Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Германия
| Обновлено 29 октября 2014, 13:54
1646
2

Виктор СКРИПНИК: «Я мечтал возглавить Вердер»

Украинский специалист 10 лет проработал в структурах бременского клуба

| Обновлено 29 октября 2014, 13:54
1646
2
Виктор СКРИПНИК: «Я мечтал возглавить Вердер»
werder.de, Виктор Скрипник

Однією із найважливіших подій футбольної осені можна назвати призначення головним тренером бременського «Вердера» українця Віктора Скрипника. Він став першим нашим земляком, який очолив клуб-представник топ-чемпіонату Західної Європи.

- Чи надіялися ви отримати запрошення очолити команду, яка чотири рази була чемпіоном Німеччини?
- Я буду нещирим, якщо скажу, що не мріяв про таке запрошення. Кожна людина мріє про кар'єрний ріст. І я також хотів стати головним тренером команди, у структурі якої працюю аж десять років. Я починав з дитячого тренера і по сходинках доліз аж до головного керманича «Вердера».

- Ви у «Вердері» десять років. Коли почали претендувати на головний тренерський пост: тепер чи ще раніше?
- Ні, раніше я не мріяв про крісло головного тренера, бо пішов на підвищення лише два роки тому, коли «Вердер» очолив Робін Дутт. Ми одночасно підстрибнули у кар'єрному рості. Мене тоді призначили наставником молодіжної команди, віком до 23 років, а Дутта - головним тренером «Вердера». Тепер його звільнили, а мене призначили на його місце. Можна сказати, що я прийшов до керма команди саме у той період, коли справді цього заслужив.

- Які ваші основні заслуги як тренера дитячих і молодіжних команд «Вердера»?
- Ми виграли чимало міжнародних турнірів. У 2011-у році юнацький склад «Вердера» під моєю орудою завоював звання віце-чемпіона Німеччини. Були близькі до чемпіонства, але у фіналі програли «Кельну» лише у додатковий час. Річ у тім, що в Німеччині рівень дитячо-юнацького тренера вимірюють не так титулами, а кількістю футболістів, яких він виховав для дорослого професійного футболу. «Вердер» робить ставку на виховання молодих гравців і не дозволяє собі купувати дорогих виконавців. Приємно, що мої хлопці засвітилися у багатьох командах елітного дивізіону в бундеслізі: «Нюрнберзі», «Франкфурті» та інших. А у «Вердері» нині грає шість-сім виконавців, яких я тренував на молодіжному рівні. І це був один із аргументів для мого призначення. У мене дуже хороша тренерська команда. Працюватиму з хлопцями, з якими свого часу грав у футбол. Залюбки попрацюю з Торстеном Фрінгсом, колишнім футболістом «Вердера» та збірної Німеччини.

- Після дев'яти турів показник «Вердера» - чотири нічиї, п'ять поразок та останнє місце у турнірній таблиці. Завдання - вижити чи щось вище?
- Першочергове завдання - стабілізувати гру, особливо в обороні. Адже на початку сезону ми пропустили понад 20 голів. Звісно, хочеться поліпшити турнірні показники. Коли я захищав кольори «Вердера», то у нас вже був період, коли ми боролися за виживання. Знаю, як психологічно було важко, тому розумію, що мені буде зовсім нелегко у новому кріслі. Нічого, багато команд проходили такі важкі періоди. Я щиро вірю в те, що «Вердер» підніметься до верхівки турнірної таблиці. Це питання часу. А в цьому сезоні ніхто не вимагає від мене дива і не просить, щоб я вивів команду в єврокубки. Апетит прийде під час їди. Було б безглуздо мріяти про Лігу

Європи, коли команда на останньому місці в бундеслізі. Я визначатиму цілі поетапно. Ось зіграємо три чи чотири матчі і тоді ставитиму нові завдання на наступні три чи чотири тури.

- Чи встановили ви причини невдач «Вердера» і як збираєтеся піднімати команду з дна турнірної таблиці?
- Ні, я не хочу говорити щось погане про попереднього тренера. Він талановитий фахівець, в якого багато чого виходило у леверкузенському «Баєрі» та «Фрайбурзі». А у «Вердері» не все вийшло. Це не значить, що хтось кращий, а він гірший. Я не можу за добу чи дві визначити причини невдач. Так, я дивився усі поєдинки «Вердера» і збагнув, що команда хороша. Так, є психологічні фактори, які впливають на показники. Я не говоритиму, як буду поліпшувати показники. Маю свої тренерські погляди, але розумію, що я не чарівник і що для результату потрібна копітка праця.

- Ви вже підготували костюм і краватку? Чи будете змінювати імідж?
- Ні-ні, на матчах бундесліги перебуватиму у спортивному костюмі. Я звик до нашої красивої зеленої амуніції. Зрештою, ніхто не вимагає від мене дрес-коду. От коли команди виходять в єврокубки, то одягаються в офіційному стилі. Дуже незвично бачити тренера «Борусії» (Дортмунд) Юргена Клоппа в костюмі і в сорочці, адже в бундеслізі він завжди у спортивному одязі.

Петро ОПЛІВ, «Футбол 24»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
akkkrrraaa
а также с первой победой и выходом в 1/8 к.Германии )
akkkrrraaa
Удачи, Виктор Анатольевич!