Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Кубок Дэвиса
| Обновлено 18 августа 2014, 20:47
1864
1

Кубок Дэвиса. Украина хочет сыграть с бельгийцами в Эстонии

ФТУ определилась с местом проведения матча Кубка Дэвиса против Бельгии

| Обновлено 18 августа 2014, 20:47
1864
1
Кубок Дэвиса. Украина хочет сыграть с бельгийцами в Эстонии

Федерація тенісу України визначилася с місцем проведення матчу плей-офф Світової групи Кубку Девіса проти команди Бельгії. Оскільки ITF позбавила нас права проводити цю визначну подію в київському Палаці спорту, ФТУ залишалося або наполягати на нейтральному полі (тоді саме ми обираємо покриття корту і специфікацію м’ячів), або віддавати матч суперникам. Останній варіант зменшував шанси на перемогу української національної збірної.

Саме тому ФТУ наполягає на нейтральній арені. В якості такої Федерація обрала Національний тенісний центр Естонії (в місті Таллінні), де вже проводилися матчі Кубку Девіса і Кубку Федерації. Тепер залишилося затвердити наш вибір в ITF. Начебто ніщо не може цьому заважити, але ж і рішення щодо неможливості проводити плей-офф у Києві визиває великі сумніви з точки зору об’єктивності. Втім, будемо сподіватися на краще.

В залі Національного тенісного центра Естонії знаходиться стаціонарне хардове покриття третьої категорії (середня швидкість), яке відповідає побажанням наших гравців. Заплановано встановити трибуни для 1 000 глядачів. В принципі зал дозволяє і більшу кількість, але є певні сумніви щодо можливості такого заповнення, яке було б можливе у Києві. На жаль, ITF позбавила нашу команду потужної підтримки вболівальників.

До речі, ми ще не отримали від міжнародної Федерації остаточної згоди на проведення матчу саме на обраному нами нейтральному полі. Свої висновки ITF оголосить нам цього тижня. Чи можлива відмова? На запитання прес-служби відповідає виконавчий директор ФТУ Євген Зукін:

- Сподіваюся, що неможлива. Хоча скажу відверто, що в нас майже не було сумнівів в тому, що матч може спокійно відбутися в Києві. Ніяких об’єктивних проблем з безпекою в столиці України наразі не існує. Так вважаємо не тільки ми, але й, наприклад, УЄФА. Хоча, як ви самі розумієте, футбольна делегація значно більша за тенісну, та й глядачів на футбольних матчах значно більше. Не зважаючи на це, українські футбольні клуби спокійно грають міжнародні зустрічі в Києві, а національна тенісна збірна, чомусь, цього зробити не може. Не готовий висувати якісь обвинувачення, так само не стану розмірковувати чому так сталося, але вважаю, що рішення Ради директорів ITF не містить під собою логічного підґрунтя. Воно викликає певні сумніви. І ми збираємося розібратися в тому, що відбулося. Будемо консультуватися із юристами. Повернути матч в Україну вже не вдасться, але не треба, щоб виник прецедент, завдяки якому до нашої країни надалі будуть ставитися без належної поваги.

- Чи були спроби роз’яснити ITF, яка насправді ситуація в Україні? Напевно, є можливості якимось чином посприяти вирішенню будь-якого питання в ту чи іншу сторону…
- Справа не в можливостях. Почну із самого початку. ITF висловила побоювання щодо ситуації в Україні ще на початку літа і тоді ж попередила нас про необхідність розглянути можливість проведення матчу на нейтральному полі. Або одразу прийняти рішення, що у разі заборони гри в Києві – ми погоджуємося виступати в Бельгії. Зрозуміло, що такий розвиток подій нас не влаштовував! Звичайно, тоді це було просто попередження, але ми розуміли, що потрібно готуватися до будь-якого сценарію. І, дійсно, почали вести роботу для того, щоб заручитися певною підтримкою, коли справа дійде до розгляду нашого питання. Були постійні контакти, перемовини. До Києва приїжджав представник ITF, який дійшов висновку, що матч проводити в Києві можна. Цей співробітник, звичайно, не був остаточною інстанцією, але його доклад має велике значення. Ще дещо було зроблене… Зараз не має сенсу розкривати всі карти. Скажу тільки, що в нас не було жодних сумнівів у тому, яким буде рішення Комітету Кубку Девіса – головної інстанції для вирішення  усіх спірних моментів. Тож з усією відповідальністю кажу – ми зробили все задля того аби матч пройшов саме в Києві.

- Проте нам це заборонили…
- Давайте уважно простежимо за тим, як розвивалися події. По-перше, бельгійська федерація запевняла ITF, що не планує і не має бажання проводити матч у себе. Звичайно, сказати можна все, що завгодно, але така декларація була. Маємо це на увазі. Йдемо далі. Комітет Кубку Девіса мав зібратися для розгляду нашого питання (до речі не тільки нашого – там ще йшла мова про матч між Ізраїлем і Аргентиною) 11 серпня. Але згодом нас повідомили, що засідання відбудеться раніше – 7 серпня. Мотивація була така: всі члени Комітету уважно проаналізували ситуацію і готові зробити свої висновки. Якщо по Ізраїлю комітет відразу прийняв рішення щодо неможливості проведення матчу, то стосовно Києва рішення було на нашу користь… Все. Справу зроблено. Однак у наших суперників залишалася можливість для того, щоб подати апеляцію. Як свідчить історія, рішення Комітету Кубку Девіса майже ніколи не відміняються. Звичайно бувають виключення… І ми розуміли небезпеку ситуації, тому підготувалися до несподіванок. Засідання Комітету відбулося у четвер вдень. На ранок п’ятниці Бельгія апеляцію не подає. Робить це в останній момент – під кінець робочого дня в ITF 8 серпня. Попереду вихідні, а у вівторок, 12 серпня, вже має бути остаточне рішення.

- Хто в таких випадках розглядає апеляцію?
- Рада директорів ITF. Загалом це 14 осіб, серед яких є і президент ITF Франческо Ріккі-Бітті, який до України ставиться дуже приязно. На відміну від членів Комітету Кубку Девіса, у Ради директорів був лише один день на те, щоб досконально розібратися в ситуації. В своїх висновках вони базувалися на доповіді комісара, який відвідував Київ, і на напрацюваннях Комітету. Ніякої додаткової інформації просто не існувало! В усякому разі об’єктивної інформації.

- Проте ITF, мотивуючи задовольняння апеляції Бельгії, підкреслювала, що Комітет не врахував ті безлади, що відбулися в центрі Києва в самий останній момент. Йдеться про палаючи покришки на Майдані Незалежності.
- Локальні безлади, які не йдуть ні в яке порівняння з багатьма акціями, що майже регулярно відбувається в європейських країнах… Гаразд. Напевно, враховуючи загальне становище в Україні, можна було і налякатися. Але! По-перше, безлади почалися зранку 7 серпня, а Комітет Кубку Девіса прийняв своє рішення того ж дня У ВЕЧОРІ! Тобто вони не могли не знати і не враховувати ці моменти. По-друге, 9-го серпня, в суботу, проблема «Майдану» була остаточно вирішена і в доволі мирний спосіб. Все, заворушення припинилися. А Рада директорів ITF проводила своє засідання з нашого питання 12 серпня, у вівторок! Тобто вже після того, як все завершилося!

- Тут вбачається прямо змова якась проти України…
- Нас це і цікавить понад усе! Саме з цим збираємося розібратися.

- До речі, а чому ФТУ, в свою чергу, не подала зустрічний протест?
- А це вже було неможливо за регламентом. Рада директорів – остаточна інстанція. Крім того, за місяць до початку матчу (нагадаю, що плей-офф пройде в період з 12 по 14 вересня) змінити щось вже неможливо.

- Як ви казали, була проведена робота, щодо висновків Комітету Кубку Девіса. А чому не зробили те саме і в напрямку Ради директорів?
- Зробили усе можливе. Обидва цих засідання проходили у закритому режимі. Нам було відмовлено у присутності нашого представника. На нашу користь працювало рішення Комітету. Знаєте, скажу так: все що було потрібно зробити у рамках регламентацій Міжнародної тенісної федерації було зроблено. І ніяких причин задля істотних переживань не було. Якщо хтось вважає, що ми повинні були вмикати якісь інші механізми, то ми проти цього. Якщо у бельгійців інша позиція стосовно цього питання, то можливо вони здобули невеличку перемогу, але я сподіваюся, що остаточної поразки їм уникнути не вдасться. Все залежить від наших хлопців на яких розраховує вся Україна. Тепер цей матч набуває ще більшого резонансу і громадської уваги.

- Чи планується організований виїзд групи підтримки нашої збірної?
- Ми вже почали прораховувати варіанти турів на матч у Таллінні, але все ж таки треба дочекатися схвалення нашого майданчику Міжнародною федерацією. Це будуть тури із різними цінами, для того щоби кожний поціновувач тенісу, хто захоче підтримати збірну України міг собі це дозволити. Мені вже вдалося домовитися про знижку у кількох готелях Таллінна. Ми виготовимо національну символіку для матчу, зробимо усе щоб національний тенісний центр Естонії перетворився на синьо-жовту арену на три дні змагань. До речі в Естонії дуже велика українська громада, вона називається Конгрес українців Естонії. Ми плануємо дуже тісно із ними співпрацювати, запропонуємо безкоштовні квитки на матч. Те саме із посольством. До речі, для всіх українців квитки будуть безкоштовними. У кого є ідеї чи пропозиції щодо залучення глядачів прошу звертатися у ФТУ. Усіх хто буде читати це інтерв’ю закликаю вивільнити у своїх робочих графіках 12-14 вересня задля поїздки на матч Кубку Девіса Україна – Бельгія!

- Виступ в нейтральній країні, як ми розуміємо, серед іншого означає, що фінансові витрати лягають на плечі ФТУ?
- Звичайно. Це дуже значні витрати. Але для Федерації головне зробити все, щоб отримати результат на користь національної збірної України.

- До того ж затрати, все одно, планувалися, коли ми сподівалися провести матч в Києві…
- Справа в тому, що ФТУ знайшла місцевих спонсорів, які були готові відшкодувати значну частину наших розходів. Зараз такої можливості не має. Особливо за сьогоднішньої надскладної економічної ситуації, це дуже сильний удар по наших можливостях.

- Останнє запитання: чи зможе Олександр Долгополов взяти участь у цьому матчі?
- Склади команд мають бути заявлені за 10 днів до початку матчу. Більш того – капітан збірної може зробити дві заміни  безпосередньо на жеребкуванні, 11 вересня. Давайте дочекаємося цього часу.

ukrtennis.com

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Стала известна точная сумма, за которую Перес готов продать Лунина из Реала
Футбол | 24 апреля 2024, 07:01 2
Стала известна точная сумма, за которую Перес готов продать Лунина из Реала

По последним слухам, Андрей не согласился на продление контракта и может покинуть клуб

АРТЕТА: «Это большое лондонское дерби, мы знали, что оно значит для фанов»
Футбол | 24 апреля 2024, 03:23 1
АРТЕТА: «Это большое лондонское дерби, мы знали, что оно значит для фанов»

«Арсенал» на домашней арене разгромил «Челси», отгрузив 5 мячей

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Йоссар'ян
С*ки гейропейцы, как всегда!!!...