Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
1903
0

Незвичайний допінг

Чи є спорт після сексу?

Головний тренер київського «Динамо» Йожеф Сабо є справжньою скарбничкою різноманітних словесних перлів. Фахівець ніколи не скупиться на оригінальну оцінку подій, залюбки видає фрази, які відразу можна зарахувати до «крилатих».
 
Укотре повернувшись декілька тижнів тому на тренерський місток «Динамо», Йожеф Йожефович розпочав «будівництво» команди. Одним із перших його ноу-хау стала заборона «динамівцям» займатися сексом напередодні поєдинків.

«Жінки – справжній бич футболу! – мотивує власне рішення наставник киян, якого розлютили поразки в Лізі чемпіонів. – Вони не розуміють, що чоловікові треба працювати, тренуватися. Відтепер до матчів футболісти готуватимуться на базі – подалі від жінок, дружин. Секс розслаблює волю та зменшує концентрацію». Як і слід було очікувати, табу на секс не вберегло «Динамо» від поразок. Гра команди Йожефа Сабо надалі не викликає особливого оптимізму в уболівальників і фахівців.

Головний тренер «Металіста» Мирон Маркевич каже, що не варто переоцінювати вплив сексу на фізичні кондиції гравців. «Усе потрібно робити в міру. За день-два до поєдинку зазвичай забираю своїх футболістів на базу. Але не вважаю, що жінки аж настільки заважають їм займатися своєю справою, – розповів «Газеті» Мирон Богданович. – Навпаки, думаю, сім’я є рушійною силою для кожної людини. Якщо це здорова родина, то гравець переживає за неї й сповна відається своїй роботі. Я дозволяю дружинам разом із дітьми приїздити на базу, роблю все для того, аби жінки були якомога частіше зі своїми чоловіками. Але за добу команду потрібно ізолювати та створити належні умови для психологічної підготовки до гри».

Незвичайний допінг
Насамперед про наукові дослідження на цю тему. В 70-ті роки минулого століття німецькі фахівці Лейпцігського науково-дослідного інституту фізкультури визначили, що в чоловіків після статевого акту фізичні функції знижуються на 20%. А в жінок навпаки – підвищуються. Висновки експертів спонукали спортивних фахівців колишньої НДР застосовувати «секс-допінг». Упродовж декількох років дівчат не переобтяжували навантаженнями. При цьому фахівці відстежували не паспортний, а біологічний вік спортсменок. Коли в них наступав період статевого дозрівання, наставники всіляко сприяли тому, щоб дівчата починали регулярне статеве життя. Це сприяло надзвичайному емоційному підйому та запуску внутрішніх резервів організму. Об’єднані спільною метою – високі спортивні результати – за декілька годин до початку змагань тренери та масажисти займалися сексом зі спортсменками. Отримавши потужний емоційний і гормональний заряд, німкені показували приголомшливі результати. А потім усі тільки дивувалися, коли безперспективна 13-річна плавчиха зуміла встановити «дорослий» рекорд.

Головний тренер гандбольної «Галичанки» Валерія Тищенко переконана: якщо дівчина  не має коханої людини, то це позначається й на тренуванні, й на виступах. «У спортсменці помітна якась озлобленість. Я неодноразово зіштовхувалася з цим, коли бачила, що в дівчини немає хлопця. Особливо коли їй уже 25 років, то на тренуванні вона більше проявляє невдоволення своїми діями або партнерів, – розповіла «Газеті» В. Тищенко. – І тільки-но ця дівчина починала з кимось зустрічатися, то створювалося враження, що людину підмінили. Вона стає уважною, доброю для всіх коліжанкою. Це все стосується коханої людини. Якщо брати до уваги секс заради сексу, то все залежить від партнера. Бувають випадки, коли все не дуже добре, і згодом спортсменка опиняється в психологічній ямі. Загалом я намагаюся стежити за тим, із ким зустрічаються мої підопічні. Подеколи підхожу до хлопців і розмовляю з ними, аби згодом не було якихось проблем. Тому якщо будь-які стосунки не заважають тренувальному процесу та негативно не впливають на результати, вважаю, що не варто їм перешкоджати. Якщо ж спортсменка починає зловживати алкоголем чи виглядає втомленою напередодні тренування, то тут потрібно вживати заходів. Мої дівчата знають про це».

Після сексу море по коліна
Якось серед марафонців провели анонімне опитування. Виявилося, ті стаєри, які в ніч перед стартом мали секс, демонстрували кращі результати, ніж ті, хто віддавав перевагу спокійному відпочинку. Причина проста – в чоловіків бурхлива ніч стимулює роботу тестостерону, який бере участь у будівництві м’язової тканини. Чому саме ніч? З’ясували, що тільки вечірньо-нічні забави в ліжку працюють на результат. А от ранковий секс емоційно виснажує. Тому, виходить, сексдопінг потрібно приймати в міру та своєчасно.

1 березня 1962 року славетний баскетболіст Вілт Чемберлен встановив рекорд у НБА, якого дотепер ніхто не побив, – 100 очок за гру. Легенда асоціації запевняв, що напередодні того матчу мав бурхливу ніч. В інтерв’ю Чемберлен хвалився, що за все життя в нього було більш ніж 20 тисяч жінок. Нібито колишній гравець «Лос-Анджелес Лейкерс» займався сексом із 15 років і щодня в середньому встигав мати інтимні стосунки з декількома новими подругами. Вмовляти довго двометровому гігантові нікого не доводилося: Вілт був шалено популярним не тільки серед фанатів-уболівальниць, а й серед ніколи не помічених у зацікавленні баскетболом жінок. Щоб потрапити до Чемберлена, ті записувалися до нього «на прийом» за декілька місяців. І, треба віддати йому належне, Вілт нікому не відмовляв.

На Олімпіаді-1968 у Мехіко Боб Бімон зробив фантастичний стрибок у довжину – 8 метрів 90 сантиметрів. Багато хто тоді казав, що це стрибок у майбутнє. Найцікавіше, що ні до, ні після цього історичного моменту американець навіть близько не показував нічого схожого. Пізніше він пояснив свою спритність любовним запалом, який вирував у ньому після спекотної ночі. Бімон зізнався: напередодні змагань у нього була справжня оргія.

Є схожий «компромат» і на футболістів. 1986 року збірна Аргентини з футболу здолала  німців у фіналі чемпіонату світу. Після протистояння тренер команди заявив, що спеціально закликав дружин і коханих дівчат футболістів «підвищувати бойовий дух команди». А вже 1994 року таке ж зізнання зробив Карлос Альберто Паррейра, який привів збірну Бразилії до перемоги на чемпіонаті світу в США. Однак він усе-таки зазначив: «Хлопці перемогли італійців не тому, що напередодні фіналу займалися сексом, а тому, що точніше били пенальті».

А ось головний тренер збірної України Олег Блохін заборонив своїм гравцям упродовж чемпіонату світу мати інтимні взаємини. Такі жертви пояснив бажанням посісти якнайвище місце у змаганнях. Змінити думку наставника не допоміг навіть приклад тренера національної дружини Данії, який напередодні півфіналу чемпіонату Європи-1992 з Голландією дозволив своїм підопічним провести майже день із дружинами та подругами. Після цього скандинави не лише вийшли до фіналу, а й перемогли в ньому Німеччину 2:0. Цей факт не дуже вразив Блохіна. Він заявив: наразі немає доказів, що «секс перед матчами є корисним». У підсумку збірна України з футболу в Німеччині дійшла аж до чвертьфіналу. Але в поєдинках із найсильнішими суперниками «синьо-жовті» виглядали безпорадними. Тож історичне досягнення українців на останньому мундіалі можна пояснити славнозвісним фартом Блохіна, а не утримуванням від сексу. Футболісти збірної Швеції на одному з останніх континентальних чемпіонатів одностайно заявили, що не «спілкуватися» з жінками, щоб зберегти всі сили для боротьби на полі. Унаслідок вони невдовзі безславно завершили виступи.

У боксі головне – витримка
Легендарний боксер Мохаммед Алі забував про амурні справи за півтора місяця до бою. «Коли ти утримуєшся від сексу якийсь час, то стаєш великим воїном», – стверджував боксер, який вважав, що помірність необхідна для правильного психологічного настрою. Секс, за його словами, розслаблює волю та зменшує концентрацію. Є і ще один приклад. Узимку 1990 року Майк Тайсон зазнав своєї першої поразки. Його нокаутував нікому невідомий Джеймс Бастер Дуглас. Після бою «Залізний Майк» заявив, що на долівку рингу його відправив не суперник, а дівчина, з якого він «зустрічався» в номері напередодні бою. Свого часу «Залізний Майк» був відомим ловеласом, через ліжко якого за добу проходило близько 24 жінок. А в його записній книжці були телефони 1300 повій.

Відомий тренер львівських боксерів-професіоналів Роман Семенишин також наполегливо рекомендує своїм підопічним утриматися від сексу за сім днів до поєдинку. «Секс забирає в чоловіків енергію, – розповів «Газеті» Роман Степанович. – Для жінок секс має зворотний ефект. Їм він дозволяє зняти стрес, розковує. А чоловіки, навпаки, розслабляються, і це може призвести до плачевних результатів. Були випадки, коли хлопці погано виступали саме через проведену напередодні бурхливу ніч. Кондиції не ті, боксер погано дихає, є в’ялим».

Стратегія сексу
Окрім самого сексу, позитивний гормональний струс можуть забезпечити жіночому організму і його наслідки. Дехто запевняє, що всі знамениті 20-30 років тому східнонімецькі плавчихи та легкоатлетки досягали результатів винятково завдяки точно запланованій і вчасно перерваній вагітності, яка дозволяла дівчині вийти на старт на піку можливостей свого організму. Доведено, що вагітність є своєрідним допінгом, забороненим препаратом чоловічу сперму не вважають. А тому всілякі антидопінгові комісії не можуть викрити вагітних спортсменок у тому, що вони мали перевагу над суперницями. Розроблена у Східній Німеччині схема в ідеалі виглядає так. За сто днів до початку змагань спортсменці «забезпечують» вагітність, а через два місяці її штучно переривають. За цей час організм встигає запустити всі обмінні процеси та збільшити запас енергії. Після аборту спортсменка недовго відновлюється, а потім скеровує енергію, призначену для плоду, в тренувальне русло.

Однак вагітні спортсменки не завжди демонструють високі результати. Якось дворазова олімпійська чемпіонка з кульової стрільби Марина Логвиненко з колишнього СРСР зізналася, що перед участю в сеульській Олімпіаді 1988 року її тренер і чоловік за сумісництвом «дав установку на вагітність», пророкуючи перемогу. Марина на свою голову погодилася, але замість емоційного підйому одержала найсильніший токсикоз, який не припинявся навіть під час змагань. А через десять років на зимовій Олімпіаді-1998 у Нагано на лижню вийшла росіянка Єлєна Вяльбє, яка на той момент була на третьому-четвертому місяці вагітності. Але, можливо, через погану форму, а можливо, й від не перерваної вагітності Вяльбє не завоювала жодного «золота» в особистих змаганнях. Хоча в інтерв’ю підтверджувала, що знала про експерименти в Східній Німеччині.

Сексопатолог – за секс
Лікар-сексопатолог дорожньої поліклініки Львівської залізниці Ігор Попов не розуміє тих наставників, які звинувачують секс у невдачах своєї команди. «У відповідях на анонімні анкети всі спортсмени без винятку вказали, що секс має позитивний вплив на самопочуття та спортивні результати. На жаль, у нас висновки, яких дійшли дослідники, нікого не зацікавили, – зазначив у розмові з журналістом «Газети» І. Попов. – Тренери бояться відпускати спортсменів зі зборів, пояснюючи, що енергія, яку вони втратять під час занять сексом, неодмінно негативно відіб’ється на змаганнях. Але якщо серйозно підходити до таких анекдотичних аргументів, то будь-які затрати енергії повністю відновлюються за два-три дні. І для цього абсолютно достатньо закритих зборів перед відповідальними змаганнями в будь-якому виді спорту. Навпаки, невдачі в особистому житті, відсутність сексу, ревнощі та переживання викликають пригніченість, погіршують самопочуття, а це впливає на спортивні результати. У закордонному спортивному світі вже давно відмовилися від таких обмежень».

На підтвердження лікар-сексопатолог наводить приклад англійського футбольного клубу «Тоттенгем». За його словами, декілька років тому один англійський психолог провів експеримент. На найвідповідальніші передматчеві збори «Тоттенгема» він запросив жінок, подруг гравців. Результат перевищив усі очікування – футболісти виграли серію двобоїв. «Польський психолог Форм зробив схожий висновок іще 1959 року – найкраща психологічна підготовка до будь-яких змагань полягає в тому, щоб напередодні дати спортсменові змогу провести вечір із сім’єю чи з ким він захоче.

Бо якщо секс вигнати зі спорту, то замість спортсменів ми матимемо перетренованих роботів», – каже Ігор Попов.

Гліб Ваколюк, Андрій Левківський, Олександра Баландюх

Львівська Газета

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.