Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Гандбол
|
854
0

Такий чемпіонат нам потрібен!

Фаворити «Мотор», «Галичанка» і «СМАРТ»

Скориставшись тим, що спорткомплекс «Мотор Січ» зібрав під своїм дахом усі вісім команд-учасннць національного чемпіонату, ми звернулися до їхніх керманичів із проханням відповісти на три запитання:

1. Будь ласка, дайте оцінку готовності вашої команди до сезону.
2. Яке враження на вас справили перші матчі жіночого чемпіонату країни?
3. Які команди претендуватимуть на призові місця в цьому сезоні?

Андрій ПОРТНОЙ, головний тренер «Мотора»:

1. Функціональною готовністю команди я задоволений. Саме завдяки їй наші дівчата виграли другі тайми всіх чотирьох матчів з великою різницею м'ячів, тобто кінцівки зустрічей провели впевнено. А турбує мене те, що гравці іще не призвичаїлися до нових правил, які вимагають зупиняти суперника технічно, тобто грати в м'яч, а не в гравця. В Європі до виконання цих елементів ставляться прискіпливо. І в стартовому турі національного чемпіонату арбітри частенько карали нашу команду вилученнями, навіть червоними картками (звідси — багато часу доводилося грати в меншості), семиметровими штрафними кидками. Все це в плані тактики перебудовує гру в інше русло, призводить до підвищених психологічних навантажень, до чого гандболістки ще не звикли. Отже, дуже багато треба працювати над тактичними діями, особливо коли команда залишається на майданчику в меншості. Саме в ці моменти може вирішуватися доля зустрічі.

2. Я не бачив українські чемпіонати впродовж чотирьох років, і мушу визнати, що команди стали швидкішими. Проте в більшості клубів немає гарного добору гравців. Приємне враження справляє хіба що задня лінія  «Галичанки», середній вік гравців якої становить 21 рік. Але для гри на європейському рівні потрібні майстри такого класу, як наші Олена Цигиця і Наталя Ляпіна. Навіть Анастасія Подпалова припускається тактичних помилок, особливо в захисті.

3. Зрозуміло, що й ми, й «Галичанка» ставимо найвищі цілі. Якщо ж криворізький СМАРТ підсилиться кількома російськими легіонерами, то й він сперечатиметься за медалі, й не тільки за «срібні»...

Валерія ТИЩЕНКО, головний тренер «Галичанки»:

1. Наша команда підготовлена до сезону, в принципі, добре, але є вади в реалізації голевих моментів, багато втрат м'яча. Мабуть, позначається хвилювання. Якщо дівчата з ним упораються — виграватимемо і в «Мотора».

2. Нинішній чемпіонат цікавіший за попередній, перш за все, завдяки появі команди Кривого Рога, яка, гадаю, ще зміцнюватиме свій склад. Це позитивний факт для розвитку гандболу в Україні, а звідси — й для націонаявної збірної. Сильні клуби — сильний чемпіонат — сильна збірна, яка, сподіваюся, потрапить на Олімпійські ігри.

3.  «Галичанка», «Мотор» і СМАРТ розіграють три комплекти медалей.

Олександр ОСИПОВ, тренер команди СМАРТ:

1. Наша команда готова до сезону відсотків на 50. Ми й досі не можемо сформувати склад, чому є різні причини. Головна з них — переходи як зарубіжних, так і вітчизняних гравців. У серпні награвали один склад, у вересні — інший. Зруйнували стару модель команди, а тих, під кого будували нову, немає. От і доводиться на ходу згадувати добре минуле. Гадаю, що впродовж півроку гра команди стабілізується.

2. Ми рік не виступали в Суперлізі. Як тренера, котрий працював із молодіжною збірною країни, мене не може не радувати прогрес молодих спартаківок і херсонських дівчат. А
нашим функціонерам варто замислитися, чому ми не зберігаємо перспективних гравців?
Стосовно досвідчених учасників чемпіонату — не можу не відзначити Анастасію Подпалову, процес відновлення якої проходить досить швидко.

3. Серед претендентів на «золото», перш за все, маю назвати «Галичанку», швидкісна манера гри якої мені подобається. Втім, «Мотор» докладе усіх зусиль аби зберегти чемпіонське звання. Щодо «бронзи», то на неї зазіхатимуть «Карпати», хоча «податківці» на гребені торішнього успіху намагатимуться повторити його.

Майя КАРБУНАР («Податковий університет-ІСТІЛ»):

1. На жаль, перепочинок у нас був нетривалий. Наша команда представляла Київську
область на III Всеукраїнських літніх спортивних іграх, потім ми готувалися до Всеукраїнської універсіади, яку, до речі, виграли. Звичайно, дівчата трішки втомилися, але, гадаю, з часом ми все надолужимо.
Склад команди зазнав мінімальних втрат: до львівської «Галичанки» перейшла голкіпер Олеся Семенченко. Зате на зміну їй прийшла досвідчена Світлана Морозова, а також колектив поповнився Олександрою Дзюбак із «Галичанки», Марією Дмухайло з «Мотора» і 18-річною киянкою Стефанією Руденко.

2. Відчувається, що нинішній чемпіонат серйозніший за минулий. По-перше,  посилилася ужгородська команда, а по-друге, до числа учасників додався криворізький СМАРТ, посилений кількома легіонерками.

3. На призові місця претендуватимуть «Мотор», «Галичанка», наша команда, а також СМАРТ. Упевнена, що дадуть бій суперникам «Спартак» і гандболістки Ужгорода. Тобто за медалі змагатимуться шість команд.

Михайло МИЛОСЛАВСЬКИЙ («Університет- Дніпрянка»):

1. Усе, що було заплановано на підготовчий період, нам вдалося здійснити. Ми вдало виступили на III  Всеукраїнських літніх спортивних іграх. Вдалося зібрати практично всіх вихованок херсонського гандболу, тож я вдячний легіонеркам Ніколаєнко, Ступаковій, Ульянич, завдяки яким вдалося вписати нову сторінку в історію українського гандболу. Адже раніше переможцями цих змагань ставали виключно команди Запорізької області та Києва. Дев'ять наших гравців стали майстрами спорту. Це для нас — великий успіх.
Потім команда після тижневого перепочинку почала готуватися до універсіади. Якщо врахувати, що на двох попередніх універсіадах ми перемагали, то нинішнє четверте місце розцінюю як виступ нижче наших можливостей. Оскільки під час міжсезоння Юлія Снопова перейшла до «Галичанки», Ангеліна Вінятинська — до одного із зарубіжних клубів, Ірина Баранова завершила ігрову кар'єру, та, на превеликий жаль, не відновила ще кондиції після травми каштан команди Катерина Ісаєва, то підготовку до національного чемпіонату ми розпочали, ввівши до складу велику групу 17-річних гравців. Про їхню майстерність годі й казати, але, гадаю, впродовж чемпіонату ці дівчата набудуть досвіду, звичайно, не без синців і ґуль.

2. Найкраще підготовленою до сезону виглядає «Галичанка». Звичайно, клас «Мотора» завдяки кращій укомплектованості вищий, але командна гра львів'янок привабливіша. Щодо самовіддачі гравців, то її демонструють СМАРТ, «Карпати» і «Спартак», які, до речі, підготовлені краще, ніж торік, а також ірпіиська команда і мої підопічні. Тож гадаю, що боротьба за третє місце буде запеклою.

3. Гадаю, що «золото» і «срібло» розіграють між собою «Мотор» і «Галичанка» з невеликою перевагою запоріжанок, але ігри будуть не прості. За третє місце сперечатимуться СМАРТ,  «Податковий університет» і «Карпати».

 Борис ПЕТРОВСЬКИЙ, головний тренер «Карпат»:

1. Готовність нашої команди оцінюю на «четвірку». Вона ще не зіграна. Під час міжсезоння ми поповнилися кількома гравцями, які ще не знайшли спільної мови з «аборигенами». Це довели матчі з херсонським та ірпінським клубами.

2. Багато рівноцінних команд, укомплектовані краще за нашу. Підсилилися СМАРТ, «Податковий університет». Саме цей фактор у рівній грі з ірпінським клубом виявився вирішальним.

3. За медалі сперечатимуться «Мотор», «Галичанка», «Податковий університет», СМАРТ і наша команда.

Зінаїда ТУРЧИНА, президент київського «Спартака»:

1. Наша команда провела учбово-тренувальний збір у Криму, серію товариських матчів у Західній Україні. Отже, начебто команда готова до сезону. Але нам не вистачає одного розумного гравця, який міг би вести гру. Та, як висловлювався один відомий політик, маємо те, що маємо. Молодь у нас гарна, дівчата талановиті. Отже, є з ким працювати.

2. Особливих змін у порівнянні з минулим чемпіонатом я не бачу. Підсилилися «Галичанка» і «Мотор». Багато було розмов про криворізьку команду, але з нею можна грати. Просто треба включати мозок.

3. На мій погляд, на два перші призові місця претендуватимуть «Мотор» і «Галичанка», а на «бронзу» — решта команд. Це — жінки, й від них можна очікувати будь-що.

Василь ГРАБОВЕНКО («Економуніверситет-Енерго»):

1. Червень і липень присвятили підготовці та участі в Ш Всеукраїнських літніх спортивних іграх, де ми вибороли бронзові медалі (12 дівчат виконали норматив майстра спорту). Ще один комплект бронзових нагород наша команда завоювала у фіналі Всеукраїнської універсіади.
Звісна річ, лише серпня було замало, аби відновити кондиції та належним чином підготуватися до старту в чемпіонаті. Гадаю, процес підготовки триватиме впродовж нього. Чекатимемо, коли повернуться в стрій Олена Пилинок, яка народила дитину, та Ганна Терещук. Сподіваюся, що після новорічних свят ми на рівних змагатимемося з усіма командами, окрім «Мотора» і «Галичанки».

2. Міцним «горішком» виглядає команда Кривого Рога. Вже вдруге процес омолодження переживає київський «Спартак», не уникнула цієї процедури і херсонська «Дншрянка», а ми взагалі омолодили склад на 80 відсотків у зв'язку з уходом п'яти провідних гравців — Інни Карпінської, Ірини Кушнір, Тетяни Байбакової, Лідії Четвертакової та Валентини Галаган. Ці дівчата перебувають у тому віці, коли починається розквіт гандбольного таланту, але, закінчивши вуз, вони змушені влаштовувати своє подальше життя. До того ж операцію хрестоподібної зв'язки меніска перенесла Ганна Терещук, і вона відновить свої кондиції не
раніше, ніж за 5-6 місяців.

3. Безумовно, лідерами нашого жіночого гандболу залишаються «Мотор» і «Галичанка». А за третє і четверте місця сперечатимуться «Податковий університет»,  «Карпати» і, очевидно, СМАРТ.

* * *
Майже на всіх іграх чемпіонату можна було побачити наставника національної збірної Леоніда РАТНЕРА, який уважно придивлявся до гри членів головної команди країни та її найближчогого резерву. Йому — слово:

— Мені, як тренерові, хотілося би бачити всіх збірниць у набагато кращій формі. Звичайно, треба враховувати те, що вони не мали достатньої ігрової практики. Більш-менш намагається підтримувати певний рівень Олена Цигиця. Радує, що дуже старається Анастасія Подпалова. Не все в неї виходить, але бажання не позичати.
Хвилює катастрофічний стан воротарів. За жоден клуб поки що не заявлена основний голкіпер збірної Вікторія Тимошенкова. Та й ще кілька гравців національної збірної переважно «гріють» лаву запасних, обмаль часу проводячи на ігровому майданчику. Тож доводиться лише сподіватися, що вони почнуть поступово набувати необхідної форми.
25-30 вересня ми проведемо в Запоріжжі п'ятиденний збір, на який залучимо переважно других номерів збірної. Оскільки на «Мотор» чекає участь у кваліфікаційному турнірі Ліги чемпіонів, не виключено, що саме резервістки змагатимуться за Кубок світу 15-21 жовтня в Данії.


Аркадій КОПЕЛІОВИЧ, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Где смотреть онлайн бой Василий Ломаченко – Джордж Камбосос
Бокс | 10 мая 2024, 08:47 1
Где смотреть онлайн бой Василий Ломаченко – Джордж Камбосос

12 мая в австралийском Перте пройдет поединок за титулы IBF и IBO

Свитолина с баранкой разгромила экс-5-ю ракетку на крупном турнире в Риме
Теннис | 10 мая 2024, 19:05 11
Свитолина с баранкой разгромила экс-5-ю ракетку на крупном турнире в Риме

Элина в двух сетах разобралась с Сарой Эррани в 1/32 финала соревнований WTA 1000

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.