Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 03 июня 2015, 12:19
1263
1

Игор ЙОВИЧЕВИЧ: «Команда продолжает строиться»

Наставник львовских «Карпат» подвел итоги уходящего сезона

| Обновлено 03 июня 2015, 12:19
1263
1
Игор ЙОВИЧЕВИЧ: «Команда продолжает строиться»

Після матчу проти донецького «Шахтаря» команда отримала відпустку. Ігор Йовічевіч скористався моментом аби поїхати до рідної Хорватії, але так само знайшов час для підсумкового інтерв’ю офіційному сайту. 

– Останній матч чемпіонату є дуже важливим фактором в оцінці всього сезону, погоджуєтеся? 
– Абсолютно. Дуже важливо закінчити сезон на мажорній ноті, з добрим настроєм. А ще приємніше – побачити підсумок роботи, над якою ми працювали цілий рік. Це великий плюс для команди – вона вірить і у власні сили, і в загальну перспективу. Позитивне закінчення сезону – важливий і необхідний фактор при побудові колективу. Я б не сказав, що цей матч можна порівняти із ЗНО, адже для нас кожен матч чемпіонату був наче екзамен. Коли команда збирається докупи, де багато гравців уперше бачать один одного, з самого початку процес побудови йде досить важко. Зборів в Словенії було недостатньо для того, щоб команда зігралася. Але ми рук не опустили і почали з оборони. Команда сприйняла те, що ми хотіли до неї донести і в підсумку «Карпати» пропустили дуже мало – 31 гол. Менше пропустили лише «Динамо», «Шахтар», «Дніпро» і «Ворскла». Вже у другій частині чемпіонату, після турецьких зборів, команда більше повірила у власні сили. Ми провели дуже плідну роботу і кожен гравець додав. На зборах ми не програвали сильнішим командам, це дало нам позитивні емоції і бажання, що переросло у якісні матчі весняної частини сезону, починаючи від гри проти донецького «Металурга». 

– Серед уболівальників є чимало думок щодо стимуляцією «Карпат» в матчі проти «Шахтаря» третьою стороною... 
– Ми були стимульовані лише однією стороною – нашим колективом, до складу якого входять і гравці, і тренери, і керівництво, і уболівальники. Зверніть увагу – «Динамо» і «Шахтар» грали проти нас своїм найсильнішим складом – у цьому відчувається їхня повага до нас. Ми, у свою чергу, також їх поважаємо, але робимо на полі все можливе для того, щоб їм було грати проти нас некомфортно. Запевняю, що третьої сторони не було. Ми самі хочемо грати і розвиватися. 

– Молодий український захисник Володимир Костевич протидіяв на фланзі досвідченому хорвату Даріо Срні, бразильцям Тайсону і Марлосу. Попри це саме він потрапив до всіх можливих символічних збірних туру. Справедливо?
– Загалом, як я вже казав, у цьому році, після важкої роботи, кожен наш гравець додав у своїх показниках, особливо в фізичному плані. Костевич – не виняток. Скажу більше, він дуже важливий гравець для мого бачення гри та моєї філософії. 

– Ще раніше ви говорили про те, що потрібен мінімум рік для організації гри в обороні. Задоволені результатами захисників? 
– У принципі, для мене захист з нападу починається. Найкраще захищатися із м’ячем в ногах. Ми працюємо над тим, щоб відсоток володіння м’ячем у нашої команди зростав. Коли в тебе м’яч, противник, який грає без м’яча, втрачає концентрацію. Таким чином утворюються діри, чим ми й намагаємося скористатися. Обороняється вся команда. Жоден гравець не є сильнішим за колектив. 

– Доволі несподівано-приємне враження по собі залишив Артур Новотрясов. Які в нього шанси, щоб вклинитися не за епізодичне місце в основі, а постійне? 
– Це солодка проблема для тренера, коли в тебе є три рівноцінних оборонці. І тільки сам Артур, своєю працею на тренуваннях, може доказати, що він гідний грати в основі. У той же час ані Гітченко, ані Пластун не зможуть розслабитися, і продовжать працювати на максимумі. Новотрясов довів, що ми можемо на нього розраховувати. У доволі тривалий період, коли він не грав, все-одно самовіддано працював на кожному тренуванні з усмішкою на обличчі. Цей фактор неймовірно сильно впливає на колектив. Він чекав свого шансу і дочекався. 

– На останніх матчах в заявці не було Андрія Гітченка. Коли він зможе повернутися до роботи?
– Справді, в заявці його не було, але під час гри з «Шахтарем» він був з нами, у роздягальні, як справжній капітан. Йому зробили операцію, але я думаю, що з першого дня на зборах він буде готовий до роботи і чесно конкуруватиме за місце в основі. Воно, до речі, нікому не гарантоване. 

– Хто з гравців залишить команду, кого ми не побачимо в новому чемпіонаті?
– Поки що жодних розмов про це не ведеться. А якщо хтось нас залишить, то і тут можна знайти плюс, зокрема у фінансових умовах для розвитку клубу. Ми тільки раді будемо допомогти тому, хто хоче прогресувати, але не бачить себе у нашій команді. Але наразі всі залишаються. І мені ще не відома позиція «Дніпра» щодо Павла Ксьонза, у якого завершується термін оренди. 

– З поверненням до загальної групи Пучковського, а також маючи Сергійчука, ви повернетеся до схеми з форвардом чи плануєте й надалі грати за схемою без нападників? 
– У першу чергу, зараз трохи зарано говорити про це. Відновлення Тараса триває вже 4 місяці і цього не достатньо для роботи в загальній групі на максимальній інтенсивності. Треба більше часу. Звичайно, він поїде з нами на збори, відчує колектив і працюватиме за індивідуальним графіком. Тарас – один з тих, хто має швидкість, тож ми подивимося де краще його використовувати: у центрі чи на фланзі. У будь-якому випадку, для нас є альтернатива і це плюс. 

– Фахівці вважають, що з нового сезону «Карпати» стануть одними з претендентів на місця в єврокубках, адже в багатьох командах зараз відбуваються різного роду реформи. Чи готова, на вашу думку, команда боротися за високі місця?
– Мусимо бути обережними з такими думками, адже процес побудови команди ще триває. Хоча, це не означає, що ми не будемо самі від себе вимагати результату. 

– Чимало українських команд потерпають від фінансової кризи. У львівських «Карпатах» є ця проблема?
– Я хочу щиро подякувати клубному керівництву, і зокрема Петру Петровичу Димінському, який у цей непростий час взяв ініціативу і відповідальність на себе. У фінансовому плані – все, що стосується команди і працівників клубу, виконано; немає жодної заборгованості. Команда пішла у відпустку задоволена, а це ще один позитивний момент для розвитку. 

– Ви відкрили шлях у великий футбол зовсім молодим гравцям, які вже встигли себе показати і зарекомендувати з хорошого боку. Чи не проглядаються у них елементи зазнайства і якщо проглядаються, то як з цим боротися? 
– Для мене є один дуже позитивний момент – перед тим як очолити першу команду, я працював з юніорами та дублерами. І цей чинник дозволяє мені або підняти праву, авторитарну, руку – тобто крикнути, або ж ліву, демократичну, руку. Хоча, у поведінці молодих гравців, величезну роль відіграє сімейне виховання, а також педагогічне виховання тренерів, які ростили дітей психологічно, тактично і технічно. Ми стараємося дуже серйозно підійти до цього питання. Молоді гравці – не стійкі психологічно, зокрема, якийсь позитивний відгук може вплинути на футболіста негативно. Тому ми робимо дуже великий акцент на балансі, на зрівноважуванні гравців. У важливості цього питання я переконався на власній шкірі. Разом зі мною грали справжні таланти, які нині живуть разом з батьками і працюють у ресторанах. Багато чого залежить саме від того, чи гравець є психологічно збалансованим, тобто вміє триматися і тоді, коли все добре, і тоді, коли на нього тиснуть. 

– Під час відпустки будете відпочивати на пляжі чи зануритеся у книжки?
– Зараз я в Загребі, приїхав до батьків. У п’ятницю весілля мого найкращого друга дитинства, а після цього поїду в Чорногорію, в Будву, де 4-5 днів відпочиватиму на пляжі під сонцем. Сонце дає багато позитивної енергії, якою я ділитимуть зі своїми гравцями у новому сезоні.

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Украина обыграла Францию и заняла первое место в группе ЧЕ-2024 по soсса
Другие виды | 10 мая 2024, 23:59 2
Украина обыграла Францию и заняла первое место в группе ЧЕ-2024 по soсса

Соперником Украины в 1/8 финала будет команда Германии

Финал еврокубка могут перенести в другую страну. Стали известны причины
Футбол | 10 мая 2024, 23:31 0
Финал еврокубка могут перенести в другую страну. Стали известны причины

Поединок за титул Лиги конференций может не состояться в Греции, а пройти в Венгрии

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
lviv-999
Йові Молодець!!!! Але потрібен Форвард!!!!!! це без варіантів !!!!