Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Сборная УКРАИНЫ
| Обновлено 21 июля 2015, 12:58
1267
0

Александр ГОЛОВКО: «Украина не была самой слабой на Евро»

Наставник сборной Украины U-19 подвел итоги прошедшего в Греции турнира

| Обновлено 21 июля 2015, 12:58
1267
0
Александр ГОЛОВКО: «Украина не была самой слабой на Евро»

Збірна Іспанії заслужено виграла чемпіонат Європи серед 19-річних. А команда України повинна була виходити з групи. Про це розповів наставник українців Олександр Головко.

- Чого збірній України забракло для перемоги у зустрічі з Грецією?
- Як матч-відкриття він не особливо відрізнявся від інших поєдинків. Будь-яка гра турніру проходить трохи сковано у плані емоцій та очікувань.

Збірна України повинна була набирати очки. Але є питання щодо реалізації моментів. Також були допущені помилки у захисті — центральній її частині. Ці фактори призвели до поразки.

Збірна Греції — це в'язка команда. Якщо вона забиває першою, то потім захищається великими силами і при цьому добре контратакує. Дуже важко відігратися в матчі з такими суперниками — все перекривається.

Наші гравці протягом двох таймів намагалися це зробити. Завдали 18 ударів по воротах. Інша річ, що футболісти не влучали у площину воріт. Ти б'єш-б'єш і не можеш забити. У греків всього було чотири чи п'ять ударів, два з яких вони реалізували. Тоді виникає психологічна невпевненість. Можна говорити, що за грою ми у цьому матчі виглядали краще, ніж греки. А за результатом — програли з рахунком 0:2.

- Як вирішити проблему не реалізації моментів?
- Це питання не одного дня. Проблема реалізації чи не реалізації знаходиться у сфері психології. На турнір хлопці повинні були, а багато хто і приїхав у хорошому стані. Але кілька гравців перебували не у своїх оптимальних кондиціях.

Якщо говорити про групу атаки, яка грала у першому матчі, то Артем Бесєдін, Віктор Коваленка та Валерій Лучкевич приїхали після молодіжного Кубка світу. Практично неможливо за три тижні повністю пройти реабілітацію і при цьому ще й набрати ігрову форму. Ми намагалися це зробити. З Коваленком більш-менш вдалося. Щодо Бесєдіна, то можна було очікувати від нього 70 хвилин якісної гри. Лучкевич перебував у не дуже хорошому стані. Для нього цей чемпіонат вийшов не надто вдалим. Це позначилося на нашому атакувальному потенціалі.

Якщо говорити про наших флангових нападників, то обидва виступали після травм. Якщо функціональні кондиції питань не викликали, то ігровий тонус був втрачений. Якщо на чемпіонаті Європи немає максимальної концентрації у гравців, які виходять на поле, то навіть елементарні помилки призводять до голів у наші ворота.

Ніхто не знімає з нас вини за те, що лінія захисту у той момент, коли потрібно було не підвести, дала слабинку. Мова йде про голи у матчі з Францією. Для мене певною несподіванкою стала слабка гра у центральній зоні захисту і недостатня готовність гравців групи атаки. Коли футболіст готовий на 100%, то він свої моменти реалізує.

- Що збірна України втратила через відсутність гравця «Карпат» Мар'яна Шведа?
- Еліт-раунд відбору на Євро-2015 проходив у Боснії та Герцеговині. Ми грали без хлопців, які поїхали на Кубок світу. У нас виникла дилема і ми запросили Шведа на товариський матч проти Грузії. Він показав себе достатньо дорослим і готовим відразу вирішувати завдання на рівні збірної команди.

Його запрошення на турнір у Боснію та Герцеговину стало закономірним. Там він дуже добре зіграв. Навіть краще, ніж ми від нього очікували. Ми планували поставити його на одне з місць на фланзі у Греції. На той момент за його функціями, креативом та бажанню грати у футбол він би на 100% займав місце у стартовому складі.

У Греції ми зіграли товариський матч з місцевою академією. Після гри він поскаржився на задню поверхність стегна. Після цього було прийнято рішення, що Швед повертається додому. Не навантажували його, щоб не наробити біди.

- Швед у 17 років грав за збірну 19-річних і у прем'єр-лізі (16 липня Мар'яну виповнилося 18 років). Яке у нього футбольне майбутнє?
- Не знаю. Я не екстрасенс. Його майбутнє залежить тільки від нього. Все в його голові. Ми даємо йому шанс підняти свій рівень і перейти на іншу сходинку. Ми даємо чемпіонат Європи, талановитих партнерів і наші вимоги, які ми висуваємо на тренуваннях та іграх. Це дає йому змогу рости.

Так, він талановитий, але талант завжди має перебувати під тиском. Якщо йому будуть створювати такі умови у збірній і в клубах, то він буде рости як футболіст.

Чимало гравців, в тому числі збірники, доходять до певної планки і далі рости не хочуть. Ставлять для себе якийсь бар'єр. Змушую їх його переступати, але багатьох влаштовує те, що є. Для цього потрібно прикладати зусилля, а в тебе вже є контракт і гроші. Це проблема. Сподіваюсь, що Шведа це не торкнеться.

Не роблю прогнозів по гравцях. Є талановиті хлопці з хорошими задатками. Їх реалізація залежить від них самих - від того наскільки у гравця розвинена самодисципліна, наскільки він готовий бути футболістом і думати про футбол. Решта приходить потім.

- На Євро побачили майбутніх зірок футболу?
- Не буду нікого називати. Там були особистості, але не можу сказати, що вони надто яскраві. Взагалі на цьому турнірі на перше місце виходила атлетичність, командна та функціональна готовність збірних.

Ми були далеко не найслабшою командою на турнірі. Мали виходити з групи за якістю гри та виконавців. Якщо говорити про фіналістів, то збірна Росії сильна як команда. Росіяни показали функціональну готовність.

Іспанці грають у футбол побудований на триманні м'яча. Вони краще оснащені технічно і вдвічі менше витрачають фізичних сил. Як би Росія не була добре готова до фіналу, весь час бігати також важко. Більш технічна команда Іспанії заслужено виграла Євро.
Сподіваюсь, що як мінімум троє-четверо гравців вже восени будуть у молодіжній збірній Сергія Ковальця. Якщо вони працюватимуть так само, як у минулому сезоні, то через деякий час можуть опинитися і в першій команді країни. З когорти 18 футболістів п'ятеро мають підняти свій рівень і йти далі. У них все для цього є.

- Прізвища назвете?
- Не буду зараз говорити. Давайте зробимо так: через два роки я їх назву. Буду з вами відвертим. Подивимося чи будуть вони на провідних ролях. Юнацький футбол — це один рівень. У дорослому футболі зовсім інші критерії.

Два роки — це велика різниця. Ми грали на чемпіонаті Європи U-17. За якістю гри ця команда зараз грає краще. Тоді у нас не було такої можливості так агресивно працювати і показувати хороший футбол.

Від 19 до 21 може багато, що трапитися. Перше, наскільки у хлопців буде хороша ігрова практика у клубах. Чим старша збірна, тим гравці більше мають бути в тонусі. Якщо на юнацькому рівні я десь можу взяти хлопчика, який то грає, то не грає і працювати з ним на перспективу, то в 19 і 21 років ти вже маєш бути гравцем основного складу свого клубу, щоб потрапляти у збірну.

- Яка ваша тренерська мрія?
- Не тільки потрапити на чемпіонат Європи, але й виграти його. Кваліфікуватись на Кубок світу. Професійно виконувати свою роботу. Якщо працюєш по максимуму і бачиш результат, то тоді варто цим займатися».

Ірина КОЗЮПА

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Украинский клуб сорвал матч чемпионата. Стала известна причина
Футбол | 24 апреля 2024, 21:29 1
Украинский клуб сорвал матч чемпионата. Стала известна причина

«Металлург» Запорожье не приедет на поединок против «Хуста»

Легенда Ливерпуля: «Гонка за титул АПЛ для команды закончена»
Футбол | 25 апреля 2024, 08:11 0
Легенда Ливерпуля: «Гонка за титул АПЛ для команды закончена»

Каррагер уже не верит в перспективы команды Клоппа в сезоне

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.