Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Гандбол
| Обновлено 18 января 2022, 01:37
2015
0

Євро-2014. Данки оступаються, Хорватія покидає турнір

Sport.ua оглядає другий тур чемпіонату Європи з гандболу

| Обновлено 18 января 2022, 01:37
2015
0
Євро-2014. Данки оступаються, Хорватія покидає турнір

Учора ввечері завершився другий тур першого раунду чемпіонату Європи з гандболу. Уже тепер можна підводити деякі підсумки, говорити про головних фаворитів, а також невдах турніру. Неймовірне спасіння збірної Данії, виліт господарів турніру – Хорватії, друга провальна поразка України – і це тільки дещо з того, що глядачам подарував другий тур чемпіонату Європи з гандболу.

Група А

Іспанія – Росія 25:24 (13:14)

Після першого туру обидві команди дали зрозуміти, що їхня задача-мінімум – це вихід у наступний раунд змагань, тож цей поєдинок був вкрай важливим, як для Росії, так і для Іспанії: перемога у ньому давала перевагу над суперником у наступному раунді (результати першого раунду переносяться).

Можна сміливо стверджувати, що це був матч рівних суперниць. Вперед виходила то одна, то інша команда, але ніхто не міг зробити ривок і піти у відрив. Росіянки пробували зіграти у широкий, швидкий гандбол, постійно виводячи на ударні позиції кутових гравців – і не можна сказати, що у них це не виходило, крайні гравці збірної Росії мали чимало шансів, але хто їм винен, що реалізувати вдалося тільки вісім з чотирнадцятикидків? В той же ж час, Іспанія зробила ставку на агресивну гру по центру, намагаючись постійно продавлювати опоненток і заробляти пенальті – така тактика теж дала свої плоди. Іспанки заробили одинадцять семиметрових кидків у цій грі (росіянки лише два) і не забили вони тільки одного разу.

Вирішальними у поєдинку стали перші десять хвилин другого тайму: за цей час Росія встигла втратити перевагу у два м’ячі і відпустити на таку ж відстань суперниць. Іспанія свого шансу не втратила, нехай навіть не надзвичайно впевнено, але таки довела поєдинок до перемоги. Фінальна сирена зафіксувала рахунок 25:24 на користь іспанок, а це означає, що у наступному раунді змагань (якщо туди пройде Росія), в Іспанії буде перевага в особистих зустрічах.

Угорщина – Польща 29:23 (14:7)

Нарешті першу перемогу на чемпіонаті Європи здобули господарі змагань! Збірній Угорщини вдалося впевнено тріумфувати у поєдинку з полячками, тим самим вони забронювали собі місце у наступному раунді змагань, тож тепер в останньому поєдинку першого раунду проти іспанок, господарки мали б зіграти ще краще і впевненіше.

Цей матч розвивався майже так само, як і поєдинок Польщі з Іспанією у першому турі. Червоно-білі протрималися стартові хвилини, але потім Угорщина пішла у відрив. І не сказати, що полячки грали аж так погано, просто їх, як і у попередньому поєдинку, підвела реалізація. Угорщині вдалося відірватися на сім м’ячів у першому таймі ,тож результат у цьому матчі був зроблений у першій 30-хвилинці. У другому таймі полячкам вдавалося більше забивати, особливо спритно вони бігли в контратаки, і в цілому червоно-білі показали, що їм по силам потягатися з Росією, за умови, якщо їм вдасться щось зробити з реалізацією своїх моментів. А в цій грі заслужено перемогла Угорщина – 29:23.

Турнірна таблиця:

М

Країна

В

Н

П

МЗ

МП

РМ

О

1

Іспанія

2

0

0

54

46

8

4

2

Угорщина

1

1

0

58

52

6

3

3

Росія

0

1

1

53

54

-1

1

4

Польща

0

0

2

45

58

-13

0


Календар групи А:
7 грудня, 19:00. Іспанія – Польща 29:22
7 грудня, 21:30. Угорщина – Росія 29:29
9 грудня, 19:15. Іспанія – Росія 25:24
9 грудня, 21:30. Угорщина – Польща 29:23
11 грудня, 19:15. Росія – Польща
11 грудня, 21:30. Угорщина – Іспанія

Група В

Румунія – Данія 29:29 (16:12)

Результат цього матчу став одним з найбільш несподіваних у другому турі. Румунки, які показали повну безхарактерність у матчі з норвежками, грали проти данок, які в свою чергу якісно розібралися з українками. Здавалося, що тут усе очевидно – збірна Данії повинна здобути перемогу і вирішувати долю першого місця у матчі з норвежками, тоді як Румуні мала боротися за останню путівку у наступний раунд з Україною. Але не так сталося, як гадалося.

Скоріш за все, збірна Данії недооцінила чергового суперника. А як тут було настроїтися на румунок, якщо навіть Україна залишила приємніше враження після першого туру? Тим не менш, Румунія і зробила акцент на можливу недооцінку: румунки прекрасно розпочали матч, забивши чотири сухі м’ячі. Для Данії такий початок матчу став холодним душем, вони зрозуміли, що усе не так просто в цьому протистоянні, і стали грати агресивніше, проте це не допомагало. Румунія вчепилася за свій шанс і не давала можливості данкам наблизитися до них. На перерву команди пішли за несподіваної переваги румунок у чотири м’ячі. Здавалося, що все має змінитися у другій половині гри.

Данки й справді ще більше додали у агресії, швидкості і намаганні врятувати гру. За перших десять хвилин другого тайму вони нівелювали перевагу суперниць, але піти у відрив їм не вдалося. Тільки за десять хвилин до фінальної сирени фаворитки матчу вперше (!) вийшли уперед, але румунки не дали їм розвинути перевагу і знову вийшли вперед. За хвилину до кінця матчу саме Румунія була попереду, м’яч був у них, тоді здалося, що таки станеться сенсація і Данія програє, проте за двадцять секунд до кінця румунки втратили м’яч, данки моментально випустили сьомого польового гравця і це принесло результат! За дві секунди до фінальної сирени рахунок на табло став рівним, врятувала свою команду Сьюзан Торсгард, для якої цей м’яч став другим у зустрічі. Тим не менш, нічия – теж справжня сенсація, яка змушує по-іншому глянути на майбутнього суперника українок.

Україна – Норвегія 23:34 (13:17)

Турнірна таблиця:

М

Країна

В

Н

П

МЗ

МП

РМ

О

1

Норвегія

2

0

0

61

42

19

4

2

Данія

1

1

0

61

52

9

3

3

Румунія

0

1

1

48

56

-8

1

4

УКРАЇНА

0

0

2

46

66

-20

0


Календар групи В:

7 грудня, 19:15. Норвегія – Румунія 27:19
7 грудня, 21:30. УКРАЇНА – Данія 23:32
9 грудня, 19:15. Румунія – Данія 29:29
9 грудня, 21:30. УКРАЇНА – Норвегія 23:34
11 грудня, 19:15. УКРАЇНА – Румунія
11 грудня, 21:30. Норвегія – Данія

Група С

Нідерланди – Швеція 30:30 (14:14)

Обидві команди здобули перемоги у першому турі змагань, тож цей матч, чисто теоретично, був матчем за перше місце у групі. І нехай жодна з цих команд не є фаворитом континентального форуму, це протистояння стало одним з найцікавіших і найдраматичніших, як мінімум, у першому раунді змагань.

З самого початку нічого в цьому поєдинку не було зрозуміло. Спершу Швеція забиває три сухих м’ячі і захоплює лідерство, але буквально за наступних десять хвилин Нідерланди роблять вражаючий ривок – 11:3 і уже вони «везуть» опоненткам п’ять голів. Декілька хвилин тримається така різниця у рахунку, після чого шведки за наступних п’ять хвилин наздоганяють суперниць і на перерву команди йдуть за рахунку 14:14.

Десять хвилин відпочинку були відпочинком не тільки для команд, а й для їх фанів: такої нервової і аритмічної гри на цьому турнірі ще не було. Зовсім не було зрозуміло, що відбудеться буквально за декілька хвилин. Ну другу 30-хвилинку команди вийшли у зовсім іншому настрої, уже не було таких різких змін рахунку. Нідерландки змогли захопити лідерство на старті другого тайму і практично усю другу половину гри його й втримували. Кульмінація наступила на останній хвилині – рахунок на табло 30:29 на користь нідерландок, м’яч у них. Здавалося, що б тут складного: просто забити ще один гол - і перемога в кишені, але, виконавши чудову атаку, Ван дер Хейден влучає у штангу. Шведки моментально випускають сьомого польового – і за десять секунд до кінця матчу зрівнюють рахунок. Час на ще одну атаку був, але кидка не було. В підсумку, бойова нічия, яка вивела обидві команди у наступний раунд і перетворила матч Німеччина-Хорватія у матч за виживання: хто виграє, той виходить далі, хто програє – покидає турнір.

Хорватія – Німеччина 24:26 (14:13)

Завдяки нічиїй у попередньому поєдинку цей матч перетворився у справжній «виграй або вилети» для обох команд. Напруга у цьому матчі теж висіла у повітрі, ніхто не готовий був поступатися. Тим більше, хорваток несла уперед ще й шалена підтримка вболівальників.

Розпочався матч краще якраз для господарок першості. Хоч вони й не змогли піти у відрив, але практично увесь перший тайм були попереду. Німеччина постійно була у статусі наздоганяючої, але навіть попри те, німкені діяли цікавіше і якісніше на майданчику. Хорватки ж виїжджали за рахунок несамовитої підтримки фанів і власної спортивної агресії. На перерву команди пішли за рахунку 14:13 на користь господарок першості, але було очевидно, що все вирішуватиметься у другій половині гри.

Перших п'ятнадцять хвилин другого тайму толком нічого не змінили у цій грі: рахунок все ще був таким слизьким, але досі на користь хорваток. Фактично, усе найцікавіше розпочалося далі: спочатку німкені зрівняли рахунок і навіть вийшли уперед, та хорватки відігралися. Остання десятихвилинка починалася з нуля. І тут краще себе проявили німкені: вони вирвалися вперед, закріпили своє лідерство і навіть повели в три м’ячі. Такий хід подій став справжнім шоком для господарок турніру, вони нічого навіть не встигли зробити. В підсумку, 24:26 на користь Німеччини, яка крокує далі, а Хорватія в п’ятницю проведе останній матч на домашній першості.

Турнірна таблиця:

М

Країна

В

Н

П

МЗ

МП

РМ

О

1

Нідерланди

1

1

0

59

56

3

3

2

Швеція

1

1

0

60

58

2

3

3

Німеччина

1

0

1

52

53

-1

2

4

Хорватія

0

0

2

52

56

-4

0


Календар групи С:

8 грудня, 19:00. Німеччина – Нідерланди 26:29
8 грудня, 21:15. Швеція – Хорватія 28:30
10 грудня, 19:00. Нідерланди – Швеція 30:30
10 грудня, 21:15. Хорватія – Німеччина 24:26
12 грудня, 19:00. Німеччина – Швеція
12 грудня, 21:15. Хорватія – Нідерланди

Група D

Сербія – Франція 16:27 (3:11)

Матч-розчарування – саме так найкраще описати даний поєдинок між цими командами. Збірна Сербії їхала на турнір у статусі команди, яка має поборотися за вихід у півфінал, а виходить, що тепер їй доведеться битися за останню путівку у другий раунд змагань. Француженки просто декласували опоненток, не давши їм розкрити свої найкращі сторони.

Увесь перший тайм можна описати одним словом – фіаско. Так сильно ще жодна команда не провалювала стартову 30-хвилинку на цій першості. Сербки наче й намагалися грати, але у них не виходило практично нічого. Їм вдалося тільки тричі (!) відзначитися у воротах суперниць за перших півгодини гри. Так, француженки теж нічого фантастичного не продемонстрували: вони грали у прагматичний гандбол і головною метою команди була саме перемога. Обидві команди намагалися грати через центр поля, практично не граючи через фланги. Тільки от різниця в тому, що Франція робила це цікавіше і вправніше. На перерву команди пішли за рахунку 11:3 на користь француженок. Якось навіть не вірилося, що сербки зможуть щось змінити у другому таймі. Так воно й було. Франція збавила темп, дозволила щось робити сербкам на майданчику, але вони були настільки подавлені у той вечір, що абсолютно нічого не вдавалося, ще й воротар суперниць демонстрував хорошу гру у рамці воріт.

В підсумку, матч завершився з рахунком 27:16 на користь француженок. Збірна Сербії, забивши три голи у першому таймі, обновила «рекорд» фінальних стадій Євро: ніколи раніше жодна команда не забивала так мало голів за тайм (раніше цей «титул» ділили між собою Нідерландки та Росія, які відзначилися п’ять разів). Тепер сербкам потрібно обігрувати словачок, якщо вони хочуть пройти далі, а Франція уже у наступному раунді!

Чорногорія – Словаччина 28:24 (20:10)

У іншому поєдинку групи D діючі чемпіонки Європи, збірна Чорногорії, надто впевнено і просто розібралася зі Словаччиною. Чорногорки зіграли ще краще, ніж у першому поєдинку, тож їх протистояння з Францією має стати надзвичайно цікавим: на кону не тільки перше місце в групі, але й перевага у наступному раунді змагань.

Цей поєдинок практично нічим не відрізнявся від матчу Франція-Сербія. Чорногорія на частинки розібрала своїх суперниць, накидавши їм двадцять м’ячів у першому таймі, а в свої ворота отримала тільки десять. Причому, після стартових десяти хвилин зустрічі перевага чемпіонок становила тільки один м’яч, увесь цей фантастичний ривок вони здійснили за двадцять хвилин!

Другий тайм розпочався у тому ж ключі, чорногорки збільшили свою перевагу до +13 і тоді головний тренер команди випустив на майданчик зовсім юних гандболісток, давши їм можливість зіграти на головному європейському змаганні. Звісно, Словаччина не могла впустити такий шанс, вона моментально включилася у гру і різко почала наздоганяти опоненток. Треба віддати честь словачкам, що вони не склали руки і зіграли гідно. Фінальна сирена зафіксувала легку і невимушену перемогу чемпіонок – 28:24.

Турнірна таблиця:

М

Країна

В

Н

П

МЗ

МП

РМ

О

1

Франція

2

0

0

48

34

14

4

2

Чорногорія

2

0

0

50

43

7

4

3

Словаччина

0

0

2

42

49

-7

0

4

Сербія

0

0

2

35

49

-14

0


Календар групи D:

8 грудня, 19:00. Франція – Словаччина 21:18
8 грудня, 21:15. Чорногорія – Сербія 22:19
10 грудня, 19:00. Сербія – Франція 16:27
10 грудня, 21:15. Чорногорія – Словаччина 28:24
12 грудня, 19:00. Франція – Чорногорія
12 грудня, 21:15. Словаччина – Сербія

Після двох зіграних тур путівку у наступний раунд собі встигли забронювати такі команди: Іспанія, Угорщина, Данія, Норвегія, Нідерланди, Швеція, Німеччина, Франція та Чорногорія. Тобто, дев’ять з дванадцяти місць уже зайняті і тепер питання стоїть лиш в тому, хто з якого місця вийде далі. Інші ж три учасники основного раунду змагань визначаться в трьох очних зустрічах: Польща – Росія, Румунія - Україна та Сербія – Словаччина.

Олексій МАНДЗІЙ, Sport.ua

 

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.