Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
| Обновлено 23 июня 2016, 22:13
15936
55

Михаил ФОМЕНКО: «Беру всю ответственность на себя»

Главный тренер сборной Украины подал в отставку

| Обновлено 23 июня 2016, 22:13
15936
55
Михаил ФОМЕНКО: «Беру всю ответственность на себя»
Getty Images

Головний тренер національної команди аналізує виступ «синьо-жовтих» на Євро і подає у відставку.

- Виступ збірної України на Євро не може задовольнити нікого. Пройшло два дні після закінчення виступу на турнірі, чи можете ви пояснити у чому причина провалу?
- Тут склалося чимало факторів. Перший – непроста група. Плюс – незручний календар. Все ж таки має значення з ким грати першу гру – з німцями чи з кимось іншим: такі матчі забирають багато фізичних і моральних сил. Чому так відбулося? Я вже називав дві причини. Перша – не було колективу, друга – деякі гравці були психологічно не готові до Євро. Однак хочу наголосити: деякі ваші колеги зі ЗМІ зробили хибний висновок, що я звинувачую футболістів. Я ще раз хочу наголосити – я ніколи не звинувачував і не звинувачую гравців. Тим більше у пресі. В індивідуальних бесідах – це одне: коли ти хочеш подіяти на людину, то звинувачення має місце. Але зовсім інша річ- публічні звинувачення. А щоб у пресі - такого ніколи не було й не буде. Щодо питання, чому люди не готові психологічно до матчів Євро і чому не було колективу – це цілком моя провина. Не зміг достукатися до їхньої свідомості. Значить треба було більше проводити індивідуальних бесід. Завжди винен керівник, а не виконавець.

- Україна не часто бере участь у турнірі такого калібру. Кожен гравець мріє грати у фінальному турнірі чемпіонату Європи чи світу. Здавалося, що енергія і бажання виступити якнайкраще має просто фонтанувати з наших футболістів. У чому ж причини проблем з психологією наших гравців?
- Мабуть, не було усвідомлення цього масштабу. Певно, все ж таки ми недостатньо робили індивідуальних бесід з ними для того, щоби дати їм це розуміння.

- Якщо проаналізувати те, що відбулося у трьох програних на Євро матчах, які свої рішення ви можете назвати помилковими? Що би ви змінили перед кожним з програних матчів, якби була така можливість?
- Абсолютно нічого. Те, що ми пояснювали футболістам на теоретичних заняттях, від чого ми їх застерігали, це і трапилося. Сильна сторона північно-ірландців – стандартні положення. Була проведена робота, ми все розтлумачили, пояснили. Інша справа, якби не було відео. Але футболістам усе було яскраво проілюстровано на прикладі не менш, як 15 матчів Північної Ірландії. Було зроблено монтаж, були коментарі тренерів, вся інформація була викладена. А коли пропустили м’яч, пішов зовсім інший футбол, виникла зовсім інша ситуація, з якої виходу не було знайдено.

- Інформацію ви доносили, чому ж футболісти її не почули, не було достатньої зосередженості?
- Повторюся, напевне, треба було більше робити індивідуальних бесід і доносити кожному окремо. Значить не зрозуміли. Треба було більше робити теоретичних занять. І ще одне свідчення про колектив. На наступний день після програного матчу з Північною Ірландією у нас відбулося теоретичне заняття, на закінчення якого я сказав хлопцям, що гра з Польщею буде остання для мене на посаді головного тренера збірної і попросив, щоби у цьому матчі хлопці зробили подарунок для всього тренерського штабу і для мене особисто у вигляді перемоги. Але вже того ж вечора інформація про це прохання з’явилася у мас-медіа з посиланням на джерело у команді. Який же це тоді колектив, якщо хтось виносить із нього інформацію назовні? Якщо колектив згуртований як одне ціле – чи могла би така інформація витекти за його межі? Звісно, не могла. Ось це ще одне підтвердження того, що колективу не було. Такого який має бути - одного цілого.

- Ви берете всю провину на себе. Але ж якісь важливі уроки повинні винести для себе і самі футболісти, адже причина і в їхній відповідальності. Які саме висновки треба зробити гравцям з цього турніру?
- Те, що я їм неодноразово казав під час нашої спільної роботи. Ігри програють чи виграють до матчу. Хто як готується, налаштовує себе на гру, той так і проводить матч. Треба бути значно вимогливішим до себе. Певно, не почули. Значить частіше треба було їм це повторювати. Різниця між відбором і фінальним турніром – очевидна. У фіналі треба реалізовувати свої можливості більш, ніж на 100 відсотків. Це дуже високий рівень і тут ціна помилки значно вища.

- Чи не зіграли погану службу для нашої команди перемоги у товариських матчах над командами, які не належать до топ-рівня?
- Недоліки у роботі ми побачили ще коли грали з Уельсом та Кіпром. Тоді вже треба було більше розмовляти з гравцями. Румунам багато забили, але так само багато і пропустили. Було чимало ігрових проблем і з албанцями. Ми аналізували ці матчі і вказували гравцям на помилки. А щодо ігор з топ-командами – про це я вже казав неодноразово: не лише ми вибираємо, а й нас вибирають. Ми були не проти зіграти з сильнішими. Але у нас не було таких пропозицій. Зі списку 5-6 збірних, які пропонували нам зіграти, ми вибрали найсильніших.

- Після гри ви вже попрощалися з хлопцями, подякували їм за роботу. Чи означає це, що ви припиняєте співпрацю зі збірною чи ще має відбутися зустріч з президентом Федерації?
- Який сенс продовжувати співпрацю, якщо завдання, яке було поставлено перед нами, ми не виконали? Я беру відповідальність за відсутність результату на себе і подаю у відставку. При цьому я вдячний Федерації футболу за створені умови для роботи і для підготовки до чемпіонату Європи. Все було на найвищому рівні. Дякую за співпрацю ФФУ і хочу попросити вибачення в українських вболівальників за те, що не зміг виправдати їхні сподівання.

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 51
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
micha(ZAKARPATTJA)
Що би ви змінили перед кожним з програних матчів, якби була така можливість?
- Абсолютно нічого.
Без коментарів
Николай(Донбасс)
Ответственность за безответственность. Даже не стал читать. Так уже этот трус достал
Cassay
Усiм похер вже!
Dynamo_s_Dnepra
Как шикарно начал в 2012-м и как позорно закончил. Фоменко за четыре года превратил себя в ничто
grebenkin1
Офигеть-непростая группа и неудобный календарь!От ето дед замутил такого бреда еще не слышал
M-E-S-S-E-R
Вот если бы ответственность была как в Корее, где на каторгу отправляют за такое, - Фоменко бы с Франции уже не возвращался.... убежище бы просил!
M-E-S-S-E-R
Было бы смешно, если бы ты ответственность на других переложил....
Dmitry Fedenko
Все ето было ясно еще во втором матче со Словакам в отборе. Тактика слабохарактерного человека, который на игру не имеет: ни плана А, ни плана Б .
fanat_212
Шевченко не вариант вообще как тренер,он себя показал как помощник полным нулем,только представьте что будет если его главным назначат,из наших Маркевич или Вернидуб,только два и осталось
an52
От не можу второпати - як це футболісти не розуміють важливість такого турніру як чемпіонат Європи, на який так важко пробивались?! Скоріше повірю, що серед гравців міг бути такий настрій:
на Німеччину - ніімцям програвати не соромно
на П.Ірландію - шапками закидаємо!
на Польщу - та вже пох...
Crusaider
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Oleg Vlasov
Шева после такого фиаско сборной вряд ли сам захочет, а если захочет - все закончится после второй игры в отборе.
Согласен с теми, кто пишет, что сборную надо полностью обнулить и начать тянуть из молодежки. Как когда-то сделали в США (кто помнит).
А 8 млн. пустить на детский футбол.
acfred
кабздец блин ..
LeBronCAVS
Нужно спросить мнения у Вовы Кличко, мож Фома как и Фьюри так же имбецил??? Мож этим и объясняются все поступки деда. Так выступить со сборной, это нужно еще постараться. Какой же ты тренер, если не смог сплотить коллектив! Каких ты набрал футболистов, если заявляешь что они психологически не готовы к ЕВРО! Ведь для футболиста такой турнир может быть раз в жизни, к этому можно идти всю карьеру! Зачем брал "кормильца" Селезня, ведь ясно что у него токо бабло на 1-м месте, возьми Шиндера, мож он где-то и уступает в мастерстве, но как бизон носится по полю... Фома - уйди в астрал, чтоб болельщики о тебе даже не слышали и не вспоминали!
dnepr VO
Вот сложилось четкое впечатление, что Фоменко поставил БОЛЬШИЕ ДЕНЬГИ на то, что Украина не забьет ни одного мяча на ЕВРО. В конце даже Зозулю поменял, чтобы случайно не забил.....
Сергій Лебідь
А как это беру ответственность на себя? Она в виде штрафов или каких-нибудь других мер наказания. А то как депутат, министр или президент беру ответственность, хотя бы пояснили что это такое и с чем ее едят1
girland
Рыба гниет с головы--надо смотреть выше Фоменко--кто над ним--в этиих вся проблема
bajbak
перед цим бовкнув, що збірна грала погано через слабкий ЧУ.
konst5367
Знающие люди говорят,что подставили деда.Повелко и иже с ним,он выполнял якобы их волю.Непонятно ,почему только он позволял сделать из себя жертвенного барана...