохіна у цьому відбірному циклі одним словом – як успішний, закономірний, невдалий, провальний?..

- Я б не називав його провальним, позаяк нашими суперниками були дві найсильніші збірні світу. Але якщо одним словом - то невдалий...

- Олег Блохін у разі невиконання основного завдання – здобуття путівки до фінальної частини чемпіонату Європи – обіцяв написати заяву про звільнення. Чи має прийняти її керівництво нашого футболу, чи варто все-таки Блохіну залишитися на посаді?
- Це вибір Блохіна: якщо Олег Володимирович відчуває в собі достатньо сил, то нехай залишається. Бо, думаю, ще не скоро будь-яка збірна з пострадянського простору зможе пробитися до вісімки найкращих на Мундіалі... Але раптом Блохін має інші плани щодо подальшої роботи?..

- Чи припускаєте можливість приходу на цю посаду тренера-іноземця? Як це зробили росіяни чи ті ж поляки?
- Я ще раз повторюю, якщо немає своїх, то не варто лякатися запрошення іноземного фахівця...

Михайло РОМАНЯК

Високий замок

футбол
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

В матче отбора к Евро-2024 Украина – Исландия сыграл крупный коэффициент
Футбол | 29 марта 2024, 05:29 0
В матче отбора к Евро-2024 Украина – Исландия сыграл крупный коэффициент

Подопечные Сергея Реброва обыграли исландцев со счетом 2:1 и вышли на чемпионат Европы

Фавориты? Стали известны коэффициенты на первый матч Украины на Евро-2024
Футбол | 28 марта 2024, 17:15 0
Фавориты? Стали известны коэффициенты на первый матч Украины на Евро-2024

17 июня подопечные Сергея Реброва проведут поединок против Румынии в 1-м туре группы Е

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.