Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 07 августа 2015, 16:17
14018
4

Мар’ян Швед: унікальний шлях до Севільї

Sport.ua згадує футбольний шлях українського вундеркінда до одного з іспанських грандів

| Обновлено 07 августа 2015, 16:17
14018
4
Мар’ян Швед: унікальний шлях до Севільї

Безумовно, найгучнішим останнім трансфером в українському футболі став перехід 18-річного півзахисника львівських «Карпат» Мар’яна Шведа до лав діючого володаря Кубку УЄФА «Севільї». Іспанська преса вже достатньо приділила уваги цьому сенсаційному переходу, а ми пропонуємо згадати футбольний шлях українського вундеркінда до одного з іспанських грандів.

Мар’ян Шведа походить з багатодітної сім’ї Василя Шведа, до речі, також колишнього відомого нападника «Карпат». Швед-старший народився у селищі Пісочна, що у Миколаївському районі на Львівщині. У Мар’яна ще є старша сестра Тетяна, студентка Краківського університету, та двоє молодших братів – Максим і Дем’ян. Швед починав навчання у львівській лінгвістичній гімназії, так що, забігаючи наперед, Мар’ян мав би швидко опанувати знання іспанської мови для швидшої адаптації у «Севільї».



Звичайно, що перші футбольні кроки Мар’ян Швед робив під керівництвом свого батька, наука якого, за словами сина, є безцінною. Після навчання у лінгвістичній гімназії, починаючи з 12-річного віку, Мар’ян займався у спецкласі СДЮШОР «Карпати», де його першим тренером став також відомий у минулому півзахисник «Карпат» Василь Леськів.

З 14-річного віку Мар’ян Швед в складі «Карпат» дебютував у змаганнях ДЮФЛ України і завжди перебував серед кращих бомбардирів як «карпатівської» команди, так і серед гравців своєї вікової групи усього чемпіонату. Голеадорська майстерність Шведа-молодшого проявлялась і в різноманітних міжнародних юнацьких турнірах.



Безумовно, гра Мар’яна Шведа не могла залишитись осторонь уваги наставників різноманітних юнацьких та юніорських збірних України. Дебют же Шведа у команді «Карпати» (U-19) відбувся 19 березня 2014 року, коли на той час юніорську команду «левів» очолював Ігор Йовічевіч, нинішній керманич головної команди «зелено-білих». Свій перший гол за юніорів «Карпат» Швед провів у серпні минулого року, а загалом у минулому сезоні провів за цю команду 14 ігор, забивши 7 голів. Унікальність Шведа полягає і в тому, що він «перестрибнув» через молодіжний склад «Карпат» (U-21), не зігравши за дублерів жодного матчу, і одразу дебютував в основній команді «Карпат».

Дебют в основі «Карпат» відбувся 1 березня цього року у гостьовому матчі проти донецького «Металурга», і Мар’ян став першим серед гравців львівського клубу, які народилися у 1997 році. Швед тоді відіграв весь матч без замін. Потім були три неповні матчі в команді Ігора Йовічевіча, який вірив в талант молодого футболіста. Вболівальники пригадують і гру, яка відбулася 18 квітня у Харкові. Тоді воротар «Металіста» Погорілий дуже грубим прийомом зупинив прохід Шведа, і щастя, що Мар’ян тоді не зазнав травми і зумів провести матч до кінця.



Перший свій гол за основу «Карпат» Швед провів 26 квітня у ворота «Олімпіка», якому встиг оформити і дубль. Гра і два красеня-гола не могли залишити Шведа осторонь уваги фахівців та журналістів. Не випадково саме Мар’ян Швед потрапив до списку лауреатів минулого сезону у номінації «Найкращий молодий гравець (Відкриття) чемпіонату України сезону 2014/2015 рр.», яку організувала Прем’єр-ліга.

Мар’ян Швед після успішної гри за юнацьку збірну України (U-18) отримав запрошення і до юнацької збірної України (U-19). На жаль, прикра травма, отримана в одному з контрольних матчів збірної, не дозволила Мар’яну брати участь у юніорському Євро-2015. Проте, залікувавши пошкодження, Швед відновив свої виступи за першу команді і в новому сезоні. Загалом Мар’ян Швед провів за першу команду «левів» 811 хвилин, забивши два голи.



Після перегляду відеороліку з грою юного українця та висновку групи скаутів головний тренер «Севільї» Унаї Емері і спортивний директор Рамон Родрігес Вердехо (Мончі) поставили агентам завдання «підписати» Шведа. Після проходження медогляду Мар’ян Швед підписав контракт із «Севільєю», розрахований на п’ять років. Трансферні справи Мар’яна вів футбольний менеджер Олег Смалійчук, який 15 років живе і працює в Іспанії. На питання, що побачила іспанська «Севілья» у Мар’янові Шведу, Смалійчук відповів: «Талант! Талант і ще раз талант». Посприяв переходу і головний тренер «Карпат» Ігор Йовічевіч, наголосивши, що мова йде про перехід до суперклубу європейського топ-чемпіонату.

Крім Мар’яна Шведа, до Севільї вирушать його батько, мати, сестра та брати. Очкується, що житимуть вони там щонайменше рік, щоб підтримати свою сімейну гордість. Всі витрати з перебування української сім’ї бере на себе «Севілья». Перед від’їздом до Іспанії Мар’ян Швед сказав: «Хоті би подякувати рідним «Карпатам» за те, що виховали з мене футболіста, а фанам – за підтримку. Я не прощаюся з «Карпатами», а кажу: «До побачення! Куди б мене не закинула футбольна доля, «леви» завжди будуть у моєму серці!».





Юрій НАЗАРКЕВИЧ

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 4
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
iikorol
Протягом року до Севільї також підтягнуться вуйки, цьоці та інші родичі українського вундеркінда.
А якщо без жартів, то щиро бажаю Мар’янові успіхів!
Obrobna
Нехай Щастить!!!