Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина. Вторая лига
| Обновлено 19 ноября 2015, 10:50
1699
1

Сергей МАКАРОВ: «Вторая лига может расшириться на 14 команд»

Глава ПФЛ прокомментировал грядущий футбольный бум

| Обновлено 19 ноября 2015, 10:50
1699
1
Сергей МАКАРОВ: «Вторая лига может расшириться на 14 команд»
Sport.ua, Сергей Макаров

Майже півтора десятка клубів можуть із нового сезону поповнити Професіональну футбольну лігу. Очільник ПФЛ не приховував оптимізму від такого клаб-буму.

Минулого тижня стало відомо, що друга ліга з нового сезону може отримати серйозне поповнення. Поки що мова йде про 14 колективів, які заявили про своє бажання пройти атестацію на право участі в другій лізі сезону-2016/2017. Але ця цифра не остаточна. Сьогодні можна говорити про таких кандидатів: «Балкани» (с. Зоря Саратського району Одеської обл.), «Вінниця», «Нива» (Вінниця), «Ніка» (Івано-Франківськ), «Івано-Франківськ», «Кобра» (Суми), «Електрон» (Ромни Сумської обл.), «Львів», «Рух» (с. Винники Львівської обл.), «Агро» (с. Синьков Тернопільської обл.), «Кривбас» (Кривий Ріг), «Полісся» (Житомир), «Россо Неро» (Запоріжжя), «Поділля» (Хмельницький).

— Сергію Дмитровичу, в ЗМІ активно обговорюють новину про потенційних новачків другої ліги з нового сезону. Усі наразі спостерігаємо щось на зразок клаб-буму — аж 14 кандидатів! Це вже офіційна цифра?
— Інформація трохи неточна. Наразі клубів не 14, як повідомлялося в багатьох новинах, а формально 13. Поки що без ФК «Івано-Франківськ». Представники цього клубу подали до ФФУ лист од імені обласної Федерації та губернатора з проханням відтермінувати подачу заявки на проходження атестації. Пов’язане це з другим туром місцевих виборів. Од їхніх результатів і залежатиме подальше майбутнє «Івано-Франківська». Бажання в них є, а ось юридично клуб поки не створений…

Щодо решти колективів, то тут варто зауважити, що це лише звернення клубів до Федерації футболу з проханням допустити їх до проходження процедури атестації. Сам же процес заявки ФК буде згодом, де вже відповідно будуть підписані й усі необхідні документи, в яких клуби зобов’язуються дотримуватися всіх регламентних документів, норм і вимог.

— Мова про 13-14 колективів. Наразі це остаточне коло претендентів?
— Ми не виключаємо, що коло претендентів може дещо розширитися. До того ж, ми знаємо, що охочі є. Питання лише в тому, якщо це й відбудеться, то з дещо порушеним терміном. Але не виключено, що таким клубам усе ж можуть піти на зустріч. Тут потрібно також розуміти, що після другого кола місцевих виборів охочих може побільшати.

— А коли буде озвучене офіційне число новачків другої ліги?
— Це відбудеться трохи згодом. Перший семінар атестаційного комітету з клубами першої й другої ліг і претендентами, зазвичай відбувається в грудні. До цього часу вже буде чітке розуміння, хто допущений, а хто ні.

— Фінансовий критерій, очевидно, буде головним. Враховуючи нинішні реалії, чи будуть до клубів, зокрема, потенційних новачків, застосовуватися певні поблажки, чи навпаки, відбір буде жорстким?
— Поблажок не буде. Ми та атестаційний комітет особливу увагу приділятимемо тому, щоби це були, якщо так можна висловитися, якісні клуби. Так, ми постійно говоримо про те, що хочемо розширюватися, але не механічним шляхом, допускаючи всіх підряд. Для нас дуже важливо, щоби новий клуб був здатний відіграти щонайменше сезон без зривів.

Зрештою, умови не настільки жорсткі, як для клубів прем’єр-ліги. Та, попри це, впевнений, що клуби свідомо підходять до процедури проходження атестації, й ті ж новачки зможуть виконати всі вимоги комітету.

— Ви вже з кимось із претендентів на підвищення спілкувалися?
— Так, із деякими представниками діалог уже був. Як самі бачите, багато нових імен. Отож знайомство наше ще попереду, й найближчим часом цей проміжок спробуємо заповнити.

Але хотілося би звернути увагу, що у списку охочих присутні клуби з тих чотирьох областей, у яких зараз немає професіональних ФК. Якщо все складеться добре, то вже з нового сезону в Житомир, Хмельницький, Івано-Франківськ і Вінницю повернеться професіональний футбол. Дуже би хотілося, щоби ці області мали бодай по одному професіоналу. Повірте, від цього ці чотири області лише виграють, адже вихованці дитячих та аматорських шкіл не їхатимуть в інші області, шукаючи професійного рівня, а залишатимуться й підніматимуть місцевий футбол.

— Більшість потенційних новачків — клуби мінуципальні чи, навпаки, створені за рахунок меценатів?
— Переважно за такими клубами стоять люди, які є великими прихильниками гри мільйонів і прагнуть розвивати цей вид спорту у своєму регіоні. Хоча, звісно, всі вони сподіваються й на підтримку місцевої влади. Й не обов’язково, щоб це була лише фінансова підтримка.

— Попри тяжкі часи для нашої країни, в другій лізі наразі спостерігаємо позитивну тенденцію, гадаю, для вас кількість охочих заявитися в другу лігу з нового сезону теж стала приємним сюрпризом…
— Хоча ми й прогнозували збільшення кількості охочих, адже був зменшений грошовий внесок, але не думали, що претендентів буде аж стільки! Поки що говорити, що всі пройдуть процедуру атестації, можливо, й зарано, але така позитивна тенденція, звісно, не може не вселяти оптимізм.

Олександр ТРАВЯНКА

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Не Лунин. В УЕФА назвали лучшего игрока матча Манчестер Сити – Реал Мадрид
Футбол | 18 апреля 2024, 01:29 9
Не Лунин. В УЕФА назвали лучшего игрока матча Манчестер Сити – Реал Мадрид

Награду получил Федерико Вальверде, королевский клуб выбил «горожан» в серии пенальти

Переплюнул Куртуа! Лунин установил невероятный рекорд Реала в ЛЧ
Футбол | 18 апреля 2024, 00:28 14
Переплюнул Куртуа! Лунин установил невероятный рекорд Реала в ЛЧ

Украинский вратарь совершил наибольшее количество сейвов в одном матче

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
darvey77
а потом половина из них умрёт