Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Парусный спорт
|
954
0

Поклик вітру з Пекіна

У португальському Каскаїсі розпочався чемпіонат світу, на якому розіграють 75% олімпійських ліцензій на Олімпіаду-2008

У найзахіднішому пункті Європи, де гори Ешторіл омиває Атлантичний океан, цими днями зібралися найсильніші майстри вітрильного спорту. Маленьке містечко Каскаїс із 35-тисячним населенням приймає чемпіонат світу, який має додатковий аргумент привернути увагу - тут розіграють три чверті путівок на Олімпійські ігри-2008.

Українці представлені не в усіх класах, але своє мають здобути, оскільки нашу країну у Португалії представляють спортсмени з досвідом успішного виступу на найпрестижніших регатах. На минулорічному чемпіонаті світу в Австрії вітчизняні яхтсмени виступили вдало, завоювавши одну золоту, дві срібні та одну бронзову медалi, а в командному заліку збірна України посіла третє місце, поступившись тільки Австралії і Франції.

Майже всі ті призери перебувають на Атлантичному узбережжі і зараз. Чемпіон світу Максим Оберемко стабільно входить до десятки найкращих представників відсерфінгу. Він, як і срібна призерка першості Ольга Масливець, успішно освоїв новий олімпійський клас Neil Pryde RS:X, що замінив «Містраль». Також «срібним» на торішній першості став дует заслужених майстрів спорту, срібних призерів Афін-2004, неодноразових чемпіонів світу й Європи у складі Родіона Луки й Георгія Леончука, які виступають у класі «49er».

На жаль, не буде в Каскаїсі наших спортсменів у класі «470», в якому славу здобув дует бронзових призерів ще Атланти-1996, чотириразових чемпіонів світу та шестиразових чемпіонів Європи Руслани Таран й Олени Пахольчик. Минулого року вони стали третіми в Австрії, але нещодавно цей екіпаж розпався. Взагалі-то Руслана вже має успішний досвід виступів і в складі тріо, адже стала срібним призером Афін-2004 у класі «Інглінг». У попередній заявці на нинішній чемпіонат Таран була записана як шкіпер українського екіпажу класу «Інглінг», але несподівано у складі нашої збірної сталася ротація. У свій перший рейс екіпаж UKR-1 відправився зі шкіпером Марією Долинською, котра раніше виступала у класі «Європа» і має на сьогодні лише 169-й рейтинг. Наскільки успішно Ганна Калініна та Світлана Матевушова виступлять під керівництвом 26-річної Долинської, ми дізнаємося 12 липня, коли 105 учасників з 21 країни пройдуть останній етап.

Одержали шанс заявити про себе у Португалії і менш титуловані наші співвітчизники. Компанію 29-річному Оберемку складе його ровесник Дмитро Давиденко, який має 133-й рейтинг. Цього року Дмитро стартував тричі: у Сінгапурі (10-й), Франції (58-й) й на чемпіонаті Європи на Кіпрі (37-й). За певних обставин Давиденко може посперечатися за ліцензію в Пекін-2008. Такій приємній для нас несподіванці можуть посприяти непрості погодні умови поблизу Каскаїса. Особливо це стосується непередбачуваного вітру, через що чемпіонат одержав гасло «Вітер кличе».

Також у жіночому класі RS:X не буде на самоті з 75 суперницями і Ольга Масливець. Старший тренер збірної Віктор Майоров надав шанс заявити про себе 20-річній Ользі Горбатих, яка два роки тому спромоглася стати на «Містралі» п'ятою в регаті у Голландії. Отже на «португальській Рів'єрі» з-поміж 630 човнів буде й шість українських, з яких принаймні три чверті повинні повернутися додому не лише із враженнями про парк Сінтра-Каскаїс, який внесено до реєстру світової спадщини ЮНЕСКО, а і з олімпійськими ліцензіями.

Саме сьогодні наші співвітчизники вийшли на старт, щоб спробувати приборкати місцевий вітер краще за суперників. Його підступність вже встигли відчути екіпажі класу «Торнадо». Скажімо, німецькому та французькому екіпажам, після першого і третього місць на стартовому етапі, у другому рейсі не вдалося піднятися вище місць на початку третього десятку.

Україна Молода

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Вратарем Шахтера интересуются клубы АПЛ, Фесюн – замена для него
Футбол | 18 марта 2024, 16:13 9
Вратарем Шахтера интересуются клубы АПЛ, Фесюн – замена для него

Клуб заранее готовит замену Дмитрию Ризныку, основному стражу ворот

Скауты Ювентуса будут просматривать игрока Шахтера. И речь не про Судакова
Футбол | 19 марта 2024, 12:05 12
Скауты Ювентуса будут просматривать игрока Шахтера. И речь не про Судакова

Представители туринцев могут посетить финальный поединок плей-офф Евро ради Сикана

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.