Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Сборная УКРАИНЫ
| Обновлено 07 октября 2014, 14:33
1362
0

Виктор СКРИПНИК: Немцы не позволят себе недооценить Украину

Известный специалист поделился ожиданиями от матчей плей-офф отбора на чемпионат Европы

| Обновлено 07 октября 2014, 14:33
1362
0
Виктор СКРИПНИК: Немцы не позволят себе недооценить Украину

У понедiлок молодiжна збiрна України зiбралася на пiдготовку до двох поєдинкiв плей-офф проти Нiмеччини. Переможець двоматчевого протистояння завоює путiвку на чемпiонат Європи.

Свiй перший поєдинок пiдопiчнi Сергiя Ковальця зiграють десятого жовтня у Черкасах, а матч-вiдповiдь пройде 14-го жовтня в Ессенi. Про стан речей у таборi суперника кореспондентовi сайту «Футбол 24» розповiв Вiктор Скрипник, колишнiй футболiст збiрної України, який нинi тренує молодiжний склад нiмецького клубу «Вердер» (Бремен).

- Чи погоджуєтеся, що нiмцi - фаворити цього протистояння?
- Так, погоджуюся. Останнiм часом нiмцi фаворити в усiх футбольних турнiрах. Особливо пiсля того, як доросла збiрна цiєї країни виборола звання чемпiона свiту. Футбол переживає ейфорiю, i кожнiй командi почесно виграти кожен поєдинок. А коли нiмецькi 21-рiчнi футболiсти одягають футболку своєї країни, то вони розумiють, що просто зобов»язанi виграти.

- Яке прiорiтетне завдання молодiжної збiрної Нiмеччини: постачання гравцiв у бундестім чи перемога в усiх матчах, зокрема у Євро-2015?
- Тут все iде по сходинках. Кожен футболiст по сходинках крокує до молодiжної збiрної i кожен тренер також по сходинках розвивається. Зрозумiло, що гравець хоче крiзь «молодiжку» пробитися до нацiональної збiрної. Але без перемог на молодiжному рiвнi йому важко буде зробити видатну кар'єру, тому вiд гравцiв не треба вимагати перемог - вони самi їх прагнуть, бо розумiють, що цi звитяги потрiбнi не лише суспiльству, але самим футболiстам.

- То нiмцi не дозволять собi недооцiнити Україну?
- Нi, не дозволять. Я бачу, як вся нацiя живе футболом. Я бачу, як країна розвиває футбол, як тут все органiзовано i дисциплiновано. Не вiрю, що нiмецька «молодiжка» може провалити кiнцiвку дистанцiї i вiддати перемогу Українi.

- Ви однозначно назвали Нiмеччину фаворитом. Маєте на увазi лише футбольний бум пiсля чемпiонату свiту чи клас гравцiв?
- За класом нiмецька збiрна також вiдчутно переважає Україну. Кожен гравець має iгрову практику. I не де-небудь, а в бундеслiзi. Наставник нiмецької «молодiжки» нiколи у свiтi не запросить футболiста, якщо той у попередньому сезонi забив 80 голiв, а останнiй мiсяць не грав за свiй клуб. Вiн радше викличе не розкрученого бiйця, який ось-ось зiграв за свою команду, анiж досвiдченого i без iгрової практики. I коли у нiмцiв випадає певний гравець, то нiхто з цього не робить трагедiї, адже у розширеному списку є вiд 40 до 50 кандидатiв. На мiсце травмованого приходить iнший, i втрати як не було. На жаль, Україна не має такого широкого кадрового вибору. I причина - у розвитку дитячо-юнацького футболу України.

- Наскiльки розвиток дитячо-юнацького футболу Нiмеччини переважає переважає Україну?
- Я не хочу говорити про те, що твориться в українському футболi. Усi про це прекрасно знають. Не менi з-за кордону про це казати. А вiд розвитку Нiмеччини я просто у захватi.

- Що саме вас вражає найбiльше?
- У Нiмеччинi молодим хлопцям дають спокiйно працювати i насолоджуватися футболом. Коли команда програє, нiхто нiкого не
виганяє, нiкого з тренерiв з посади не звiльняють, нiкого не називають лузером i не звинувачують у тому, що вiн «злив» матч. Команда не боїться програвати i пропускати голи. Усi розумiють, що поразки - це не трагедiя. Робота з молоддю нагадує роботу в цирку. Коли артиста хвалять, вiн знову горить бажанням виходити на сцену. Так само в Нiмеччинi поводяться з молодими футболiстами. Їх постiйно хвалять i пiднiмають їхню самооцiнку. У футболiстiв виростають крила i вони грають розкуто i дисциплiновано.

У Нiмеччинi дитячi тренери не дозволять собi залучити в команди когось «по блату». Особливо у 14-рiчному вiцi, коли школи витрачають грошi на юних футболiстiв. Саме тому у великих командах рiдко зустрiнеш дiтей полiтикiв, бiзнесменiв i навiть вiдомих в минулому гравцiв.

- Як вам умови в клубних академiях Нiмеччини?
- Клубнi академiї дiляться на три зiрки. Найвищий статус тризiркових мають школи «Баварiї», «Вердера», менхенгладбахської «Борусiї», леверкузенського «Байєра» та «Штуттгарта». Що три роки кожна школа проходить атестацiю i приймає у себе ревiзорiв з Федерацiї футболу Нiмеччини. Тi прискiпливо перевiряють дiяльнiсть шкiл, вивчають квалiфiкацiю тренерiв, показники вихованцiв, оглядають умови працi i ухваляють остаточне рiшення. Частенько навiть топ-клуби втрачають статус тризiркових через погiршення показникiв своїх вихованцiв. Тризiрковi школи отримують вiд федерацiї бонус у розмiрi 350 тисяч євро. Нiмцi не розслабляються i крокують вперед. Тому мають результати. Українськiй «молодiжцi» буде дуже важко у боротьбi проти такої потужної машини. Але шанси все одно є.

Петро Оплів, «Футбол 24»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.