Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 24 декабря 2015, 15:36
2392
0

Карпаты: «Через два года снова будем обсуждать новый формат»

Технический директор «Карпат» Тарас Гордиенко - о встрече клубов УПЛ по вопросу формата чемпионата

| Обновлено 24 декабря 2015, 15:36
2392
0
Карпаты: «Через два года снова будем обсуждать новый формат»
– Зустріч пройшла в форматі обміну думок. Питання в іншому – в предметі зустрічі. На мою особисту думку, ми сьогодні займаємося трошки не тим. Ми обговорюємо формат змагань, що безумовно цікаво, але це п’ята тема в обговоренні. В першу чергу треба обговорювати принципи підходу до змагань. Коли ми з ними визначимось, ось тоді вже і можна говорити про формат. Півтора роки тому казали, що оптимально – 14 команд, а при можливості повернемося до 16-и. Зараз ми приходимо до того, що краще 12 команд, а потім повернемось до 16, а на запитання «Де ж дно того, яка краща, більш збалансована кількість команд?» ніхто не пробує дати відповіді. А вона дуже проста – у принципах підходу до формування нашого чемпіонату.
 
– Яку позицію до формування чемпіонату займають «Карпати»?
– Треба закласти певні правила, яких ми б дотримувались, ФФУ їх контролювала, які б нам дали розуміння того, що футбол є бізнесом, а не змаганням персональних вкладень фізичних осіб, власників клубів. Наразі такої можливості немає, але хоча б через 3-5 років потрібно, щоб було таке розуміння. Сьогоднішня ситуація є наслідком фінансової гонки озброєнь, яку можуть витримувати не всі, як стало очевидно через проблеми у державі, і навіть у нормальних обставинах подекуди вона не мала здорового глузду. Якщо ми зараз будемо «консервувати» сьогоднішню систему без якихось розумних змін, то через два роки ми будемо знову розмовляти про «оптимальний склад» Прем’єр-ліги, про якийсь формат, зменшувати кількість команд-учасниць і вийдемо до того, що залишиться лише 4 команди.
 
– «Карпати» погодились з пропозиціями телебачення, інших команд?
– На сьогодні немає пропозицій. Якщо ми кажемо про певну кількість каналів, які формують певний пул і викуповують з єдиної організації права на показ. Також повинні бути принципи розподілу між клубами. Не комуністичні, де всім однаково перераховують гроші. Повинна бути одна базова ставка, а друга – виходячи зі спортивних критеріїв, рейтингів тощо. Якщо ми кажемо про те, що телебачення нав’яже нам формат з 12 командами, а потім піде з кожним клубом підписувати контракт, думаю, що ми новий чемпіонат почнемо там, де стоїмо або й ще далі. Бо може виявитися, що декілька команд не захочуть підписувати контракти на персональних умовах.
 
– З 12 командами буде прогрес чи регрес?
– Може бути як прогрес, так і регрес. Питання в тому, на якому принципі вони будуть грати. Зараз клуби в різних вихідних умовах. Декілька команд мають іншу фінансову базу, і я не кажу про можливості їх власників, я кажу про їхні заробітки. У минулі роки вони заробили собі місця у європейських турнірах, отримують серйозні доходи. Мають базу висококласних, кваліфікованих гравців, яких можна добре продати і мати більший дохід. Честь і хвала їм, питань нема. Для того, щоб інші клуби також перейшли на вищі доходи, треба розуміти, що це процес.
 
ФК «Карпати» – єдиний український клуб, який звертався до Прем’єр-ліги, щоб нам дозволили використовувати додаткове рекламне місце на футболках, адже усі доступні для цього місця вже вичерпані. У нас реально працює комерційна служба. Жодна фірма, яка представлена у нас на футболках, не пов’язана з наших власником. Це реальний комерційний процес. Хай це не ті об’єми, які мають на сьогодні «Динамо» та «Шахтар», але це здоровий комерційний процес. І підводити зараз штучний формат тільки для того, що комусь треба законсервувати стару економічну систему... Який інтерес у цьому?
 
Ми повинні дискутувати, як українським клубам перейти на бізнес-рейки, а не одне телебачення нам буде диктувати умови. Це класна штука, телебачення, воно дає доволі помітний фінансовий вклад, але за нинішніх витрат це не визначальний внесок. Суттєвий – так, але це не те, що може визначити – буде існувати клуб чи ні. Коли ми говоримо, що знову будуть «керувати» декілька великих клубів, які, так історично склалось, мають більші можливості, то справді, через декілька років ми будемо казати: «Зараз оптимальніше 10 клубів. А зараз 8, потім 6». І потім буде маленьке замкнене коло, яке буде собі грати, як то кажуть: «Узок круг этих революционеров. Страшно далеки они от народа».
 
Источник 1927.kiev.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

The Guardian: Украина может выйти в четвертьфинал Евро-2024
Футбол | 28 марта 2024, 14:11 17
The Guardian: Украина может выйти в четвертьфинал Евро-2024

Лидерами «желто-синих» британцы считают Мудрика и Судакова

Агент: «Судаков после Евро легко может стоить 150 миллионов евро»
Футбол | 28 марта 2024, 15:15 20
Агент: «Судаков после Евро легко может стоить 150 миллионов евро»

Никита Швец рассказал, как участие на чемпионате Европы увеличит стоимость украинских игроков

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.