Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина. Премьер лига
| Обновлено 03 марта 2015, 15:42
4363
11

Александр ГЛИВИНСКИЙ: «Перенос выгоден не только сборной»

Футбольный эксперт - о позиции Премьер-лиги относительно сборной Украины

| Обновлено 03 марта 2015, 15:42
4363
11
Александр ГЛИВИНСКИЙ: «Перенос выгоден не только сборной»

Прохання головного тренера збірної України Михайла Фоменка, за інформацією Прем’єр-ліги, не знайшла підтримки клубів. Тепер сподівання на виконком ФФУ, в компетенції якого прийняти рішення про перенесення 18-го туру чемпіонату України (20-22 березня) напередодні збору національної команди.

Не будемо  кидатися звинуваченням у відсутності патріотизму і бракові розуміння того, що збірна – це обличчя всього українського футболу: у  наш час прийнято вважати, що клуби повинні відстоювати свої інтереси. Начебто й справді так, але ж у всього має бути міра і власницькі інстинкти не повинні затьмарювати розум.  До того ж перенесення 18-го туру чемпіонату України вигідне не лише збірній, а й провідним українським клубам. Про це детальніше трохи нижче.

Деякі колеги уже почали «бігти попереду паровоза» і казати, що наставник збірної завчасно шукає собі виправдання на випадок прогнозованої цими ж колегами поразки іспанцям. Мовляв, клуби два місяці готувалися до чемпіонату і ось, щойно він розпочався, а вже переносять тур - що робити клубам, знову їхати до Туреччини чи Іспанії? Із цього зроблено висновок, що Фоменко втрачає форму, не може реформувати команду і таке інше…

Їй-богу, не перестаю дивуватися схильності деяких колег до істерики. Мені не потрібно захищати Михайла Івановича, він сам це робить грою команди. Як ви, думаю, зауважили, програли словакам не лише ми, а й іспанці. Гра 27 березня у Севільї важлива для обох команд і боротьба ще не завершена, незважаючи на песимістичні прогнози песимістів. Треба боротися і використовувати для цього всі можливості. Ви ж хочете, емоційні колеги,  щоби збірна потрапила на чемпіонат Європи? Тож чому завчасно відмовляєтеся від цього прагнення.

Перед грою із командою, яка у рейтингу ФІФА тривалий час посідала перше місце, а нині залишається чинним чемпіоном Європи, важливий кожен фактор, в тому числі й додаткові два дні підготовки.  Михайло Фоменко прагне підготуватися до матчу з Іспанією краще, тому й звернувся з проханням перенести тур.

Дивіться  самі.

Варіант 1.  Збір розпочинається 23 березня, згідно з нинішнім календарем, за яким два базових клуби національної команди, «Динамо» й «Дніпро» (після ігор Ліги Європи 19 березня), зіграють матчі чемпіонату 22 березня. 23 та 24 березня гравці відновлюватимуться після насиченого ігрового тижня. Повноцінне тренування буде лише одне – 25 березня. 26-го уже виліт до Іспанії  та перед ігрове тренування.

Варіант 2. Тур переноситься. Збір розпочинається 21 березня (гравці «Динамо» та «Дніпра» матимуть один вихідний після матчів Ліги Європи). Відтак вистачить першого дня збору  для відновлення і з 22-го уже можна проводити ПОВНОЦІННИЙ ПІДГОТОВЧИЙ ЗБІР.

Тепер щодо нарікання клубів у тому, що вони змушені робити паузу, щойно розпочавши чемпіонат.

З 1-го до 19-го березня включно  «Динамо» і «Дніпро» проведуть 6 ігор, «Шахтар» - 5 (в тому числі матчі національного Кубка та єврокубків). Виходить, що перші два клуби грають матч кожні три дні, а «Шахтар» - кожні чотири. Клуби САМІ ПОТРЕБУВАТИМУТЬ   цієї паузи: таке ігрове насичення з другої половини сезону однозначно збільшить ризик травм. І, звісно, для збірної аж ніяк не буде краще, коли гравці прибудуть  у розташування національної команди виснажені. Свіжі приклади. Перед кваліфікаційними матчами у жовтні 2014 року в останньому турі перед НТЗ (навчально-тренувальним збором) травмувалися Рибка і Селезньов, у листопаді – Степаненко, Кравець і Едмар. Не кажучи вже про масовий травматизм перед вересневою грою зі Словаччиною.

А ось ще один негативний нюанс  щодо  збору 23 березня.  Гравці прибувають до табору збірної у другій половині дня. Якщо хтось із них приїжджає з ушкодженням, обстеження можливості чи неможливості його  участі в грі буде проведено 23-24 березня. Якщо буде необхідність викликати гравців замість травмованих, вони зможуть приєднатися до збірної лише у середу – за два дні до матчу, тобто повноцінно не підготуються.

А тепер ще кілька позитивних  моментів  для клубів у зв’язку із перенесенням 18-го туру. На противагу аргументу клубів про додаткові витрати на можливий збір за кордоном (якщо, звісно, клуб буде його організовувати),  наведу аргумент економії коштів щодо догляду за полем. Адже матчі, які відбудуться 20-22 березня,  вимагатимуть більшого догляду, ніж наприкінці травня. До того ж зважте на насичення ігор  з початку весни (від 3 до 5 ігор за три тижні). Додатковий «перепочинок» поля  буде бажаним плюсом для агрономів. І, знову ж таки,  ризик отримати травму ранньою весною вищий, ніж у травні, коли поля сухі й трава міцніше сидить у ґрунті.  

Щодо додаткових зборів клубів. На перший погляд, у клубів, справді,   виникають  додаткові витрати. Але з 23 березня до 1 квітня все одно буде  пауза у зв’язку з матчами збірної і клуби опиняються у ситуації, коли   короткий збір провести не особливо виходить і доведеться тренуватися увесь період на своїх полях без спарингів. Тому більш тривала пауза дозволить провести повноцінний збір, а відповідно й більше шансів провести спаринги.

Звичайно, такі витрати не всім по кишені, але передбачити інтереси всіх клубів фактично неможливо. Не забувайте, ми ведемо мову про інтереси українського футболу на міжнародній арені, а це передбачає вибір певних пріоритетів. Якщо клуби відряджають до збірної велике число гравців і при цьому представляють її інтереси в єврокубках, у даному контексті  є всі підстави  врахувати їхні інтереси в першу чергу. Звісно, якщо у клубу проблеми з фінансами, додатковий збір він не організовуватиме, а залишиться  тренуватися вдома.

І, нарешті, заключний момент. Перенесення 18-го туру важливе для збірної і для наступного збору, після завершення сезону. Зміна дати туру потягне за собою перенесення фіналу Кубка України з 31 травня на, припустимо, 4 червня. А це дозволить збірній отримати гравців у своє розташування без великої паузи між закінченням чемпіонату (24 травня за нинішнім календарем) і початком зборів (8 червня, домашня гра з Люксембургом – 14 чеврня). Якщо ж чемпіонат завершиться 31-го, а фінал Кубка  відбудеться 4 червня, збірники залишатимуться в ігровому тонусі. В іншому разі перед початком збору виникне небажана пауза у тиждень  або півтора (для не-фіналістів національного Кубка).

Одне слово, перенесення 18-го туру сприяє збірній у підготовці одразу до двох матчів відбору на Євро-2016 і цей фактор не можна не враховувати. Передбачаю, що опоненти закинуть цій пропозиції: мовляв, потрібно думати про такі речення у момент складення календаря. Згідний. Але цей закид - і до Федерації, і до Прем’єр-ліги.

Однак. якщо раніше забракло далекоглядності, але зараз потреба очевидна, чому ж не внести корективи, коли це не пізно?  А на майбутнє врахувати ці моменти, в тому числі проведення матчів за участю базових клубів національної команди перед зборами.

Гребти всі клуби під одну гребінку і кивати в бік провідних європейських чемпіонатів – це, звичайно, легко. Однак ми знаємо, що з об’єктивних причин поступаємося у багатьох компонентах провідним європейським клубам і чемпіонатам. То чому ж не врахувати цей фактор і не спробувати мінімізувати відставання у класі за рахунок більшого періоду підготовки?  Це в наших силах. І це – відстоювання інтересів українського футболу.

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 10
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
CubiQ
Испания с Германией тоже нифига не переносят и где они?
Александр Шевченко
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
berbedonec
Так вот и я про это! Нам же всем будет лучше если наша сборная удачно сыграет против Испании!!!! А то, что в случае проигрыша Фоменко будет кого то винить - БРЕД!!!!! И вы все это знаете! Кого Фоменко винил после проигрыша Словакии? НИКОГО, он как мужчина сказал, что проигрыш был по объективным причинам!!! А кого винил Фоменко только взяв сборную после Блохина с двумя очками? Правильно, тоже НИКОГО!!!
Я вот не понимаю, почему некоторые "патриоты" не хотят помочь национальной сборной? Ведь сборная попросила пойти ей навстречу первый раз с 2009 года!!! Что тут плохого, если мы поможем нашей команде?
Дьявол
Никаких переносов! Пять дней - достаточно для восстановления!
berbedonec
4 дня на подготовку может быть и достаточно, но после матчей 18-го тура футболисты должны отдохнуть!!!! - спорить не будем? Итак получается, что футболисты Днепра и Динамо будут востанавливаться в Понедельник и легко тренироваться во Вторник, то есть на подготовку остается ОДИН день - СРЕДА, потому как уже в четверг предигровая тренировка в Испании, а она изначально может быть только легкой!!!
Так вот ответьте, есть ли 4 дня на подготовку?
berbedonec
А кто это Все?
Испания, Германия, Англия?
А теперь сравните уровень футболистов в этих странах и уровень наших футболистов? Что как то не очень равная ситуация, да?
А теперь возьмем во внимание, что в последнем туре перед сбором футболистов в сборную лидеры могут получить травму!!!! И кем мы можем их заменить? В Италии, Испании и Германии заменить всегда есть кем, а вот у нас - НЕТ!!!!!
Да и вообще, что за постановка вопроса зачем?!!!!! Это ведь главная сборная нашей страны!!!!!! Почему мы не можем пойти навстречу интересам нашей сборной?????
Патриоты ответьте!!!
CubiQ
Закумарили своими переносами. 4 дня на подготовку вполне достаточно.
WildStylez
Все играют в таком графике и всех всё устраивает...Лишь у нас из этого могут сделать едва ли не скандал. Шахтёр отыграет свой матч 21-го, Динамо и Днепр - 22...В остальных сборников по сути нет...Матч сборной - 27-го...Времени предостаточно...В этом и есть специфика работы тренера сборной, где коллектив нужно собрать и "поднатаскать" в кратчайшие сроки !