Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
653
0

«У Пекіні розраховуємо взяти 20 медалей»

Міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Віктор КОРЖ постійно дивиться за обрій - на Пекін

Сани слід готувати влітку, а олімпійських чемпіонів – заздалегідь.
- На чемпіонатах світу та ліцензійних турнірах плануємо вибороти близько 300 перепусток на Олімпійські ігри, - прогнозує Віктор Корж. – Переконаний, наші спортсмени здобудуть навіть більше ліцензій, однак не всі вони стануть учасниками Олімпіади. Ті півтори сотні ліцензій, які мають наші олімпійці сьогодні, - лише перші ластівки. Ліцензійні чемпіонати світу у самому розпалі, а до кінця листопада, гадаю, переважна квота перепусток на Олімпіаду буде у нас в кишені. Олімпійська збірна України зразка 2008 року – це сплав досвіду та молодості. Перша група спортсменів боротиметься за медалі та за місця у десятці найкращих. А перед молоддю - спортсменами, яким виповнилось 18-20 років, – випробування в Пекіні стануть першою Олімпіадою, ми не ставитимемо високих завдань. Єдиною метою «зелених і перспективних» є здобуття безцінного досвіду у найвідповідальнішій боротьбі в колі найсильніших суперників.

- До Ігор залишилось менш як рік. Чи підготовка йде за планом?
- Підготовка йде повним ходом. Ми залучили найкращих спеціалістів з медицини, функціональної діагностики, фармакології тощо. Уряд збільшив суму фінансування для олімпійців. На 7 мільйонів гривень закупили діагностичну апаратуру та на 24 мільйони гривень – апаратуру для національного антидопінгового центру.
Також збільшили зарплати тренерам, які працюють з національними збірними (у недалекому майбутньому плануємо розглянути заробітну платню тренерів у дитячо-юнацьких спортивних школах), збільшили фінансові відрахування на закупівлю фармакологічного забезпечення та харчування спортсменів, а також премії за призові місця на чемпіонатах світу та Європи.

- Чи є якісь перешкоди у підготовці олімпійців?
- Не бачу великих перешкод. Проте ідеальним процес підготовки назвати важко. Найбільшим головним болем є місця проведення зборів – це традиційна проблема, яку щоразу потрібно вирішувати з нуля. Ми шукаємо бази за кордоном, де наші команди могли б проводити навчально-тренувальні збори. Процес створення національної матеріально-технічної бази тільки розпочався. За 16 років незалежності України за бюджетні кошти не побудували жодної спортивної споруди. Лише цього року уряд підтримав побудову близько 100 футбольних полів, тренажерних комплексів, які будуть доступними і для звичайних любителів активного дозвілля, і для юних спортсменів. Ми розпочали закладку фундаменту перших чотирьох льодових палаців спорту, які у недалекому майбутньому зростуть у Калуші Івано-Франківської області, Донецьку, Херсоні та Харкові. Наступного року плануємо побудувати ще вісім таких об’єктів. Наша мета – щоб у кожному обласному центрі був свій льодовий палац спорту. У нас в країні зимові види спорту користуються особливою популярністю – згадайте лишень, скільки людей не пропускає жодної трансляції змагань з фігурного катання чи хокею і відвідує усі льодові шоу, що приїжджають в Україну! Ми розробили концепцію державної програми хокею, фігурного катання, а також шорт-треку – видів спорту, які можна культивувати саме у таких льодових палацах. Завершуємо розробляти концепцію розвитку плавання в Україні. У нас колосальна проблема з басейнами: маємо їх у 50 разів менше, ніж вимагає мінімальний норматив, затверджений державними будівельними нормами. Згідно з офіційною статистикою, у нашій країні не вміють плавати близько 70% населення. Б’ємо на сполох і робитимемо все можливе, щоб виправити це становище і побудувати у кожному обласному центрі хоча б по одному новому басейну. Повертаємось до спільної програми Мінсім’їмолодьспорту та Міністерства освіти щодо навчання дітей плавати.
Ще одним аспектом популяризації спорту у країні є проведення престижних міжнародних змагань. А Україна ще жодного разу не приймала чемпіонати світу з олімпійських видів спорту – ніде ці заходи проводити. Ми втратили фахівців, які спроможні організувати заходи такого масштабу на високому рівні. Перші кроки важко даються. Але вже маємо чим похвалитися: провели І Європейські ігри з неолімпійських видів спорту, де взяли участь представники 45-ти країн світу, і перемогли на них. Ми організували перший для України етап Кубка світу з художньої гімнастики, чемпіонат світу зі спортивного орієнтування, де, окрім здорових спортсменів, змагалися спортсмени з особливими потребами, та чемпіонат Європи з літнього біатлону.

- Якою буде сума призових для переможців та призерів пекінської Олімпіади?
- Сума призових затверджена постановою Кабміну і становитиме, як і на минулих іграх Олімпіади в Афінах, 100 тисяч доларів за золоту медаль, 50 тисяч – за срібну і 30 тисяч – за бронзову нагороду. 50% від суми призових виплачуватимемо особистому тренерові призерів. Окрім призових, після минулої Олімпіади спортсменів нагороджували подарунками від спонсорів.
Стати переможцем чи призером Олімпійських ігор – колосальний успіх. У Пекіні конкуренція буде безпрецедентною, бо кількість учасників буде рекордною, рекордними обіцяють бути і результати. Тому наших героїв, які протягом багатьох років не шкодували себе на тренуваннях, працювали по вісім годин на день без вихідних, оцінимо гідно.

- Скільки нагород прогнозуєте у Пекіні?
- Близько 20 медалей різного ґатунку. Але спорт – явище малопередбачуване, де важливою складовою успіху є везіння, а я – людина із забобонами. Тому не хочу прогнозувати, хто зможе зійти на п’єдестал пошани. Тож підтримуйте наших олімпійців: без підтримки вболівальників їм буде сутужно!

Олена САДОВНИК

Високий замок

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Шок в дерби, триллер в Манчестере. Эвертон сенсационно одолел Ливерпуль
Футбол | 25 апреля 2024, 00:05 22
Шок в дерби, триллер в Манчестере. Эвертон сенсационно одолел Ливерпуль

Ириски обыграли Клоппа и Ко 2:0, Миколенко травмировался, Ман Юнайтед выиграл у Шеффилда

Игрок Реала заявил, что гол Барселоны в ворота Лунина должны были отменить
Футбол | 24 апреля 2024, 07:31 2
Игрок Реала заявил, что гол Барселоны в ворота Лунина должны были отменить

Тони Кроос считает, что Андреас Кристенсен придерживал его во время забитого мяча

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.