Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Лига Европы
| Обновлено 23 апреля 2015, 17:14
1807
0

Александр ШТЕЛИН: Днепр победит, если мощно сыграет в атаке

Селекционер запорожского «Металлурга» считает, что у «Днепра» хорошие шансы на выход в полуфинал

| Обновлено 23 апреля 2015, 17:14
1807
0
Александр ШТЕЛИН: Днепр победит, если мощно сыграет в атаке
fcmetalurg.com

Напередодні матчу-відповіді 1/4 фіналу Ліги Європи «Дніпро» — «Брюге» керівник селекційної служби запорізького «Металлурга», котрий вісім сезонів пропрацював у бельгійському футболі, пояснив, чому в півфіналі турніру має грати українська команда.

— Пане Олександре, які враження залишилися у вас після першого поєдинку між «Брюгге» та «Дніпром»?
— Мене здивувало, що, маючи дуже сильний атакуючий потенціал, «Брюгге» грав підкреслено з акцентом на оборону. Бельгійська команда відходила назад усім складом і мало пресингувала «Дніпро». З іншого боку, знаю, що футбольна культура Бельгії надає перевагу роботі у захисті, менше турбуючись про атакуючі дії. Так було завжди. Виключенням став чемпіонат світу, де у бельгійців був дуже сильний склад. Не дуже приємно здивувало те, що, маючи вищий функціональний потенціал, ніж у суперника, «Дніпро» не скористався цим і не використав високий пресинг. Не вдалося скористатися невдалою грою крайнього та двох центральних захисників суперника і потурбувати «Брюгге».

— Ви погодитися з твердженням, що «Дніпро» та «Брюгге» — дві рівні команди?
— Можна й так сказати, якщо дивитися на показники матчу. Водночас, це дуже різні команди. Команда Прюдомма подобається як колектив, який дуже раціонально використовує усі свої позитивні моменти. Маючи креативних нападаючих — Уларе та Іскьєрдо, трохи менше Рефаелова — та гарну середню лінію, бельгійці грають дуже раціонально. Менше рухаються, менше втрачають м’яч. Діють повільніше, але організовано. І таким чином у цьому компоненті мають перевагу. Що стосується «Дніпра», то команда Маркевича грає у більш рухомий та динамічний футбол, який відзначається великою кількістю контактних дуелей. За креативом гравців нападу бельгійці сильніші, за організацією гри — теж. В той же час «Дніпро» має перевагу в русі та функціональних можливостях футболістів.

— Що скажете про головного тренера «Брюгге» Мішеля Прюдомма?
— 56-річний наставник зробив серйозну кар’єру футболіста. Як гравець довго виступав у льєжському «Стандарді», запрошувався до лав збірної Бельгії. Відзначався технічною грою та реакцією. Він гарно засяяв у «Бенфіці», куди перейшов 1994 року. Пам’ятаю його гру у «Мехелені», коли, працюючи у «Стандарді», переглядав наших суперників. По розмовам з колегами знаю, що у «Бенфіці» Прюдомма дуже поважали. У Португалії він розкрився більше, ніж у Бельгії. Свою тренерську кар’єру розпочинав у «Стандарді». Потім був «Генк». З Прюдоммом, скажімо так, «на полі» я перетинався лише раз — у липні 2012 року, коли він, тренуючи команду з Саудівської Аравії, приїхав до Бельгії на збори. Я тоді працював у бельгійському клубу «Сіне». Перед матчем перекинулись з ним кількома фразами. Побажали одне одному гарної гри. Нагоди довго балакати не було. Після «Аль-Шабабу» Прюдомм почав працювати з «Брюгге». Що стосується його тренерської концепції, то він на рідкість гнучка людина, з широким кругозором. Дуже обережний тренер, який має велику варіативність тактичних ходів. У останній зустрічі з «Андерлехтом» він гарно показав свій тренерський хист, зробивши правильні заміни. І, програючи 0:1, «Брюгге» в підсумку переміг — 2:1. До речі, відзначу, що «Дніпро» має побоюватись стандартних положень. Це дуже гарно підготовлені «стандарти». В першу чергу треба говорити про форварда Уларе чи підключення правого захисника де Фаува, який постійно допомагає нападу. Також я б відзначив контратаки «Брюгге», де чудово співпрацюють Уларе, Іскьєрдо та Віктор Васкес.

— Чого можемо очікувати від сьогоднішнього матчу?
— Гадаю, «Дніпро» переможе, якщо більш потужно зіграє в нападі. «Брюгге», до речі, використовує таку пастку при введенні м’яча у гру, коли крайні захисники широко розташовуються по флангах, зріджуючи зони поля перед штрафним майданчиком. Це виключає можливість пресингу з боку суперника, бо виникає дуже великий простір і, натомість, немає скупчення футболістів, яких можна перекрити. Але водночас це можна використати, якщо детально вивчити дії захисників бельгійців, щоб перехоплювати м’яч та зіграти по його траєкторії. Думаю, тренерський штаб «Дніпра» також звернув на це увагу.

— У першому матчі команда Маркевича кілька разів таким чином дуже непогано перекривала старт атаки «Брюгге»...
— Погоджуюсь. Але мене дивує, що дніпропетровці намагались перекривати правого захисника, який дуже гарно грав, а не чіпали лівого оборонця. Тоді як в останньому матчі проти «Андерлехта» та у поєдинках з іншими командами цей футболіст припустився найбільше помилок. Перекриваючи його, можна отримати багато користі. В першому матчі Лучкевич віддавав гарні передачі в другу лінію, але партнери не скористалися з цього. Якщо дніпропетровці будуть більше атакувати та пресингувати, у півфіналі буде «Дніпро». Це не патріотичні почуття, а більше професійне відчуття.

Роман БЕБЕХ

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

44 матча. Байер установил невероятный рекорд топ-5 чемпионатов
Футбол | 19 апреля 2024, 00:20 2
44 матча. Байер установил невероятный рекорд топ-5 чемпионатов

Команда Хаби Алонсо снова спаслась на последних минутах

Итоги дня Лиги конференций. Кто сыграет в полуфинальных матчах?
Футбол | 19 апреля 2024, 06:05 0
Итоги дня Лиги конференций. Кто сыграет в полуфинальных матчах?

В полуфиналах встретятся: Олимпиакос – Астон Вилла, Фиорентина – Брюгге

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.