Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Легкая атлетика
| Обновлено 25 сентября 2023, 14:38
4362
2

Дмитрий ЧЕРНИЦКИЙ: «В марафоне нет правых и левых»

В гостях у Sport.ua побывал генеральный менеджер Киевского полумарафона

| Обновлено 25 сентября 2023, 14:38
4362
2
Дмитрий ЧЕРНИЦКИЙ: «В марафоне нет правых и левых»
Sport.ua, Дмитрий Черницкий

Гостем Sport.ua вчора, 12 вересня, став генеральний менеджер Київського півмарафона Дмитро Черницький.

- Напередодні велика спортивна подія, до якої ми всі готуємося - Київський міжнародний півмарафон. Люди, які не зареєструвалися, можуть приходити і побачити на власні очі, що таке півмарафон, коли він відбуватиметься на Контрактовій площі. А хто має бажає, може стати учасником нашої події.


- Що таке Київський півмарафон? Як ви дійшли думки, що потрібно проводити це змагання?
- Ідея проведення півмарафону прийшла до нас чотири роки тому. Я сам займаюся спортом, досить багато бігаю. Для мене поєднання спорту і бізнесу є основною складовою. Я раніше працював лише в рекламній діяльності, але вона не давала того задоволення, яке я отримую зараз. Я можу зранку встати, пробігти крос, прийти на роботу і бути знову в спортивному дусі і готувати такі заходи, як Київський півмарафон чи Київський марафон.
Сама ідея півмарафону та марафону полягає в тому, що людина, яка бере в ньому участь, ставить перед собою мету перебороти себе. Це не просто два чи п'ять кілометрів. Тут потрібна певна витримка, підготовка, певний план. Ти ставиш перед собою мету: пробігти марафон. Взагалі вважається, що людина, яка пробігла марафон, здолала самого себе, поборола лінь, страх. Такі складові дуже важливі для успішної людини, в якій би сфері вона не працювала.
- Київський півмарафон за престижністю яке місце посідає?
- Марафон має багато складових: благодійну, спортивну, туристичну. На марафони їздять багато учасників з інших країн. Якщо, наприклад, взяти всім відомий Берлінський марафон, то там приблизно 70% складають туристи. Це спортивний туризм. Тобто я можу приїхати в той же Берлін, в ці дні я можу побути і на спортивній виставці, можу потрапити на паста-паті, в неділю я буду бігти 42 195 метрів, де буде перекрите все місто. Тобто це вже така традиція.
Берлінському марафону вже 40 років, Бостонському вже за 100 років, наприклад. Нам поки що 4 роки. Раніше в Києві півмарафон проводився, він був розпочатий 1991 року, проводився декілька років, а потім була велика пауза. Зараз ми відродили цю традицію. Ми поки що не боремося за високе місце в Європі. Ми зараз робимо великий акцент на те, щоб підняти таку культуру в Україні, щоб з'явилися саме українські учасники. А потім ми вже будемо більш сфокусовані на те, щоб залучати елітних учасників, створювати справжню олімпійську спортивну атмосферу.
- Скільки у вас зареєстровано учасників за віком, за статтю? Ви розумієте, хто буде бігти цей марафон?
- Так, звичайно. Реєстрація на півмарафон триває вже близько одного року. Тобто коли ми закінчили минулий півмарафон, у жовтні, вже через тиждень відкрили реєстрацію на наступний марафон. Наприклад, на сьогодні ми маємо 3200 учасників, які вже подали заявки на участь в цьому півмарафоні.
В нас основна дистанція - 21 кілометр. Але там є також дистанціі 10 км, 5 км. Також в нас є благодійний забіг на 2 км, є дитячі забіги на 300 і 1000 метрів. Вперше в історії Київського півмарафону буде ролерний забіг на 21 км, на 5 км, а також дитячий ролерний забіг на 300 та 1000 метрів. Це фестиваль спорту.
- Переважно будуть бігти киян?
- Так. За чотири роки, які ми працюємо у цьому напрямку, в Києві це досить успішно розвивається: будуються бігові клуби, створюються бігові спілки, організації, які все більше і більше починають на цьому фокусуватися. Наприклад, в Європі це дуже популярно. Ми зараз спілкуємося з нашими партнерами хронометристами, які мають приїхати в Україну робити замір кожного учасника. В Польщі за одні вихідні відбувається близько тридцяти-сорока стартів. Уявіть, скільки там спортивних подій. Кожні вихідні - спортивне свято. Я думаю, що ми колись теж дійдемо до цього.
- Який маршрут у нинішньої траси? Чи є вже міжнародна сертифікація?
- Маршрут наш був сертифікований, ми планували, що будемо все проводити по сертифікованому маршруту. Зареєстровані учасники знають про це. Але у нас на Набережній побудували естакаду, нам зараз потрібно було швидко прийняти рішення, щоб замінити маршрут. Маршрут ми замінили. Інформацію також виклали на офіційну сторінку у «Фейсбуці» та на офіційному сайті. Але він, на жаль, цього року буде не сертифікований.
Про маршрут. Старт буде на Контрактовій площі. Ми будемо бігти по вулиці Сагайдачного, потім Боричів узвіз, набережна, добігати по набережній аж до мосту метро. Там ми будемо розвертатися, вибігаючи на естакаду. З естакади ми будемо спускатися, бігти до Поштової площі, потім ми будемо повертати на Гаванський міст, потім Московський міст. Цього року ми будемо пробігати через Труханів острів, вибігати на Парковий міст, з нього збігати і по зустрічній смузі підійматися до Поштової площі, Боричевого узвозу і вулиці Сагайдачного. Це 21-кілометровий маршрут в одне коло, ділянка задіяна як історична частина міста.
- Як ви контактуєте з Київською міською адміністрацію? Наскільки легко вони йдуть на контакт, перекрити вулиці міста? Як це відбувається?
- У нас все відбувається в цивільній формі. Ініціаторами, організаторами цієї події виступаємо ми. Основні ініціативи також ідуть з нашої сторони. Ми пишемо листи. Київська міська державна адміністрація зараз готує розпорядження щодо проведення цього заходу. Зі свого боку ми всіляко інформуємо киян про те, що буде відбуватися півмарафон і що будуть перекриті вулиці. З Департаментом ДАІ ми відпрацювали схему перекриття руху. Ми також будемо ставити додаткових волонтерів, які будуть інформувати людей в певних ділянках, роздавати флаєри, казати, що відбувається марафон, як можна об'їхати ці ділянки. Ця інформація також буде доступна у ЗМІ. Ще буде відбуватися попередня прес-конференція, приурочена на цей марафон. Співпраця в нас іде пліч-о-пліч.
- Ви казали про те, що будуть якісь розважальні моменти. Можете про них розповісти?
- На Контрактовій площі буде побудовано марафонське містечко. Нашим партнером в дитячому напрямку є компанія «МакДональдз». Буде побудоване містечко, де діти зможуть побавитись, там будуть конкурси, ігри. Буде побудована взагалі зона відпочинку для учасників, наприклад. Будуть стояти фуд-корти на Контрактовій площі. Також напередодні марафону, 27 вересня, буде відбуватися перша спортивна виставка, яка буде проводитися в Українському домі. На цій виставці буде відбуватися видача стартових пакетів, там буде певна лекційна програма, присвячена тому, як підготуватися, ми будемо розповідати про травми, про тренування. Більш детальна інформація з'явиться ближче до початку цієї виставки. В нас запланований цілий «букет» подій. Учасники, які прийдуть, зможуть повболівати за своїх рідних, близьких, хто буде на той момент знаходитися на маршруті. Основна традиція, ідея марафону - коли учасник фінішує, він на фініші отримує пам'ятну медаль. Це пам'ять на всі роки, якщо ти пробіжиш цей Київський марафон. Сьогодні це подія, а завтра це вже історія.
- Крім того, що людина отримає чудові спогади і медаль, є, можливо, ще якийсь призовий фонд?
- Звичайно, призовий фонд цього року встановлюється більше із призів спонсорів та партнерів. Титульний партнер - компанія Adidas. Буде багато подарунків. Ми і зараз вже проводимо різні конкурси, акції. В нас можна виграти, наприклад, футболку, кросівки, можна приєднатися до наших тренувань, які відбуваються щосуботи. Це також анонсується. В минулі роки призовий фонд сягав близько 30-40 тисяч гривень. Цього року ми не робимо акцент на те, щоб виплачувати такі великі призові. Тому що ми цього року робимо благодійні забіги, в нас є благодійний марафон. Ми вважаємо, що поки що рано говорити про великі призові. Нам потрібно створити культуру, нам як організаторам потрібно професійно відпрацювати свій підхід до організації таких подій. Тобто є на даний момент більш важливі складові, куди треба затрачати і фінанси, і ресурси.
- Розкажіть детальніше про благодійний забіг. Є кількість зареєстрованих на нього? Як він буде відбуватися?
- В нас є два формати. Це благодійний марафон. В ньому бере участь п'ять благодійних фондів: «Таблеточки», які займаються онкоцентром, «Лелека», яка допомагає потерпілим в зоні АТО, «PayPal», «Сироти України» і «Синдром Дауна». Нами було обрано поки що 5 фондів, і ми надали цим фондам п'ять безкоштовних стартових пакетів. Фонди залучили фандрайзерів - людей, які будуть бігти від цього фонду і на сьогодні збирають кошти на цей фонд. Вже зібрано, здається, 25 тисяч гривень, на благочинність. В день марафону ми скажемо загальну суму, яку фонди зібрали на благочинність. Ми будемо нагороджувати переможця, хто найбільше збере. Це класичний варіант підходу марафону до благодійності. Тому що в усьому світі кожен марафон має близько п'ятиста фандрайзерів. Уявіть, якщо 500 чоловік одночасно будуть займатися благочинністю і збирати кошти, скільки вони можуть зробити добрих справ. Власне кажучи, марафон виступає платформою для того, щоб підтримувати благодійні проекти. Я думаю, що наступного року в нас буде ще більше благодійних фондів.
Другий формат - саме благодійний забіг, який називається «Сильні духом». В цьому забігу нашим партнером виступає благодійний фонд «Лелека». Зібрані кошти будуть направлятися солдатам, які знаходяться в шпиталі. Після проведення марафону ми особисто зробимо звіт, яку суму ми зібрали. Будемо до кінця слідкувати за тим, щоб ці кошти були передані цим солдатам, щоб ця допомога обов'язково надійшла.

- Цей звіт ви покажете людям, які бігли?
- Обов'язково. Тому що є в нас приклад, коли ми працювали з фондами і потім допомагали, самостійно розпоряджались коштами, ми не знали, куди йшли ці кошти. Я впевнений, що зараз багато хто на цьому питанні також спекулює. Тому ми будемо максимально контролювати це питання зі свого боку також.
- Ви казали, що багато публічних людей братиме участь у благодійних забігах. Ви можете назвати цих осіб?
- В благодійному марафоні братимуть участь зірки естради, політики, спортсмени. В'ячеслав Узелков, Валерій Харчишин, Марія Падалко. Досить багато зірок, про яких ми навіть і не знаємо, які самостійно реєструються і ми їх знаходимо вже у стартових листах. Також ми такі листи направили нашому меру Віталію Кличку, щоб він також долучився до благодійного пробігу чи навіть до наших тренувань. Я думаю, що і Віталій Володимирович зможе пробігти наш півмарафон. А в минулому році в нас бігло три міністри. Наприклад, міністр спорту Дмитро Булатов, міністр фінансів. Я сподіваюся, що цього року їх буде не менше. Особисті запрошення ми надіслали всім представництвам в Україні, консулам. Там також буде певна команда, зараз вона збирається. Марафон - це така подія, в якій може взяти участь кожна людина, в залежності від своїх фізичних можливостей обрати ту чи іншу дистанцію. Тут немає якихось «правих», «лівих», «червоних» чи «блакитних», тому що це така платформа, де можуть бути люди з різними і релігіозними поглядами, і політичними.
- Розкажіть про дитячий забіг, щоб батьки могли легко відпустити своїх дітей бігти і не хвилюватися за них...
- Дитячі забіги цього року будуть відбуватися по особливій програмі. В нас діти, які будуть бігти 1000 метрів, бігтимуть з електронними чіпами. Хочемо зробити спільну акцію разом з «МакДональдз». В нас діти отримують і футболки, і стартові пакети. Також будуть призи, подарунки від спонсорів та партнерів. Для дітей дистанції 300 метрів та 1000 метрів, для бігунів. Для ролерів дистанції також 1000 і 300 метрів. Запрошуємо всіх батьків приєднатися, хто ще не приєднався, обов'язково зареєструвати своїх дітей, тому що без реєстрації ми не будемо допускати до старту.
- Є вікові обмеження для дітей?
- 300 метрів від 6 до 8 років, така інформація є на сайті. А 1000 метрів від 10 до 14 років.
- Як підготуватися до такого півмарафону? Ви кажете, що у вас кожні вихідні тренування. Як себе підготувати і морально, і фізично до того, щоб пробігти?
- По-перше, готуватися можна самостійно, а можливо, краще прийти в якусь спілку або в біговий клуб, яких в Києві досить багато. Ми зі свого боку зараз проводимо безкоштовні відкриті тренування, куди люди приходять, і ми розповідаємо про те, як підготуватися до півмарафону.
У нас 7 тренувань, вони побудовані певним чином. Був у нас підготовчий період, базовий, зараз у нас піковий період, коли ми вже виходимо на пік і готуємося до пробігу. Завтра, в суботу, ми запрошуємо всіх, хто ще не долучився, на НСК «Олімпійський», де буде проведено відкрите тренування. Тобто це не просто якась промоакція, таке відкрите тренування, де всі стали і побігли. Там працює чотири тренери. Один займається з дітьми. Тобто можна приводити дітей, де вони можуть також потренуватися. Окремий тренер працює з командою, яка планує бігти 21 кілометр. Окремий тренер працює з командою на 10 кілометрів. І окремий тренер, який працює з командою на 5 кілометрів і з початківцями, які тільки-но долучилися і хочуть взяти участь у півмарафоні. До цих тренувань можуть долучитися як люди, які є учасниками нашого заходу, так і люди, які не є учасниками нашого заходу.
- З чого потрібно почати бігати?
- Як на мене, найголовніше - поставити перед собою якусь мету, наприклад, пробігти хоча б 5 кілометрів. Коли людина має мету, вона думає про план дій. Тоді вона починає дивитися, можливо, якісь програми використовувати, а краще - піти в біговий клуб, наприклад, познайомитися з аматорами, вони можуть допомогти. Починати потрібно з невеликого. Все залежить від вашого рівня підготовки. Якщо ви ніколи не бігали, тільки починаєте бігати, вам тренери запропонують змішувати біг з ходьбою на першому етапі. Все повинно бути потроху. В мене, наприклад, дружина, як починала бігати, одне коло на Крській вулиці довжиною 200 метрів пробігла, друге пройшла. Так, наприклад, в понеділок, середу та четвер. А наступної неділі додаємо: одне коло пробігла, друге пройшла, третє пробігла. І так, потихеньку, потихеньку. Вже моя дружина буде бігти 10 кілометрів на півмарафоні.

- В який час зручніше бігати? Вранці, ввечері?
- Біг, будь-яке тренування знімають емоційну втомленість. Хтось бігає вранці, хтось - ввечері. Це все залежить від вашого графіку. Я бігаю зранку, мені так простіше, бо в мене день починається рано: школа, дитячий садок, домашні питання. Хтось бігає ввечері. Але якщо я бігаю ввечері, то я заряджаюся і потім не можу заснути, це досить важко. Тому це все залежить від вашого особистого графіка. Якщо ви зранку пробіжите, ви бадьоро налаштуєтеся на робочий день. Я, наприклад, отримую від бігу. Коли я приходжу до офісу, я вже зібраний, чітко спланував, що я хочу сьогодні зробити, в мене вже немає «розкачки», поки попити кави, провірити пошту і так далі. Тобто я вже "ввімкнений", позитивно заряджений. А якщо я ввечері побігаю, я можу прийти додому з великою кількістю питань, думок. Я пішов побігав уранці - робочого дня як не було, щасливим засипаєш, зранку прокидаєшся свіжим, як огірочок. Тому і те, і те варіант.
- Що можна, що не можна їсти, коли ти займаєшся бігом? Чи обмежень немає?
- Про харчування, добавки думають спортсмени, які більш професійно підходять до цього питання. Я, наприклад, зранку їм вівсяну кашу з сухофруктами. Що не їсти? Я, наприклад, їм все. Я не професійний бігун. А людині, яка готує себе на певний пік, обов'язково потрібні якісь добавки, потрібно їсти якісь гелі в період підготовки до цього заходу. Краще тут з харчуванням не експериментувати. Якщо взагалі перший раз готуєтесь, то я не думаю, що потрібно сильно про це думати. Можна вести нормальний, спокійний раціон. Коли ви вже далі займаєтесь, то потрібно консультуватися з тими людьми, які більш професійно цим займаються. Тому що є гейнери різні, і вуглеводна дієта. Це вже більш спеціалізовані підходи. Тому краще спілкуватися с тренерами.
- Як ви дійшли до думки, що потрібно бігати, що вам хочеться бігати?
- В мене в якийсь період в житті настала криза. Я працював в рекламній агенції. Я на той період займався кекусінкай карате. В мене не завжди виходило поєднувати тренування з роботою. Іноді мені хотілося більше тренуватися, аніж працювати. Настав такий момент, що треба було все змінити. Я взяв паузу і думав над тим, чим би я хотів далі займатися. Я хотів, щоб те, чим би я займався, було моєю місією в житті. Щоб це було те, чого немає в цій країні. Щоб я міг присвятити цьому життя, а не дарма витратити своє існування. Щоб після мене залишився слід цього і хтось потім це продовжив. Все, що я робив - бігав. І купався ще. Це була зима, ми купалися в ополонці з братом. Бігали, бігали і подумали зробити такий пробіг навколо України, наприклад. Але потім подумали, що це дурниця, що нас неправильно зрозуміють. Я розумів, що якщо я хочу займатися спортом і поєднати спорт із бізнесом. Треба почати з бігу, тому що біг - найдоступніший вид спорту. Тут потрібне бажання і кросівки. Найголовніше - отримувати задоволення від того, чим ви займаєтеся. Так само в бігу. Не потрібно себе насилувати, змушувати. Все має бути в задоволення. Якщо ви поставили сьогодні собі план пробігти певний час, зробіть це в своє задоволення. Можливо, зробіть це з музикою. Мені здається, що для того, щоб полюбити цю справу, вона має балансувати на межі того, що подобається і того, що потрібно. А якщо ти будеш себе тільки змушувати, то ти не будеш отримувати задоволення від цього процесу.

- Що допомагає, коли важко бігти? Музика у вухах, як ви вже казали?
- Так, може допомогти музика. Я, наприклад, бігаю з музикою. Хоча багато хто з тренерів скаже, що це погано, що так не можна, тому що я в місті біжу, навколо автомобілі. А я ще так біжу: намагаюся робити так, щоб автомобілі пропускали мене, щоб була повага до бігунів. Музика, кросівки, футболка, шорти, годинник, пульсометр - це все має певне значення. Ти біжиш, можеш контролювати свій темп, рух, можеш бачити своє серцебиття. Ти бачиш, що поставив перед собою мету пробігти 5 кілометрів, наприклад, за 22-23 хвилини. Тоді тобі потрібно бігти з конкретним пульсом, і ти можеш за цим спостерігати. На сьогодні є багато сучасних приладів.
- В яких змаганнях ви вже брали участь?
- Мій рекорд - у 2008 році я пробіг Одеський півмарафон за годину двадцять хвилин і навіть посів шосте місце. А в Європі я досить добре дружу з Празьким марафоном, ми бігли там естафету на конгресі AIMS. Ми навіть бігли в команді АІМС, це був міжнародний конгрес, де бігли всі директори міжнародних марафонів. Ми в своїй команді навіть зайняли перше місце. Було приємно, коли я з Праги привіз кубок. Крім Праги, я більше ніде не бігав на марафонах. Я думав, що в Будапешті пробіжу, але підготовка, коли ти сам займаєшся організацією такої події, забирає в тебе час, робочий день триває до 22:00-23:00, ти працюєш, віддаєшся цьому. Мета - зробити цей захід і зробити його краще, ніж в минулому році, додати якісь нові елементи. Завдяки команді ми постійно вдосконалюємо цей процес.
- Які люди у вашій команді? Ви кажете, що багато волонтерів вам допомагає. Як стати волонтером?
- Як стати волонтером? На сьогодні наша команда постійного оргкомітету складає 200 чоловік, але із них 7-8 постійно працюють в офісі, кожного дня приходять на роботу: маркетинговий директор, менеджер, який займається реєстрацією, продакшн-менеджер, PR-менеджер, координатор проекту, менеджер по роботі з волонтерами. Ці люди постійно виходять на роботу і працюють, тому що інформація щоденно оновлюється, щось змінюється і нам потрібно швидко приймати рішення і щось робити в цьому напрямку. Волонтерів буде задіяно близько 150-ти чоловік. 150 чоловік волонтерів і 20 чоловік організаторів - команда, яка працюватиме для організації цієї подіїї.
- Волонтери, виходить, також відправили заявку чи вони приходили і казали, що хочуть попрацювати?
- Ми зараз створили неофіційну спілку (Run Ukraine - Volunteer Club) людей, які в нас вже були волонтерами на Київському марафоні, який відбувся 28 квітня. Зараз ця команда працює над підготовкою до півмарафону. Є офіційна реєстрація для того, щоб стати волонтером. Тобто люди попередньо реєструються, вказують напрямки, де вони хотіли б попрацювати: чи на видачі, чи на пунктах харчування в день проведення заходу, чи на нагородженні, чи в прес-зоні. Тобто все залежить від того, де б людина хотіла попрацювати. Всі волонтери отримують офіційну футболку від Adidas, кепку, також ми забезпечуємо волонтерів харчуванням, робимо подяки. Ще в нас будуть спеціальні призи, подарунки. Я думаю, що компанія Adidas надасть їх нам у вигляді квитків на якийсь матч "Динамо".
- Скільки у вас ще буде таких відкритих тренувань, на які люди можуть прийти подивитися?
- Сьогодні відбувається шосте тренування, наступної суботи буде сьоме тренування, пікове, де ми будемо бігти крос за категоріями. Це тренування в суботу відбуватиметься на «Олімпійському», там ми ще будемо працювати над відрізками. А наступне тренування відбуватиметься на Національному виставковому центрі.

Спілкувалася Тетяна ЯЩУК, текстова версія - Дарія ОДАРЧЕНКО
Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Пионер
Стэтхэм, ты ли это?
kung_vv
А 1000 метрів від 10 до 14 років.
___________________
В советских нормах ГТО в 14 лет точно было 2 км на время, а лично я в 15 лет бегал 20 км, да еще и с противогазом и деревянным автоматом на военных сборах