Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
936
0

Клон української спортсменки в Казахстані

Кубасевич й Калиніна-Дробишевська - одна й та ж волейболістка?

Міжнародна федерація волейболу (FIVB) заборонила українці Ользі Калиніній-Дробишевській, яка грала за збірну Казахстану під прізвищем Кубасевич, виступати за національну команду цієї країни. Більше того, тепер казахстанцям загрожує дискваліфікація за порушення регламенту...

«Ми — волейбольні карлики»?!

Часом здається, що у волейбольному світі відсутня бодай якась справедливість. Причому не тільки у нас в Україні, але й на міжнародному рівні. Пригадую, наскільки безуспішною була моя боротьба «з вітряними млинами», коли розкручував тему Наталі Маммадової-Сказки, уродженки Донецька, яка всього через півроку після останнього виступу за Україну провела перший матч за Азербайджан. Тодішній президент Федерації волейболу України (ФВУ), а нині керівник Держкомзему Микола Сидоренко прямо сказав мені, що загострювати ситуацію не варто, бо «Азербайджан не дасть нам нафти». Його спадкоємець Володимир Туровський спочатку пообіцяв боротися за Сказку — одну із найталановитіших вітчизняних волейболісток, але, приступивши до виконання обов'язків, швидко забув про обіцянку, лише відзначивши в інтерв'ю: «Ми — волейбольні карлики, нам не варто дратувати можновладців волейбольного світу. У FIVB та Європейської конфедерації волейболу (ЄКВ) зараз є важливіші проблеми, нам не слід турбувати їх такими дрібницями».

Хто ж така Ольга Кубасевич?

Тому, коли на початку нинішнього року взявся розкривати чергове кричуще порушення, пов'язане з нашими волейбольними діячами й вихованкою запорізького волейболу Ольгою Калиніною (у дівоцтві — Дробишевською), був упевнений, що справа ця утопічна й результатів не принесе. Зайвий раз переконався у цьому, подзвонивши з приводу даного питання президентові ФВУ Володимиру Туровському, вже після розмови з Калиніною-Дробишевською. Між іншим, нагадаємо, що ця волейболістка теж подавала великі надії, 2002 року була визнана найкращим гравцем юнацького чемпіонату Європи.
Ще в серпні 2005-го виступала за національну збірну України у відбірковому турнірі до чемпіонату світу, але вже восени 2006-го взяла участь у цьому мундіалі як гравець команди... Казахстану під прізвищем Кубасевич!

При цьому на офіційному сайті турніру всі біографічні дані про волейболістку сходилися, лише в графі «Кар'єра» значився «дебют», а місцем народження називалася колишня казахстанська столиця Алмати. Та й на фотографії була загадкова блондинка, котру на чемпіонаті світу ніхто не побачив. Там під сьомим номером грала знайома по виступах за запорізький ЗГІА, одеську «Джинестру» й луганську «Іскру» Ольга Дробишевська. Незабаром на офіційному сайті Азіатських ігор фотокартка під прізвищем Кубасевич була вже ідентичною із Дробишевською.

У лютому автор цих рядків зв'язався з волейболісткою в Анкарі, де вона виступає за «ТюркТелеком». Ольга не стала приховувати, що є громадянкою Казахстану й що виступала за збірну цієї країни на згаданих турнірах, не ставши лише відповідати на запитання, чому вона там грала під прізвищем Кубасевич: «А можна я поки залишу це без коментарів?»
Через кілька хвилин довелося зв'язатися з паном Туровським, який, незважаючи на очевидність ситуації, заявив: «У мене немає ніяких підстав припускати, що Кубасевич і Калиніна-Дробишевська — одна людина. Ми довіряємо нашим казахстанським друзям і не проводитимемо ніякого розслідування». Потім, коли функціонер переконався, що журналіст володіє ситуацією непогано, щоправда, додав: «Ми справді дали Дробишевській дозвіл на прийняття громадянства Казахстану. Цього людині заборонити не можна. Але вона нічого не порушувала».

Вердикт президента FIVB

Можливо, справа так і не зрушилася б з місця, не візьмися за неї опонент укорінених у волейбольному середовищі діячів — екс-віце-президент ФВУ Олександр Христенко. Очолюваний ним «Фонд розвитку й підтримки українського волейболу» звернувся в усі структури, причетні до спорту в Україні, але «достукався» тільки до президента FIVB Рубена Акости. Керівник світового волейболу розглянув подані паном Хриетенком докази порушень із боку Казахстану, й нещодавно Міжнародна федерація офіційно заборонила Кубасевич виступати за цю азіатську збірну.

Зрозуміло, що казахстанцям тепер нічого не залишається, як тільки виправдовуватися й сподіватися, що FIVB не піде далі й не дискваліфікує їхню збірну. Приміром, головний тренер національної команди Казахстану Євген Сивков заявив наступне: «Це непорозуміння. Адже Ольга Кубасевич виступала в фіналі чемпіонату світу за Казахстан. І зняття її із Гран-прі пов'язане з залаштунковою грою зацікавлених функціонерів. Вона отримала громадянство Казахстану і зможе грати за збірну тільки в наступному році. Не до кінця дороблено Міжнародною федерацією нормативи. В останній момент нас повідомили, що строк очікування можливості виступу за збірну Казахстану ще не наступив, хоча Ольга вже грала за неї на чемпіонаті світу! Помилка чиновників вплинула на наш виступ. Адже Ольга — лідер. Тактичні дії були награні й підготовлені у зв'язку з її участю».

Із цих слів можна зробити єдиний висновок: казахстанська сторона робить гарну міну при поганій грі й усе ще намагається заперечувати сам факт того, що українка Калиніна-Дробишевська й казашка Кубасевич — одна людина. Азіати намагаються представити Ольгу банально — як колишню громадянку України Кубасевич.

«Ми наполягаємо на дискваліфікації команди Казахстану», — заявив президент «Фонду розвитку й підтримки українського волейболу» Олександр Хриегенко. — Взагалі, споконвічно я намагався вирішувати питання Калиніної-Дробишевської-Кубасевич через ФВУ, але після того, як виконком і конгрес нашої федерації висловили позицію солідарну з тією, що вам колись представив Туровський, я зрозумів, що потрібно діяти самостійно. До речі, президент FIVB Рубен Акоста був щиро здивований тим, що сталося. Тепер нам залишається довести, що колишня українка виступала за Казахстан на чемпіонаті світу й Азіатських іграх із фіктивним паспортом».

Р.S . Залишається лише додати, що зараз близька до прийняття громадянства Казахстану ще одна вихованка запорізького волейболу Олеся Сафронова—Захаренкова. Правда, у неї ситуація дещо інша, ніж у Калиніної—Дробишевської. За національну збірну України Олеся не виступала, хоч була включена до списку кандидатів нинішнім в.о. головного тренера Сергієм Голотовим. Крім того, пасувальницею збірної Казахстану є кримчанка Марія Ковальчук, яка не заграна за жодну українську збірну.

Тим часом, тихо й смиренно наближається дебют у збірній Росії двох донедавна найкращих нападаючих України Ганни Макарової-Цокур і Марини Манюк. Але два роки необхідні для дозволу виступу за збірну іншої країни з моменту останнього виходу на майданчик у майці нашої команди, вже практично відбули. При цьому керівництво черкаського ВК «Круг», звідки у свій час пішли волейболістки і яке зараз домагається в Мінсім'ямолодьспорту призначення на посаду головного тренера збірної України Сергія Голотова, про цей факт скромно умовчує.»


Іван ВЕРБИЦЬКИЙ, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Костюк обыграла 3-ю ракетку мира и вышла в полуфинал на турнире в Штутгарте
Теннис | 19 апреля 2024, 23:34 38
Костюк обыграла 3-ю ракетку мира и вышла в полуфинал на турнире в Штутгарте

Марта добыла самую высокорейтинговую победу в карьере, одолев Коко Гофф

Олег Плотницкий стал самым результативным в Перудже в первом матче финала
Волейбол | 19 апреля 2024, 19:11 0
Олег Плотницкий стал самым результативным в Перудже в первом матче финала

Его команда выиграла стартовый поединок финальной серии чемпионата Италии у «Веро Воллей» 3:1

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.