Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 21 мая 2019, 07:36
5786
0

Богатыри Украины: Давид победил Голиафа

20-летний киевлянин Алексей Новиков добыл титул самого сильного человека Украины

| Обновлено 21 мая 2019, 07:36
5786
0
Богатыри Украины: Давид победил Голиафа
Олександр Гливинський

Давня мрія

Шестиразовий володар титулу "Найсильніший українець" Олександр Лашин давно мріяв провести найпрестижніший турнір богатирського сезону на звання «Найсильнішої людини країни»  у своєму рідному місті. У нинішні часи гібридної війни це особливо важливо, адже люди, котрі мешкають у зоні АТО, мають зовсім небагато приводів для гарного настрою.

Відтак, заручившись підтримкою міського голови Маріуполя Вадима Бойченка, Федерація стронгмену України організувала «Богатиря року» саме у цьому місті. Погода у день змагань була сонячною, а пейзаж Маріуполя, скажімо,  на Приморському бульварі, створював відчуття присутності на морському курорті. В усякому разі, у цей момент можна було забути, що лінія розмежування зовсім поруч.

Несподіваний початок

Саме на Приморському бульварі відбулася перша вправа турніру – «Трак-пул» - тяга 20-тонного тролейбуса, на якому символічно було написано «Маріуполь - місто сильних людей». Те, що саме їхній земляк Олександр Лашин шість років поспіль утримує титул найсильнішого українця, маріупольці добре знають і пишаються цим.

Змагання розпочалося із несподіванок. Перемогу у «Трак-пулі» сенсаційно здобув Руслан Петруня із Сум. Але ще більше вразило те, що головний конкурент Олександра Лашина у боротьбі за титул - молодий і талановитий Олексій Новиков,  зумів обійти  господаря фіналу у його коронній вправі! Олекса випередив Сашка на кілька сотих секунди, здобувши перевагу в один бал. З усього було помітно максимальне налаштування молодого претендента.

Травма Лашина

Решта п‘ять вправ відбулися під дахом – у спорткомплексі «Іллічівець»: стронгменівський майданчик було  облаштовано у центральній частині штучного футбольного поля.

Олександр Лашин був фаворитом  другої дисципліни фіналу – «Лог-ліфт на максимум», в якій він є національним рекордсменом. Із восьми атлетів лише двоє – Лашин і Новиков зуміли взяти спочатку 170, а потім і 180 кг. Але не все минуло безболісно. Зафіксувавши 180, Олександр схопився за ліву грудину. Після виконання сказав, що відчув страшенний хрускіт: огляд медиків підтвердив надрив м’язів грудини. Однак попри таку серйозну травму Лашин і слухати не хотів про зняття зі змагання. Він пішов на 190 кг, що є повторенням рекорду  у цій дисципліні на даному обладнанні. Було помітно, що саме ушкодження не дозволило Олександру бодай закотити снаряд на груди. Не зумів взяти 190 кг і Новиков, відтак атлети поділили 1-2 місця у  «лог-ліфті».

Отримавши знеболюючий укол, Лашин продовжив відчайдушно відстоювати своє звання і зумів вирвати перемогу  у третій вправі фіналу. У «Прогулянці фермера» на максимальну дистанцію  два фаворити йшли по сусідніх доріжках, трибуни шалено вболівали за свого земляка і, певно, це зіграло вирішальну роль. Новиков йшов попереду конкурента на метр-півтора, однак після проходження позначки у сорок метрів, руків’я валізи вислизнули у нього з долоні, і Лашин обійшов Олексу більш як на метр. На екваторі турніру атлети зрівнялися за кількістю балів у загальному заліку.

Кураж Новикова

Ушкодження Лашина не має применшувати заслуг молодого Олексія Новикова, який в оптимальній формі підійшов до головного старту внутрішнього сезону. Було відчутно, що кожну дисципліну Олекса виконує на неймовірному куражі. У 6 років вперше побачивши змагання богатирів на телеекрані, молодий атлет впритул наблизився до завоювання омріяного титулу через 14 років свого життя. Символічно, що різниця у віці з чинним чемпіоном склала тих самих 14 років!

Звісно, травма Лашина полегшила завдання Новикову, але не провина молодого претендента, що Олександр травмувався саме у цей вирішальний момент.

Битва титанів

Наступні дві вправи були свідченням яскравої боротьби рівних за класом і силом суперників. І в «Естафеті Over Head» (перекидання 300-кілограмової колоди, підйом гантелі 90 кг та двох колод вагою 140 і 160 кг), і в перенесенні колодязя «Timber Carry» перевага Новикова вимірювалася у межах секунди. Було помітно, що у зв‘язку з надірваними  зв’язками Лашин виконує кожен підйом, наче у сповільненому повторі, докладаючи додаткові зусилля.

Перед початком заключної  вправи - «Кулі Атласа» (5 куль від 130 до 190 кг слід закласти на тумбу висотою 140 см) – Олександр Лашин попросив увімкнути у спорткомплексі гімн українських богатирів, де є такі слова : «Брати зі Львівщини, брати з Донеччини – ми з Вами всі сини своєї спадщини». В такий спосіб Сашко ще раз підкреслив ідею єднання країни у складний період її історії, а заразом налаштував себе та хлопців на максимальне виконання у заключній дисципліні – гімн богатирів «Тільки ми» лунав упродовж всієї вправи.

Налаштування дало результат: Лашин в яскравому стилі заклав на тумби усі п’ять куль за 30,89 секунди. Однак молодість та сила цього вечора були більш вправними: Новиков, котрий, як лідер змагання, виступав останнім, перевершив  цей показник на півтори секунди (29,28), чим довів  закономірність свого тріумфу.

Обов’язок  нового чемпіона

Почесний президент Федерації стронгмену України Василь Вірастюк, вітаючи  нового володаря титулу «Найсильніша людина України», відзначив символічність моменту зміни чемпіона і наголосив, що відтепер Олексій Новиков має не просто бути найсильнішим українцем, а з честю та чоловічою гідністю нести цей високий титул.

А Олександр Лашин, якому після турніру уболівальники щиро дякували за організацію турніру, пообіцяв, що наступного сезону обов’язково побореться за повернення чемпіонських позицій.

Бронзова дуель

Варто відзначити і цікаву суперечку за «бронзу» турніру. У запеклій і рівній боротьбі досвідчений дворазовий чемпіон світу Віталій Герасимов таки здолав  молодшого, але амбіційного Руслана Петруню  із Сум. Тут досвід захистив свої позиції, але те, що в українському стронгмені є перспективні молоді атлети, котрі прагнуть більшого, інтригує та налаштовує на цікаву боротьбу у новому сезоні.

Турнір «Найсильніша людина України-2016», Маріуполь, 17.09.2016

Підсумковий загальний залік

1.    Олексій Новиков, Київ – 45,5 очка
2.    Олександр Лашин, Маріуполь – 42,5
3.    Віталій Герасимов, Дніпро – 32,5
4.    Руслан Петруня, Суми – 29,5
5.    Роман Шмигельський, Івано-Франківськ – 24,5
6.    Володимир Климко, Львів – 18,5
7.    Віктор Посудевський, Київ  – 12,5
8.    Олександр Писаренко, Київ  – 9,5

 

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ

Оцените материал
(2)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Итальянский топ-клуб может летом подписать Довбика
Футбол | 24 апреля 2024, 14:37 6
Итальянский топ-клуб может летом подписать Довбика

Форвард «Жироны» может продолжить карьеру в «Наполи»

Тур Романдии. Двойной успех Годона
Другие виды | 24 апреля 2024, 18:36 0
Тур Романдии. Двойной успех Годона

Француз выиграл первый этап и возглавил общий зачет

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.