Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 23 октября 2014, 18:57
914
0

Менеджер программ ФИФА: «ФФУ работает очень эффективно»

В Киеве состоялся семинар ФИФА по программе «ПЕРФОРМАНС»

| Обновлено 23 октября 2014, 18:57
914
0
Менеджер программ ФИФА: «ФФУ работает очень эффективно»
ffu.org.ua

 

Старший менеджер програм ФІФА із розвитку в Європі Єва Паск’є розповіла про стратегічний план розвитку футболу в Україні, створення якого обговорювалося під час семінару ФІФА за програмою «ПЕРФОРМАНС», що проходив 21-23 жовтня у Києві, та відзначила роботу ФФУ у цьому напрямку.

- Сьогодні завершився триденний семінар ФІФА за програмою «ПЕРФОРМАНС», у якому взяли участь представники Федерації футболу України та регіональних федерацій. Чи можна вже говорити про результати проведення даного заходу?
- Ми дуже корисно провели тут час. Були навіть трохи здивовані тим, як люди активно брали участь у дискусіях. Багато цікавого було сказано протягом останніх днів. Те, що ми робимо - допомагаємо готувати ФФУ стратегічний план розвитку футболу в Україні. Тому що без плану, без певних цілей люди губляться.

Ми запросили до діалогу представників регіональних федерацій, членів Виконкому ФФУ, керівників управлінь та департаментів ФФУ і разом з ними обговорили ситуацію, в якій на даний момент перебуває футбол у країні. Йдеться про сильні і слабкі фактори. Виходячи з цього аналізу, ми подивилися, в якому напрямку потрібно рухатися далі.

У результаті наших дискусій, ми отримали чотири основоположних стовпи, на яких потрібно розвивати футбол у найближчому майбутньому. Разом з працівниками Федерації ми з’ясували, які заходи необхідно проводити по цих напрямках, щоб досягти поставлених цілей.

- Ви востаннє приїжджали в Україну у грудні 2013 року, взявши участь у Конгресі ФФУ. У перший день семінару був проведений SWOT-аналіз для визначення шляхів розвитку українського футболу. Як по-Вашому, чого Федерації вдалося досягти за останній рік, а над чим ще необхідно працювати?
- Не можу сказати, що було досягнуто за цей період, а що - ні. Ми можемо говорити про те, що на даний момент працює добре, а що - не дуже. Безумовно, потрібно говорити про досягнення, але також необхідно акцентувати увагу на речах, які не функціонують належним чином. Наш аналіз спрямований на те, щоб сформувати загальну картинку і визначити шляхи, якими слід йти у подальшому.

У той момент, коли план розвитку футболу на найближчих чотири роки вже створено, вкрай важливим стає проведення моніторингу за його виконанням. Впровадження плану та контроль за його виконанням - це ключові кроки, які ФФУ належить зробити.

- Протягом останніх трьох днів було чимало сказано про те, що ФФУ має програми розвитку практичних у всіх сферах, однак вони залишаються лише на паперах, оскільки вітчизняному футболу не вистачає гідного фінансування. Чи можливо розраховувати на допомогу ФІФА у вирішенні цієї проблеми?
- На жаль, ФІФА не може забезпечувати фінансування не тільки українського футболу, але і будь-якої іншої федерації, у цілому. Ми дуже багато допомагаємо кожній із 209 федерацій. Кожна федерація щорічно отримує від нас фінансову допомогу і програми з розвитку. Не хотілося б, щоб ФФУ лише очікувала фінансової допомоги від ФІФА та УЄФА. Федерація повинна прагнути самостійно акумулювати кошти.

Звичайно, зараз вкрай нелегка ситуація в Україні. Однак можна приводити у життя актуальні для суспільства соціальні програми і намагатися знаходити для цього кошти. Потрібно також працювати з лобіюванням власних інтересів у державній сфері. Дуже важливим для держави повинен бути здоровий спосіб життя населення, а особливо - дітей. ФФУ, регіональним федераціям і клубам належить подумати про те, як власноруч заробляти гроші. На щастя, в європейському футболі є чимало прикладів вирішення подібних проблем.

- А якщо держава змушена фактично наново вставати на ноги у результаті останніх подій в країні, а тому національній асоціації залишається тільки мріяти про допомогу з боку влади у ці дні? Адже були визначені пріоритетні цілі розвитку футболу, серед яких - будівництво дитячо-юнацьких академій. Виходить, впровадження в життя цього плану стане можливим лише з появою спонсорських коштів, і цей процес може затягнутися на роки…
- Безумовно, неможливо запустити план розвитку футболу без належного фінансування. Завжди доводиться шукати потенційних інвесторів. Але, з іншого боку, вже зараз можна сказати, що потрібно конкретно зробити у футбольному господарстві. Але будь-які цілі повинні бути реальними, вони повинні спиратися на існуючі ресурси. І, до речі, не тільки фінансові. Кадрове питання - не менш важливе у процесі впровадження в життя стратегії розвитку футболу.

Ми подивимося у найближчі місяці, чи зможе ФФУ зробити те, про що було сказано протягом останніх днів. Можна ж сказати будь-що. Наприклад, про те, що Федерація хоче побудувати центри розвитку дитячо-юнацького футболу у кожному регіоні. Але потім доведеться визнати, що на здійснення цього плану немає коштів і після цього зізнатися перед громадськістю, що, на жаль, ця ідея не є пріоритетною.

- Минулого року Ви зустрічалися з керівництвом та співробітниками ФФУ з метою проведення аналізу, підтримки та експертної оцінки усіх напрямків функціонування Федерації. Які позитивні та негативні підсумки Ви виявили у роботі Федерації у результаті тієї зустрічі?
- Безсумнівно, ФФУ працює дуже ефективно. Однією з головних рекомендацій, яку ми тоді адресували керівництву національної асоціації, була якраз підготовка стратегічного плану розвитку. Хочу подякувати керівникам Федерації, особливо - президенту ФФУ Анатолію Конькову за те, що ви дуже серйозно поставилися до цього питання.

Без планування немає майбутнього. Адже ми щодня плануємо, як проведемо день, куди підемо на вихідні. Те ж саме має робити і ФФУ. Ми впевнені, що цей план допоможе не тільки Федерації у контексті покращення результатів роботи, а й буде додатковим аргументів у дискусії з державою та потенційними спонсорами. Це матиме позитивний ефект не тільки для ФФУ та регіональних федерацій, а й для усього суспільства.

ФФУ

Михаил Шаповалов
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.