Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
520
0

«Я плакав, коли прощався з Таврією»

Розмова з ЕДМАРОМ, гравцем харківського Металіста

Без Де Ласерда Апаресіда Едмара – як без рук. Саме так виглядає півзахист сімферопольської «Таврії» після того, як її капітан спокусився на запрошення харківського «Металіста» і став гравцем команди Мирона Маркевича. Через свою доброзичливу вдачу та майже досконале знання російської в Криму латиноамериканець отримав прізвисько «Едік».

Едмар став першим бразильцем в українському чемпіонаті, якого обрали капітаном команди. Його перехід із «Таврії» до «Металіста» кримські ЗМІ назвали найбільш резонансною подією українського футбольного міжсезоння, а залишитися в сімферопольській команді його вмовляв сам колишній прем’єр-міністр Криму Сергій Куніцин. І хоча в «Металісті» бразилець грає лише два місяці, він уже спромігся залишити вагомий слід не тільки в літописі клубу, а й в історії всього українського футболу. Його гол став першим для новітнього «Металіста» в єврокубках і приніс нічию в матчі проти визнаного авторитета Прем’єр-ліги – «Евертона». У неділю, в день дострокових виборів до парламенту, латиноамериканець зіграє у Львові проти «Карпат».  

– Зіграти в єврокубках, тим паче, проти такої авторитетної команди, як «Евертон», мріяв, відколи почав виступати в Європі (з бразильського «Інтернасіоналу» до сімферопольської «Таврії» Едмар перейшов 2003 року). Зокрема, через нагоду випробувати себе на євроарені переїхав із Сімферополя до Харкова, – розпочав розмову латиноамериканець. – Чесно кажучи, рішення змінити клуб було для мене надзвичайно складним. У «Таврії» я був капітаном команди, до мене прихильно ставилися керівництво клубу та кримські вболівальники. А в «Металісті» ніхто не гарантував місця в основному складі. Відтак довго вагався, все обмірковував…

– Сумно було прощатися із Сімферополем?
– Коли саме залагоджував останні формальності переходу, «Таврія» грала проти ФК «Харків». Тоді президент «Таврії» Сергій Куніцин сказав мені: мовляв, Едмаре, приходь на стадіон, ми влаштуємо тобі проводи. Коли до завершення зустрічі залишалося кілька хвилин, я заплакав. Не міг стриматися… У Криму в мене залишилося багато друзів, про часи, коли виступав за «Таврію», пам’ятатиму завжди.

– Матч і гол, що його забив «Евертону», – наразі найважливішій у твоїй кар’єрі?
– Не менш важливим вважаю гол, яким відзначився кілька років тому в поєдинку «Таврії» та «Шахтаря». Той фантастичний матч завершився нічиєю – 3:3. Ми відібрали очки в донеччан, і київське «Динамо» стало чемпіоном. Протистояння з «Динамо» та «Шахтарем» – окрема сторінка в моїй українській футбольній кар’єрі. Кожного матчу з цими клубами очікував з особливим нетерпінням. «Динамо» та «Шахтар», на мій погляд, вищі за класом, аніж «Евертон», тому грати проти них щонайменше так само престижно, як і проти англійців. Окрім голів у матчах з «Евертоном» і «Шахтарем», у моїй пам’яті закарбувався м’яч, який удалося забити у ворота львівських «Карпат». І «Таврія», і львівська команда тоді з усіх сил намагалися втриматися у вищій лізі. Завдяки моєму удару сімферопольці перемогли – 1:0 і зберегли місце в еліті. Натомість «Карпати», якщо не помиляюся, за підсумками того чемпіонату понизилися в класі.

– Ворота «Карпат» тоді захищав твій теперішній партнер у «Металісті» Андрій Тлумак?
– Відверто кажучи, навіть не пригадую. Треба буде поцікавитись у Андрія. До речі, він у «Металісті» – мій найкращий друг. Ми приблизно одночасно опинилися в Харкові, познайомившись, заприятелювали. Тлумака, як, зрештою, іншого воротаря «Металіста» Горяїнова, вважаю одним із найкращих голкіперів у чемпіонаті України.

– Свій наступний поєдинок у чемпіонаті «Металіст» у неділю зіграє саме проти колишньої команди Тлумака – львівських «Карпат». Що тобі відомо про цю команду?
– Переглядав трансляцію останнього  матчу «Карпат» проти полтавської «Ворскли». На мій погляд, львів’яни зіграли не найкраще. Команда надто багато помилялася в передачах. Попри це, їхній потенціал не викликає жодного сумніву – грають кілька дуже сильних футболістів. Окрім того, мені відомо, що львівський клуб дуже довго тренував теперішній наставник «Металіста» Мирон Маркевич.

– Кого з гравців львівських «Карпат», на твій погляд, «Металістові» треба остерігатися найбільше?
– У команди дуже кваліфіковані форварди та флангові півзахисники. Я добре знайомий із Батістою, вважаю цього футболіста одним із найсильніших бразильських легіонерів українського чемпіонату. Він дуже потужний, наполегливий, фізично міцний і водночас технічний нападник. Пригадую, який неймовірний гол у ворота «Таврії» минулого чемпіонату забив Худоб’як (у тому матчі «Карпати» перемогли – 1:0). Завдяки дриблінгу він переграв увесь наш захист. А ще у Львові грають Ковєль і Кобін, які володіють доброю швидкістю. Наостанок хочу відзначити центрального півзахисника «Карпат» нігерійця Годвіна. Він у кожному поєдинку діє з божевільною самовіддачею.

– В одному з інтерв’ю наставник «Карпат» Валерій Яремченко сказав, що, на його погляд, Едмар – найнебезпечніший гравець «Металіста». Згоден із такою думкою?
– (Сміється) Ні. Я впевнений, що найсильніший гравець «Металіста» – це «Металіст».

– Останній матч між «Карпатами» та «Металістом» не відбувся через масову інфекційну епідемію, що спалахнула серед львівських футболістів. За підсумками того скандалу «зелено-білим» зарахували технічну поразку. На твій погляд, справедливо? 
– Мені складно коментувати ті події, адже не був усередині жодної з команд. У кожному разі дуже шкода, що результат зустрічі визначили в кабінетах чиновників, а не на футбольному полі.

Нестор Качинський

Львівська Газета

футбол
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Украинский биатлонист женился на сестре Пидручного
Биатлон | 17 мая 2024, 15:14 0
Украинский биатлонист женился на сестре Пидручного

Тарас Лесюк и Юлия Пидручная стали семейной парой

Таблица Ла Лиги 2023/24 после поражения Жироны, побед Барселоны и Атлетико
Футбол | 17 мая 2024, 12:00 0
Таблица Ла Лиги 2023/24 после поражения Жироны, побед Барселоны и Атлетико

14–16 мая состоялись матчи 36-го тура чемпионата Испании

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.