Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Лига чемпионов
| Обновлено 19 февраля 2015, 14:48
6088
1

Шахтер — Бавария. Возвращение футбола

Путевые заметки нашего специального корреспондента во время путешествия во Львов

| Обновлено 19 февраля 2015, 14:48
6088
1
Шахтер — Бавария. Возвращение футбола
Олександр Гливинський

Відновлення сезону – завжди подія, відтак матч Ліги чемпіонів «Шахтар» — «Баварія» у Львові був очікуваним. Чекали яскравої гри і класних голів. Не будемо лукавити більшою мірою це стосувалося все ж таки гостей: приїзд одного із фаворитів турніру у місті Лева можна було б порівняти із гастролями світової оперної зірки. Квитки було майже неможливо дістати ще до того, як вони були надруковані. Система вболівальницької лояльності «Шахтаря» давала перше право придбання квитків власникам абонементів, потім тим, хто купував квитки на попередні ігри донеччан  у касі «Арени Львів», тоді тим, хто замовляв квитки через Інтернет... Отож,  шукати квитки галичани розпочали ледь не одразу після жеребкування. І попри усю складність пошуку  нічний потяг Київ – Львів 16 лютого був більшою мірою заповнений щасливими володарями квиточків (не лише на потяг). Як завжди, наші люди демонструють дива спритності, коли потрібно дістати дефіцит.  

Події у країні не дають можливості думати лише про футбол, можливо, тому вдень у центрі Львова, не було величезного  напливу вболівальників (принаймні, такого, як це буває перед матчами збірної)  і якихось фан-флеш-мобів, як це бувало у столиці Галичини перед іншими знаковими іграми. Прогулянка площею Ринок швидше ілюструвала, що місто Лева живе своїм звичним життям, в якому завжди є різнобарв‘я туристів. Однак фанати зустрічалися постійно.

Ось цей фан з-під Нюрнберга – Томас, розповів, що вже майже 20 років їздить на всі матчі улюбленої команди. Вірив у перемогу свого клубу, але зазначав, що буде важко.

Група іракських студентів з Київського медуніверситету імені Богомольця радісно прогнозували перемогу «Шахтаря» з різницею у два м’ячі.

Два рідні брати із Запоріжжя розділили свої симпатії на два клуби (річ у тім, що один із хлопців вже давни «супортує» «Баварію») і доволі обережно висловлювалися щодо результату матчу, наче з поваги один до одного і врешті напророкували нічию, яка й мала місце.

А ще наштовхнувся на молодих ультрасів «Шахтаря», які називали себе «Кротами».

У вашого покірного слуги у день матчу була приємна місія – від імені тренерського штабу та гравців збірної України передати іменні футболки національної команди знаменитій вокальній формації «Піккардійська терція». За 22 роки існування гурту піккардійці об‘їздили весь світ, презентуючи Україну аж ніяк не менше за наших футболістів. А до того вони багато разів виконували національний гімн перед матчами збірної, причому робили це так мелодійно і водночас потужно, що, як і належить, відчуття гордості за те, що ти українець досягало апогею. Хлопці обожнюють футбол, відтак сюрприз від збірної їм дуже сподобався. До речі, завтра «Пікаардіська терція» візьме участь у вшануванні пам‘яті Небесної сотні, адже саме їхнє «Пливе кача…» через події річної давності набули у нашій країні особливого значення…

Морозний аромат трави – це перше, що «впадало у ніс» усередині «Арени Львів». У день матчу у Львові було вітряно й холодно, хоч, зрештою, євро кубкова зима у нашій країні знала й відчутно жорсткіші погодні умови.

Львів натхненно і палко підтримував «Шахтар» з перших хвилин матчу. Кожна вдала дія гірників знаходила  своє відображення у схвальній реакції вболівальників. Водночас львів‘яни постійно тиснули на гостей, за традицією європейських фанів освистуючи атаки гостей. Яскравий епізод: коли баварці отримали  право на штрафний удар з лівого флангу, господарі влаштовували дружній свист. Все наче й звично, але акустика львівського стадіону завжди підсилює звукові ефекти. Попри це, німецькі фани продовжують свій майстер-клас: невпинно співаючи речівки  «Баварії».



Однак варто Тайсону підхопити м’яч  на лівому фланзі, як «Арена Львів» вибухає гучною підтримкою, в якій потопають баварські співи. Донецька команда в атаці – над львівським стадіоном лине гучне «Шахтар-Шахтар»!

А достатньо  було Рафіньї висловити своє обурення суддівським рішенням іспанця Мальєнко і отримати гірчичник, а за лічені хвилини Хабі Алонсо отримати своє перше попередження, як «Арена Львів» вибухнула  шаленим гулом підтримки. Щоправда, штрафний у виконанні Ракицького  не створив жодних проблем  Ноєру – надто кволий удар.

Як відомо, «Баварія» більше володіла м’ячем і контролювала ситуацію, однак гострота була фактично відсутня. Тож найбільш гострими  моментами, якщо не рахувати удар з лету у виконанні Швайні і вихід Мюллера на Пятова,  стали зіткнення гравців під час порушення правил. Наслідок жорсткої боротьби – перебинтована голова Шевчука після зіткнення з Мюллером. На 59-ій Дуглас Коста догрався до гірчичника : постійні пинки у бік Рібері рано чи пізно мали вилитися у попередження. Після удару ліктем жовта – найменше зло для нечистої гри бразильця. Принаймні, так виглядало зі стадіону і повтори підтвердили, що бразилець, за гіршого для себе збігу обставин, міг бути вилучений. Але вигнали Хабі Алонсо, котрий вдруге у матчі грубо зірвав атаку.

Львівські вболівальники очікували штурму, адже у гірників було ще цілих 25 хвилин гри у більшості. Однак Луческу не змінив своєї тактики і не став ризикувати, в першу чергу обороняючи свої тили. Що ж, яскравого матчу не вийшло, але у відсутності феєрверку моментів для донецької команди є головне – збережені шанси. Якщо вдасться зберегти таку ж гру у матчі-відповіді, буде шанс упіймати слизьку вдачу у нечисленних контратаках.

Тому 34 187 глядачів, якщо й були чимось розчаровані після гри, то, певно, подальшою відсутністю громадського транспорту від стадіону.  А це, здавалося б, можна було вже давно організувати, зважаючи на велику кількість міжнародних м матчів, проведених на «Арені Львів». Можна, звісно, й кілометр пішки пройти до вулиці Стрийської, але й автобусні шатли аж ніяк не завантаженій дорозі біля арени, доповнили б враження від європейської атмосфери на «Львів-арені». Але, то таке… Побажання на майбутнє… Адже у нинішніх умовах вже сам міжнародний футбол на наших теренах, то неабияке свято…

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Стало известно, сколько заработали Свитолина, Калинина, Ястремская в Майами
Теннис | 28 марта 2024, 17:11 0
Стало известно, сколько заработали Свитолина, Калинина, Ястремская в Майами

Дальше всех из украинок прошла Ангелина, которая остановилась на стадии 1/8 финала

Источник: Баранка сегодня покинет УАФ
Футбол | 29 марта 2024, 11:38 7
Источник: Баранка сегодня покинет УАФ

Контракт с итальянцем истекает и не будет продлен

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Bandera.Lviv
усе по суті