Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина. Премьер лига
| Обновлено 15 апреля 2015, 15:35
2077
0

СТУПАР: «Если в УПЛ не будет 16 команд, формат нужно менять»

Футбольный эксперт - о проблемах в чемпионате Украины

| Обновлено 15 апреля 2015, 15:35
2077
0
СТУПАР: «Если в УПЛ не будет 16 команд, формат нужно менять»

Подейкують, що влітку елітний дивізіон може покинути відразу п’ять клубів: луганська «Зоря», харківський «Металіст», одеський «Чорноморець», луцька «Волинь» та ужгородська «Говерла». Дуже сумна ситуація у закарпатців. Їм заборгували зарплатню аж за 10 місяців. 

Зважаючи на невтішну ситуацію, Федерація футболу України звернулася із проханням до УЄФА продовжити термін атестації українських клубів до грудня. Нагадаємо, нинішній дедлайн атестації клубів Прем'єр-ліги — початок нового чемпіонату України.

Чи відтермінування на півроку допоможе клубам вирішити свої фінансові проблеми, «Газета» поцікавилася у колишнього арбітра ФІФА, члена комітету арбітрів ФФУ Мирослава Ступаря.

— Про причини такої невтішної ситуації у нашому футболі усім зрозуміло: щороку становище клубів стає усе гіршим, — каже пан Ступар. — Події в Україні не сприяють розвитку не тільки футболу, а й спорту загалом. «Шахтар», «Металіст», «Чорноморець» попрощалися зі своїми лідерами, одесити навіть з тренером. У «гірників», звісно, запас міцності більший, ніж  в інших. Безперечно, все це не сприяє зростанню рейтингу нашого футболу в Європі, напруги в чемпіонаті. Ми бачимо, що окремі ігри стали просто «прохідними». На мою думку, варіант із продовженням терміну атестації клубів до грудня є непоганим. Цей час потрібен керівникам клубів для того, щоб знайти шляхи поліпшення фінансового стану. Сьогодні всім не просто. Для футбольних клубів, очевидно, виходом зі скрутної ситуації може бути запрошення у перші команди своїх виконавців. 

Мирославе Івановичу, в Прем’єр-лізі є чимало неплатоспроможних клубів. Більшість футболістів «Металіста» востаннє отримувала зарплату у вересні, борг «Говерли» перед своїми гравцями, за словами тих же футболістів, уже  10 місяців. Що може змінитися до грудня? Якщо в керівників немає зараз грошей, щоб виплатити зарплати, чим їм допоможе відтермінування на півроку?
— Погоджуюся, процес виплати клубами заборгованого, як на мене, не буде вирішено до грудня. Клуби утримують люди, які сьогодні не спроможні виділяти такі ж кошти, як раніше. І до кінця року навряд чи щось вирішиться. 

Футболісти не приховують того, що клуби мають багатомісячні борги перед ними. Це не привід для прокуратури відкрити кримінальну справу?  
— У футболі можна скаржитися в інші інстанції, але не в правоохоронні органи. Є для цього контрольно-дисциплінарний комітет федерації, палата вирішення спорів. Остання інстанція — Спортивний арбітражний суд у Лозанні. В інші інстанції футболіст не може звертатися.

— Інакше футболіст може наразитися на штрафні санкції?
— Так, це прописано в статутах УЄФА. 

На Вашу думку, чи всі команди дограють цей сезон і яким буде наступний?
— Дограють усі… А далі федерації, Прем’єр-лізі та Професійній футбольній лізі потрібно шукати шляхи врегулювання ситуації, збереження хоча б 14-ти команд в еліті. Потрібно зменшувати фінансове навантаження на клуби. Ось у другій лізі грає 10 команд, і, скажімо,  команда зі Стрия їде не одну сотню кілометрів на виїзд. Давно було потрібно у першому та другому дивізіоні команди поділити на зони за територіальним принципом: щоб не було далеких поїздок, щоб клуби економили гроші й могло якомога більше команд брати участь у змаганнях. Зранку виїхали, в обід провели гру й увечері уже вдома. Думаю, це збільшить кількість команд у першому та другому дивізіоні. А в Прем’єр-лізі добре було б знову 16 команд залучити. Це цікаво буде уболівальникам, збільшить кількість ігор у чемпіонаті. Інакше доведеться змінювати формат чемпіонату.  

— То хто ж з першої ліги зможе підвищитися у класі?
— Справді, фінансове навантаження у вищій лізі суттєво більше, ніж у першій. І наразі не спроможні першолігові клуби фінансово підвищуватися у класах. Але, наприклад, «Олександрія» зможе це зробити. Інші, мабуть, знову відмовлятимуться від цього.

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.