Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
|
837
0

Наблизитись до європейських стандартів

Віктор Корж про підготовку до Євро-2012

В інтерв'ю «Спортивній газеті» міністр України у справах сім'ї, молоді і спорту Віктор Корж розповів про підготовку до фінальної частини футбольного чемпіонату Європи 2012 року.


«Києву необхідний новий сучасний стадіон»

— Вікторе  Петровичу, чи вдалося подолати протиріччя між Президентом та урядом, які виникли на початку підготовки до Євро-2012?

— Після консультацій із керівництвом Секретаріату Президента нам справді вдалося подолати суперечності, які були пов'язані з Указом Глави держави від 24 квітня цього року «Про заходи щодо забезпечення підготовки та проведення в Україні фінального турніру чемпіонату   Європи 2012 року з футболу».

Спільними зусиллями ми розробили оптимальну організаційну модель, розділивши повноваження між інститутами влади. Створено Координаційний комітет при Президентові, в Кабінеті Міністрів — оргкомітет, до якого увійшли члени уряду, голови обласних державних адміністрацій, мери міст і президенти спортивних асоціацій. Це є цілком логічним, зважаючи, що основний обсяг роботи з підготовки до чемпіонату в сфері спортивної інфраструктури, розвитку туристичного сервісу, вирішення транспортних, фінансових питань тощо, належить до компетенції уряду.

31 травня відбулося засідання оргкомітету, де було презентовано концепцію Державної цільової програми «Забезпечення підготовки і проведення в Польщі та Україні фінального турніру чемпіонату Європи з футболу 2012 року». У ній ми спробували об'єднати всі аспекти, пов'язані з розбудовою спортивної інфраструктури, мережею автошляхів, готелів та розвитком багатьох інших галузей.

Необхідні документи вже надіслані центральним органам виконавчої влади, всім міністерствам та відомствам, губернаторам та мерам українських міст, які залучені до проведення матчів фінальної частини чемпіонату Європи. До 10 червня чекаємо відповідей від наших колег, щоб уже до 20 числа зібрати перше засідання Оргкомітету Євро-2012 під головуванням Прем'єр-міністра України Віктора Януковича.

— Які питання необхідно вирішувати в першу чергу?
— Стратегічне завдання — щоб наші міста, де відбуватиметься чемпіонат, відповідали європейським стандартам. Розпочинати треба з будівництва та реконструкції стадіонів. Необхідно провести неупереджений аналіз, аби визначитися, що вигідніше — реконструювати існуючий чи збудувати новий стадіон, який є своєрідною візитною карткою столиці. НСК «Олімпійський», відкритий ще 1923 року, потребує суттєвого оновлення. Існує проект реконструкції стадіону до 2012 року, внаслідок якої кількість місць для вболівальників зменшиться з 83 до 77 тисяч. Гадаю, Києву сьогодні дуже необхідний новий сучасний стадіон з урахуванням європейських стандартів спортивних об'єктів подібного рівня.

«Сподіваюся, здоровий глузд переможе»

— 3 якою метою створюється спеціальний орган щодо підготовки чемпіонату в складі Міністерства у справах сім'ї, молоді і спорту?

— Це виконавча дирекція, яка здійснюватиме поточну роботу з підготовки до чемпіонату. Зараз ми працюємо над структурою та планом роботи, які маємо передати на розгляд Кабінету Міністрів найближчими днями. У вересні новостворена структура розпочне роботу. Для цього, насамперед, потрібно внести зміни до державного бюджету.

— Де, на вашу думку, найоптимальніше місце для будівництва?
— Європейський досвід свідчить, що в центрі великого мегаполісу неможливо вирішити проблеми, пов'язані з розміщенням десятків тисяч людей, будівництвом підземних паркінгів тощо. Згідно з такою концепцією й потрібно обирати місце для будівництва.
Ще одне пріоритетне завдання — вдосконалення туристичної та транспортної інфраструктури. Для України, на відміну від Польщі, яка є членом Євросоюзу, ця проблема є надзвичайно актуальною. Лише в Києві потрібно збудувати майже 10 готелів європейського рівня.

— Чи не завадить тривала політична криза, а також можливі зміни у зв'язку з достроковими  виборами, провести належним чином підготовку до Євро-2012?
— Політична криза, дійсно, не може не позначитися на підготовці до чемпіонату. Не випадково свою стурбованість щодо подій в Україні висловив і президент ПАРЄ Рене ван дер Лінден. Політичні амбіції, суперечки між гілками влади, боротьба за повноваження, сфери впливу в Україні, здається, досягли критичної межі. Чиновники різних відомств не можуть домовитися між собою, позаяк для підготовки до такого серйозного іспиту для країни, як   Євро-2012, потрібні спільні зусилля парламенту, уряду і Президента. Політична невизначеність у зв'язку з майбутніми виборами, на жаль, також може негативно позначитися на темпах, а головне, на якості підготовки.
Втім, сподіваюся, що здоровий глузд і природна мудрість українців все ж таки переможуть, отож чемпіонат континентального значення стане чинником, який сприятиме консолідації політичної еліти, адже дає шанс Україні вперше за 16 років реально наблизитися до європейських стандартів.

— Коли планується підписання угоди між Україною та УЄФА?
— Зараз тривають консультації з членами УЄФА. Мабуть, угоду підпишуть у червні. Після цього в Україні працюватиме фірма, уповноважена представляти інтереси УЄФА.
У найближчих планах міністерства — відвідання нашими фахівцями Австрії та Швейцарії, які прийматимуть Євро-2008, аби познайомитися з досвідом цих країн й уникнути можливих помилок під час підготовки до чемпіонату.


Олена КОТЛЯР, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Легендарный Касильяс расхвалил Лунина и сообщил, кто сыграет в финале ЛЧ
Футбол | 09 мая 2024, 20:46 0
Легендарный Касильяс расхвалил Лунина и сообщил, кто сыграет в финале ЛЧ

Икер считает, что против «Боруссии» должен сыграть именно украинский вратарь

Стали известны новые детали о продлении контракта Лунина с Реалом
Футбол | 09 мая 2024, 10:13 6
Стали известны новые детали о продлении контракта Лунина с Реалом

Андрей в ближайшее время подпишет с «галактикос» новый контракт

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.