Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
|
795
0

«Урагану» - 5 років! З Днем народження!

25 жовтня виповнюється 5 років з моменту створення одного з кращих міні-футбольних клубів країни - івано-франківського «Урагану»

Сьогодні, 25 жовтня, виповнюється п'ять років з моменту створення одного з кращих міні-футбольних клубів країни - івано-франківського «Урагану», який цілком невипадково отримав назву «народна команда». За п'ять років у житті клубу відбулося багато подій, зіграно чимало матчів, досягнено певних результатів...

«П'ять років пройшли, якщо можна так висловитися, доволі сумбурно, - розмірковує президент НФК «Ураган» Олександр Бубен, підводячи підсумки «п'ятирічки». - За цей час ми намагалися побудувати певну систему, яка вибудовується і по нинішній день. Чому сумбурно? Тому що сама ідея створення команди була свого роду наслідком певних факторів».
Таких факторів, на думку голови правління ВАТ «Прикарпаттяобленерго», було декілька. По-перше, це корпоративний фактор, оскільки в українських енергетиків вже на той час були дві команди - чернігівська та львівська «Енергії». Саме правлінням «Львівобленерго»у 2001 році було прийняте рішення підтримати створення в Івано-Франківську професійного міні-футбольного клубу з досить цікавою назвою - народний футбольний клуб «Ураган». Другим став особистісний фактор, що відіграв певну роль, оскільки у керівництво компанії прийшли люди, які раніше займалися футболом і дуже любили цю гру. Крім, власне, самого Олександра Бубена, це його заступник Василь Костюк, а також генеральний директор Микола Чернявський.

Виклик великому футболу
На час створення футзальної команди був також і політичний фактор. Тоді Івано-Франківською ОДА було визначено спонсорів головної ігрової команди області - «Спартака». «Ми вирішили шукати альтернативу, яка б надала право заявити людям про спортивний проект, що буде прославляти наше місто і область на всеукраїнському рівні, не нижчому, аніж це робить великий футбол і зокрема головна футбольна команда області», - продовжує Олександр Бубен. - Ось тоді й відбулося створення НФК «Ураган» і, власне, міні-футболу в Івано-Франківську. Вважаю, що за цей час ми зуміли досить потужно розвинути цей вид спорту на Прикарпатті і продовжуємо це робити і надалі».

Злети і падіння
Згадуючи п'ять цікавих і не схожих один на одного сезонів, варто зупинитися на прем'єрному вищоліговому сезоні 2004-05 рр., в якому «Ураган» став кращим дебютантом першості. Підопічні тренерського тандему Юрія Костишина та Сергія Ожегова зуміли тоді фінішувати на високому п'ятому місці серед 17 команд, а Валентин Цвєлих став кращим бомбардиром чемпіонату України, забивши 44 голи. Наступні два сезони виявилися менш вдалими у підсумкових турнірних здобутках, однак команда з Івано-Франківська впевнено тримала марку твердого середняка, з якою довелося рахуватися усім суперникам. З приходом у команду в грудні 2006 року головного тренера Тараса Вонярхи розпочалася новітня сторінка у житті клубу. Новий наставник, якого футзальні вболівальники пам'ятають як досвідченого гравця, а згодом і тренера, сміливо взявся за реконструкцію івано-франківського клубу. Досить непогано розпочавши нинішній сезон (нижче п'ятого місця команда ще не опускалась), «Ураган» серйозно налаштований поборотися за високі місця у турнірній таблиці.

Наша четвірка
За п'ять років в «Урагані» відбулося багато ротацій та змін. Зокрема, футболку клубу вдягало досить багато гравців, і місцевих, і приїжджих. Однак пішов ось уже шостий рік, як на майданчику до сих пір разом добре відомі місцевим вболівальникам Роман Ярий, Юрій Сендецький, Андрій Сімка, Іван Скіцко, які є вихованцями саме прикарпатського футболу, а також Роман Кіндратів із Львівщини та голкіпер Олег Іжаковський з Буковини. Саме на цих гравцях свого часу і вибудовувався справжній «ураганівський» кістяк. «Власне, це всі ті люди, які дуже добре один одного знають, тому на міні-футбольному майданчику ми граємо в одній четвірці вже загалом чотири-п'ять років разом», - пригадує Роман Ярий, що стояв біля витоків команди з самого початку. - За цей час ми навчились розуміти один одного з півслова, а сила нашої незмінної четвірки - у колективній грі».

Серйозні успіхи - попереду
На думку Романа Ярого, який провів найбільше матчів у футболці «Урагану» (на даний момент налічується вже 148 поєдинків), серйозні успіхи команди ще попереду. «Щодо нинішнього складу «Урагану», то відчуваю, що ми вже знайшли свою гру, - з оптимізмом додає Роман. - Зараз в «Урагані» доволі сильний склад за останні декілька років, з яким ми повинні показати результат. Особисто мені хотілося би завоювати один із комплектів нагород і потрапити до фіналу Кубка України, а там вже як Бог дасть».

Андрій МЕНІВ. «Галицький кореспондент».

футзал
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.