Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Лига чемпионов
| Обновлено 08 октября 2015, 15:07
1018
0

Стефан РЕШКО: «Праздновали скромно, без фейерверков»

Экс-игрок киевского «Динамо» вспоминает завоевание Суперкубка Европы в 1975-м году

| Обновлено 08 октября 2015, 15:07
1018
0
Стефан РЕШКО: «Праздновали скромно, без фейерверков»

Найкращий стопер України 1970-х спогадує події початку жовтня 1975-го: перемогу над «Баварією», те, що їй передувало і що було після.

— Напередодні зустрічі з німцями до нас на базу завітали представники українського ЦК, — почав розповідь Стефан Михайлович.
— Така штука була звичною. Незвичним став візит мерії міста Мюнхена. Пам’ятаю, за день до цього ми, після тренування, поїхали додому, а наступного ранку побачили, що асфальт дорогою до бази в Кончі-Заспі цілком новий! Його поклали за ніч!.. Повторна гра з «Баварією» відбулася на тлі святкування 30-ліття «перемоги над фашизмом», отож відповідні органи вчинили нам психологічно-ідеологічну накачку… На стадіон прийшло 102 тисячі глядачів. У нас майже все виходило, двічі забили, жодного разу не пропустили. Після фінального свистка нам вручили Суперкубок, команда здійснила з ним коло пошани, що було непросто, з огляду на вагу трофея. Пригадую, години дві ми не могли залишити Республіканський: вболівальники обступили наш автобус (старенький ЛАЗ), розхитуючи його. А вже за день — на базу. Тоді святкували скромно, без феєрверків… Мені було тим легше, що до Києва не прилетів Мюллер, якого я опікав у Німеччині.

— Коли дізналися про неприїзд одного з найвидатніших голеадорів у літописі світового футболу?
— За добу до поєдинку. До того я готувався знову зустрітись із Гердом. Однак у день прильоту мюнхенців їм назустріч поїхав наш перекладач Ошемков (Михайло, син Олега Олександровича; в його прізвищі була літера «м», а в батька — «н». — В.Б.), ось він і повідав інформацію, котра мене дуже порадувала.

— Тоді кого з двох форвардів «Баварії» ви опікали — Вундера чи Румменіге?
— Нікого! Ми діяли за іншою схемою — із напівзонною обороною. Я виконував функції переднього центрального захисника, першим зустрічав німецький напад. Інші партнери «накривали» того з мюнхенців, хто був поруч.

— Є цікаві факти, які змушують замислитися: на підготовку до матчу з підопічними Крамера українці мали п’ять днів, натомість суперник функціонував у значно жорсткішому графіку.
— Може бути… Я вже й не пам’ятаю. Не знаю, чому «Динамо» мало такі перерви між зустрічами. Можливо, їх навмисно для нас створили — щоби «полегшений режим» сприяв перемозі.

— «Полегшений режим» тривав і по тому: наступний офіційний поєдинок кияни зіграли аж 17 жовтня, коли «влетіли» в Ташкенті «Пахтакору» — 0:5. Що там трапилося?
— Стисло кажучи — вже святкували, часом порушували режим. Зрозумійте: ми фактично стали чемпіонами СРСР, отримали легкого опонента в Кубку чемпіонів (ісландський «Акранес». — В.Б.), виграли два євротурніри. Наскільки пам’ятаю, Лобановський не полетів до Узбекистану, й уся команда не мала бажання відправлятися туди. Мали кілька пробоїн в основі: не було Рудакова, Трошкіна, Матвієнка, Веремеєва… Не беруся стверджувати, однак, імовірно, існували якісь «додаткові» фактори, бо ташкентці стояли на виліт…

Володимир БАНЯС

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Итоги дня Лиги конференций. Кто сыграет в полуфинальных матчах?
Футбол | 19 апреля 2024, 06:05 1
Итоги дня Лиги конференций. Кто сыграет в полуфинальных матчах?

В полуфиналах встретятся: Олимпиакос – Астон Вилла, Фиорентина – Брюгге

ЧМ по хоккею U-18. Украина в напряженном матче обыграла Венгрию
Хоккей | 18 апреля 2024, 16:46 11
ЧМ по хоккею U-18. Украина в напряженном матче обыграла Венгрию

Украинские хоккеисты забросили 7 шайб

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.