Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
2291
0

ВИЛЬЧИНСКИЙ: «Можно говорить, что чемпионат уже закончился»

Бывший защитник львовских «Карпат» анализирует наиболее интересные текущие события сезона

ВИЛЬЧИНСКИЙ: «Можно говорить, что чемпионат уже закончился»

Чемпіонат України з футболу серед команд Прем’єр-ліги виходить на фінішну пряму. До завершення турніру командам залишається зіграти по чотири тури. На думку відомого українського футболіста, колишнього захисника львівських «Карпат» та багатьох інших команд Володимира Вільчинського, залишилася лише одна інтрига – боротьба за третє місце між «Дніпром» та «Зорею». Про завершення чемпіонату України, теперішню неякісну гру львівських «Карпат», а також перспективи «Шахтаря» виграти Лігу Європи Володимир Вільчинський розповів в інтерв’ю Гал-інфо.

- Володимире Нестровичу, чи були для Вас якісь несподіванки у результатах 22 туру Прем’єр-ліги?
- Усе закономірно. Можна сказати, що чемпіонат уже завершився. Залишилися лише інтрига у боротьбі за третє місце. Усі інші команди уже не вирішують жодних завдань. «Динамо» уже, мабуть, можна вітати з чемпіонством. Відрив «Динамо» від «Шахтаря» складає 5 очок, тому, на мою думку, нереально, щоб «Шахтар» догнав «Динамо» у турнірній таблиці. Зважаючи на те, що команди уже дограють чемпіонат, він став нецікавим. Зараз керівники половини клубів не думають про те, як підсилити команду, а про те, як зберегти команду і заявитися на наступний сезон.

- Які враження від матчу «Волинь» - «Карпати»?
- Ці команди також уже дограють сезон. Не секрет, що у «Волині» є серйозні фінансові проблеми, а в «Карпат» проблеми ігрового характеру. Фінансове становище у «Карпат» більш-менш стабільне. Що зараз відбувається з грою «Карпат», сказати складно. Щоб це зробити, потрібно бути в середині команди, бачити тренувальний процес. Після зимової перерви у «Карпат» гри немає. Коли ще були шанси потрапити до Ліги Європи, були думки, що команду якось можна мобілізувати. Зараз шансів у «Карпат» на Лігу Європи немає, потібно реально дивитися на життя. Для цього потрібно, щоб «Олександрія» усі матчі програла, а «Карпати» усі матчі виграли. Це нереально.

- Після зимової перерви склад «Карпат» поповнили кілька новачків. Що скажете про їхню гру?
- Найбільше хочу виділити Густаво Бланко-Лещука. Позиція нападника – ахіллесова п’ята «Карпат» останнім часом. Тому він є серйозним підсиленням для команди. В атаці може «зачепитися» за м’яч, окрім того, небезпечний при стандартних положеннях. Бланко-Лещук хоч і дещо підсилив гру «Карпат», однак, йому важко боротися попереду, оскільки в атаці немає підтримки. Габріель Окекучку грав мало, хоч і забив гол у ворота «Зорі». Він Гегама Кадимяна очікував більшого. З «Динамо» він зіграв добре, а от в інших матчах не виділявся. Якщо футболісти професіонали, якщо у них є майстерність, вони повинні одразу вливатися в колектив з першого тренування, з першої гри. Скільки їм потрібно часу на адаптацію? Не вважаю правильним дати їм, скажімо, два роки на адаптацію, після чого сказати, що вони не підійшли клубу. Це не професійний підхід до справи. Футболіст повинен одразу показувати усі свої найкращі якості.

- Вболівальники «Карпат» не полюбили новачка команди Габріеля Окечукву, навіть були прови расизму від фанатів клубу на адресу цього футболіста. Чи траплялися подібні випадки за часів Вашої кар’єри футболіста?
- Коли грав за «Карпати», у нас був темношкірий форвард Едвард Аньямке. Він хоч і був своєрідним хлопцем, але такого ставлення до нього не було. Едвард був хлопцем на «своїй» хвилі, трошки хитруватим. Пригадую, що він не хотів працювати на відбір м’яча. Одного разу у перерві матчу з ним ледь не побився, нас розборонив Василь Швед. Едвард не перекривав зону, після чого на моєму фланзі часто виникали проблеми, доводилося працювати за двох. Коли йому намагався щось пояснити, він вдавав, що нічого не розуміє. Це не було в його інтересах щось розуміти. Що цікаво, коли якісь питання були в його інтересах на полі чи поза ним, він усе розумів добре. Однак, расизму щодо нього не було, ніхто навіть не думав про це. Вболівальники тоді були толерантнішими, аніж зараз. Зараз фанати вигадують щось таке, чого самі не до кінця можуть пояснити: акції протесту, фаєри і так далі. Клуб за це лише платить штрафи. Звісно, краще б за ці гроші юні футболісти поїхати б на якийсь хороший турнір. Користі було б набагато більше.

«Карпати» завжди славилися своїми вболівальниками, неповторною атмосферою на трибунах під час домашніх матчів. Вважаю, ці моменти, які є зараз, потрібно викорінювати. Коли є заборона палити фаєри чи вигукувати расистські заклики, то для чого це робити? Розумію, що команда грає не найкращим чином, немає результату, але це не причини, щоб порушувати ці правила. Протести вболівальників повинні бути в рамках закону. Кому стає легше від того, коли клуб платить штраф, а стадіон дискваліфіковують? Сумніваюся, що від цього команда стане грати краще.

- Фанати «Карпат» озвучили свою позицію: мовляв, клуб запрошує легіонерів, яких ніхто не бачив на навчально-тренувальних зборах (мова йде про Габріеля Окечукву), натомість клуб дає мало шансів себе проявити львівським футболістам, вихованцям школи ФК «Карпати».
- Не думаю, що Окечукву був «котом в мішку» для «Карпат». Впевнений, що тренери його бачили і знають його можливості. За клас цього гравця сказати можу не багато. Потрібно його бачити в тренувальному процесі. У грі важко відразу дати йому якусь оцінку. Щодо вихованців «Карпат», то їм давалися шанси. Два роки молоді вихованці «Карпат» мали шанс себе проявити. Чачуа, Пучковський, Швед, Кльоц та інші футболісти грали. Мар’ян Швед використав свій шанс, заслужив на теплі слова своєю грою. Чому інші цей шанс не використали? Коли Ігор Йовічевіч був головним тренером клубу, молоді «карпатівці» отримували дуже багато шансів себе проявити. Але результату як такого то не було, цей шанс використали лише одиниці.

- Як, на Вашу думку, впливає на футболістів те, що тренувальним процесом першої команди керує Володимир Беззуб’як, а формально головним тренером є Олег Лужний?
- Це внутрішня кухня клубу. Ще раз скажу: щоб це коментувати, потрібно бути у всередині клубу. Вважаю, що це не повинно впливати на футболістів. Вони – професіонали, які отримують гроші за свою роботу. Яка їм різниця, хто рахується головним тренером, а хто проводить тренувальний процес…

- Повернемося до чемпіонату України. Чи може «Динамо» втратити очки у чотирьох турах, які залишилися до кінця сезону?
- Малоймовірно. Якби у нас був чемпіонат Іспанії чи Англії, про це можна було б говорити. В Україні лідери рідко гублять очки в останніх матчах. Інтрига лише в тому, яка з команд займе третє місце. Думаю, що «Зоря» побереться з «Дніпром» за бронзу.

- «Олександрія» - головний фаворит у боротьбі за путівку у Ліги Європи?
- Так. Втім, є ще шанси у «Сталі». У команди з Дніпродзержинська хороший календар.

- Поговоримо про «Шахтар» та Лігу Європи. Яким бачите протистояння «Шахтар» - «Севілья»?
- Рівні шанси в обох команд. Перший матч прояснить ситуацію у цьому протистоянні. «Шахтар» чемпіонат уже, фактично, програв, тому усі сили кине на Лігу Європи. Це зараз пріоритетне завдання для команди Луческу. Попри те, що останнім часом з «Шахтаря» пішло чимало гравців, команди у них потужна. Треба визнати професійність Мірчі Луческу. Це сильний тренер, який вміє підготувати команду, яка біжить. Футболістів продають, а команда й надалі грає на хорошому рівні. «Шахтар» зараз добре біжить в атаку, грає надійно в обороні. Думаю, що «Шахтар» побореться за перемогу у Лізі Європи.

- Завдяки чому «Шахтар» впевнено пройшов «Брагу»?
- Майстерність гравців та надійна гра в обороні дала про себе знати. Була хороша реалізація гольових моментів, команда добре бігла в контратаку. Результат 6:1 за підсумками двох матчів говорить сам за себе.

- «Севілья» - хороший жереб для «Шахтаря»?
- «Севілья» та «Вільяреал» демонструють приблизно однаковий футбол. З «Ліверпулем» «Шахтарю» було б грати важче, оскільки ця команда могла б запропонувати силовий футбол. З іспанцями буде легше. «Шахтар» може їх проходити.

- Чи стала відкриттям для «Шахтаря» гра Віктора Коваленка?
- Думаю, не тільки для «Шахтаря», а й для всього українського футболу. Згадайте слова Мірчі Луческу, який рік тому сказав, що Коваленко може вирости у кращого футболіста, аніж був Андрій Шевченко.

- У нього, мабуть, є великим шанс поїхати на Євро-2016 зі збірною України.
- Скажу більше: за рівнем теперішньої гри Коваленко повинен бути в основному складі збірної України.

Богдан ПАСТЕРНАК

Источник Гал-інфо
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.