Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
615
0

ДИМІНСЬКИЙ: «Найкращий устрій – соціалізм»

Бачення реорганізації чемпіонату України президента «Карпат» Петра Димінського

ДИМІНСЬКИЙ: «Найкращий устрій – соціалізм»

Топ-темою обговорення серед футбольних фахівців є рішення президентів клубів вищої ліги створити національну Прем’єр-лігу. Таке рішення вони ухвалили минулого тижня на закритій нараді в одному зі столичних готелів.

Також було сформовано наглядову раду, до складу якої увійшли Петро Димінський, Вадим Рабіновіч і Віталій Данилов. Її завдання – розробити регламент і процедуру старту майбутньої ліги. Термін, відведений на підготовку всіх документів, – три місяці. Куратором ради став президент ПФЛ Равіль Сафіуллін. Наступні збори президентів клубів заплановано на грудень. Окрім інших питань, на них розглядатимуть кандидатуру президента Прем’єр-ліги.

Дехто називає таке рішення революційним, скептики ж вважають його «риторикою» й кажуть, що зміна вивіски не гарантує результату.

– Задоволені підсумком зустрічі президентів?
– Задоволений. Ухвалено рішення, яке готували впродовж року. Праця робочої групи, до якої я теж входив, не була марною. Жодне питання з тих, які запланували розглянути на зустрічі президентів, не залишилося без уваги.

– Фахівці неоднозначно оцінюють ініціативу президентів створити в Україні Прем’єр-лігу. Дехто каже, що це може й не змінити ситуації на краще. На ваш погляд, така реорганізація поліпшить справи у вітчизняному футболі?
– Про це можна довго говорити. Якщо коротко, то зі створенням Прем’єр-ліги в українському футболі якщо не зникнуть повністю, то стануть винятком негативні явища. Маю на увазі корупцію, договірні матчі, упереджене суддівство тощо.

– У Росії не перший рік існує Прем’єр-ліга, але викорінити явища, про які ви щойно згадували, не вдалось. Як можна реалізувати заплановане?
– У спеціалістів часто запитують, який політичний устрій найкращий. Коли вони кажуть «соціалізм», ніхто не вірить. А я вас запевняю, найкращий устрій – соціалістичний, хоча все залежить від керівників.

– Коли в Україні може з’явитися Прем’єр-ліга?
– Уже наступного сезону. До того часу ми повинні зареєструвати її, опрацювати необхідні документи, затвердити новий договір із Федерацією футболу України.

– У разі створення Прем’єр-ліги, які важелі впливу на президентів клубів вищої ліги матиме ФФУ?
– Існують певні регламентні документи, футбольне законодавче поле, ми ж є членами УЄФА та ФІФА, тому не маємо права порушувати правила цих організацій.

– Коли наглядова рада зможе повідомити про напрацювання нового регламенту?
– Думаю, через два-три місяці.

– Якщо не помиляюся, чергова зустріч президентів має відбутися через місяць. Тоді оберуть керівника Прем’єр-ліги?
– Сьогодні не бачу необхідності збиратися через місяць. Хоча й не відкидаю цього. Уже обрано наглядову раду, яка має повноваження для здійснення всієї роботи, необхідної на цьому етапі.

– Уже розпочалася дискусія стосовно кандидатури керівника Прем’єр-ліги. Дехто пропонує обрати на цю посаду одного з президентів клубу вищої ліги, інші кажуть, що в такому разі ця людина буде упередженою, й ратують за запрошення іноземного фахівця. Якої позиції дотримуєтеся ви?
– Мені байдуже, хто її очолюватиме. Головне, щоб я, як і інші власники клубів, перестав бути статистом у футбольному процесі. Ми хочемо не лише спостерігати, а й мати змогу висловити власну позицію, до якої інші прислухатимуться. Оце важливо, а хто очолюватиме Прем’єр-лігу – іноземець чи вітчизняний менеджер, – питання другорядне. Воно до обговорення… Але я впевнений, що керівником Прем’єр-ліги оберуть представника України.

– Президент «Динамо» Ігор Суркіс ратує за обрання керівником Прем’єр-ліги вас. Якщо інші власники клубів підтримають його, ви готові працювати на цій посаді?
– Не знаю, що казав Ігор Суркіс. Від нього я цього не чув. Коли така пропозиція надійде, тоді й поговоримо.

Гліб Ваколюк

До теми
Керівник комітету арбітрів України Віктор Дердо в інтерв’ю газеті «Жизнь» висловив переконання, що після створення Прем’єр-ліги очікувати на миттєвий результат не варто. «Не думаю, що рішення створити Прем’єр-лігу щось кардинально змінить, – заявив В. Дердо. – Я впевнений, що потрібно багато років для реалізації тих планів, які мають ініціатори створення української Прем’єр-ліги. Цьому інституту доведеться пройти шлях проб і помилок до етапу, коли форма взаємин між суб’єктами футболу буде чітко регламентованою. Потрібно покінчити з колотнечами та спробами «перетягування ковдри». Прем’єр-лізі, напевно, передадуть певну частину повноважень ФФУ. Проте переговорний процес щодо перерозподілу повноважень може бути тривалим і непростим. Адже до кожного питання необхідно підійти з усією серйозністю, зважено й поетапно. У перспективі, поза сумнівом, створення Прем’єр-ліги повинне піти на користь українському футбольному господарству, але зробити треба чимало».

Львівська Газета

футбол
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.