Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина
|
891
0

А може, гратиме й «Донбас»...

Нові реалії Чемпіонату України з хокею

Після літньої перерви стартує 16-й чемпіонат України з хокею. Вперше за всю його історію цей турнір стане організованим та фінансово привабливим...

Контури нового сезону

Новий чемпіонат України стартуватиме 25 вересня і завершиться 30 березня. Формат змагань, порівняно з попереднім розіграшем, суттєво зміниться. Так на першому етапі пройде турнір спарених матчів у три кола. Причому в третьому колі перевагу власного майданчика матиме команда, що посідатиме вище місце. А на другому етапі відбудеться серія плей-офф, яка і визначить чемпіона України.

Заявку на участь у чемпіонаті подали «АТЕК», «Компаньйон», СДЮШОР «Сокіл-91», «Сокіл-2» (усі — Київ), «Дніпровські вовки» (Дніпропетровськ), «Барс» (Броварський район) і ХК «Харків». Також ФХУ наразі веде переговори щодо включення до числа учасників турніру донецького «Донбасу». Броварський «Беркут» (який цим літом розпався на «Беркут» та «Барс») участь у чемпіонаті не візьме. Клуб будуватиме власну льодову арену і, аби зекономити кошти, від участі в змаганнях відмовився. Проте після завершення будівництва броварчани (чи кияни?) планують повернутися до хокейної еліти України.

Домашні матчі проводитимуть у своїх містах, окрім донеччан, які на час будівництва власної льодової арени базуватимуться у Сєвєродонецьку. Повернулися додому й «Дніпровські вовки», які минулий сезон виступали в Харкові і були укомплектовані харківськими виконавцями.

Найбільші дискусії викликала формула проведення плей-офф. Деякі клуби пропонували допустити до ігор на виліт 6 клубів (дві перші команди вступають у боротьбу відразу з півфіналу). Інші клуби наголошували, що в цьому випадку достатньо буде обіграти СДЮШОР і вийти до другого етапу, що є порушенням спортивного принципу. Тож федерація, зваживши всі за і проти, вирішила допустити до плей-офф чотири найкращі команди за підсумками першого етапу. 1/2 пройде з роз'їздами до двох перемог однієї з команд. А фінальні матчі та поєдинки за третє місце, з метою популяризації хокею в державі, вирішено провести 29-30 березня в київському Палаці спорту. При цьому обов'язковою умовою є телевізійні трансляції цих матчів. Чемпіон та володар бронзових нагород буде виявлений у двох матчах за системою Євротуру.

Зі спортивним боком, здається, все. Цікавими є ще кілька моментів. Так, уперше для проведення чемпіонату було закладено бюджет, який клуби та федерація наповнять у рівних частинах. Із цього бюджету буде створено призовий фонд змагань, закуплено командні та індивідуальні призи, проводитиметься оплата роботи суддів. Чемпіон отримає 50% фонду, фіналіст — 30% , третя команда — 15%, а четверта — 5%. Таким чином, уперше за 16 років хокейним командам є за що змагатися на внутрішній арені.

Окрім цього, було вирішено встановити часові рамки для проведення матчів. На першому етапі команди мають право розпочинати зустрічі з 13.00 по 20.30. На другому етапі в будні дні — не раніше 17.30, у вихідні — з 13.00 по 20.30. Нарешті здогадалися! А то, чесно кажучи, набридло ходити на хокей о 9-й ранку.

Також вирішили проблему переходу гравців із однієї команди до іншої. Тепер не буде такої ситуації, яка склалася минулого сезону, коли хокеїсти «Сокола» здобули золоті нагороди «АТЕКу». Відтепер гравці мають право виступати лише за ту команду, з якою у них діє контракт або договір оренди. Трансфери можуть бути здійснені в три «вікна» (жовтень і грудень 2007 року та лютий 2008 року), причому в лютому переходи будуть дозволені лише всередині чемпіонату.
Перейду до найцікавішого — трансферних новин та чуток...

Проблеми у чемпіона

Чемпіон України минулого сезону київський «АТЕК» перед початком нового сезону має дуже серйозні проблеми зі складом. Після завоювання чемпіонського титулу Микола Коляда запропонував усім виконавцям нові контракти з підвищенням зарплати в півтора раза. Проте збільшення бюджетів «Сокола», «Компаньйона» та «Барса» опосередковано підняло апетити гравців, які чудово знають про дефіцит якісних виконавців у нашій країні.

Таким чином, із чемпіонського складу у команді залишилися лише воротар Андрій Голубчик, захисник Роман Щербатюк та форварди Микола Коляда, Юрій Печорін і Сергій Малашенко. Виступатиме у команді й група молодих гравців — вихованців школи «Сокола». Звісно, що з таким складом повторення минулорічного успіху є неможливим. Тож перед командою стоїть прозаїчне завдання — потрапити до плей-офф.

«Золото», і не менше!

Після розпаду «Беркута» на дві команди Олександр Кондратьев переманив під знамена «Барса» чимало провідних гравців броварської команди. Про втрати ж говорити недоречно через те, що клуб було створено лише цього літа.

Разом із Кондратьєвим працюватимуть Костянтин Буценко (граючий тренер) та Раміль Юлдашев. Нову форму вдягнуть практично всі колишні гравці «Беркута», серед яких варто відзначити Андрія Савченка, Олега Полковникова, Влада Андрющика, Вадима Лоїка, Олексія Бернацького, Олександра Зіневича, Дмитра Марковського та Богдана Савенка. Виступатиме в команді й перша ланка юніорської збірної Кіча— Буценко—Слюсар. Окрім цих виконавців, клуб запросив до своїх лав 40-річного голкіпера Євгена Бруля. Зі складу чемпіона перейшли Євген Млинченко, Олег Синьков, Андрій Ніколаєв та Олександр Муханов, зі складу «Компаньйона» клуб поповнила пара юних захисників Гаврилюк—Чуб.

Великі сподівання тренерський штаб пов'язує із 16-річним захисником Антоном Петриненком, який прибув до команди з далекого Хабаровська. Цей 190-сантиметровий та 100-кілограмовий гігант має серйозні задатки аби перерости у класного виконавця. Поки що тренується з командою Дмитро Толкунов. Цілком можливо, що знаменитий захисник підпише з «Барсом» контракт. З огляду на суттєве підсилення впродовж літа, я вважаю «Барс» головним претендентом на чемпіонський титул.

Виступити не гірше

Мабуть, саме таку мету ставлять перед «Компаньйоном» його боси. Команді вдалося зберегти кістяк і дещо підсилитися. Причому ці підсилення — з розряду дуже суттєвих.

Збільшення бюджету команди дозволило запросити до лав «компів» чемпіонів України-2007 — Максима Приятеля, Олександра Скорохода, Олега Циркунова та Михайла Фадєєва. Головним же придбанням на трансферному ринку я б назвав підписання Ігоря Андрущенка з «Хімволокна». Планували кияни повернути на Батьківщину й наших представників із-за кордону, проте не склалося. Зате до Києва повернувся талановитий голкіпер Сергій Кислицин.

Якщо впродовж трансферних «вікон» «Компаньйону» вдасться підсилитися, то кияни можуть позмагатися і за медалі більш високого ґатунку.

Серед решти команд варто відзначити «Сокіл-2», за який виступатимуть гравці, котрі не потрапили до основної команди. А це можуть бути навіть кандидати до національної збірної — Сергій Харченко, Віталій Гаврилюк, Тарас Бега тощо.


Юрій КИРИЧЕНКО, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.